Συγκροτείται Περιφερειακό Δίκτυο Τουρισμού στο πλαίσιο του CI-NOVATEC

Με θέματα τη συγκρότηση Περιφερειακού Δικτύου και την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας – καταστατικού, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στην Αρχαία Ολυμπία, Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης του έργου CI-NOVATEC – “Πελατειακή Ευφυΐα για Καινοτόμα Τουριστικά Οικοσυστήματα-Customer Intelligence for inNOVAtive Tourism ECosystems”. Το έργο υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως επικεφαλής εταίρος, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020.

Στόχος του έργου είναι η συλλογή δεδομένων εμπειρίας από τον ίδιο τον επισκέπτη, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν επιχειρηματικές και πολιτικές αποφάσεις, που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει επιλέξει ως πιλοτικές περιοχές την Αρχαία Ολυμπία, τα Καλάβρυτα και τη Ναύπακτο, από όπου, μέσω της εφαρμογής μιας καινοτόμου μεθοδολογίας, θα συλλέξει τις εμπειρίες των επισκεπτών.

Στη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης που θα ξεκινήσει στις 11.30 π.μ στο Δημαρχείο, θα πραγματοποιηθεί η συγκρότηση του Περιφερειακού Δικτύου (Regional Network) της Αρχαίας Ολυμπίας και η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας – καταστατικού, μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των μελών του. Το Περιφερειακό Δίκτυο θα αποτελείται από τον Δήμο, τους τοπικούς εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τους υπευθύνους των ευρέως αναγνωρίσιμων σημείων (Αρχαιολογικοί Χώροι, Μουσεία κ.α), τους εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων και άλλων συλλογικοτήτων, τους τοπικούς αντιπροσώπους και άλλα εν δυνάμει ενδιαφερόμενα μέρη.

Η συμβολή του Περιφερειακού Δικτύου είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θα λειτουργήσει ως υποστηρικτικό δίκτυο για την κινητοποίηση των Τοπικών Συνεργειών του Τουρισμού της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη, θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη όπως: βελτίωση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βελτίωση της διοικητικής και οργανωτικής ικανότητας των ανθρώπων που κατέχουν καίριους ρόλους και κατάρτιση-εκπαίδευση των μελών μέσω επιστημονικών εργαστηρίων.

Ήδη, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, έχουν διενεργηθεί δύο προκαταρκτικές συναντήσεις, που είχαν ως στόχο την ενημέρωση των τοπικών φορέων της περιοχής, την εύρεση και προσέλκυση ενδιαφερομένων μερών, αναλύοντας ταυτόχρονα, τα οφέλη και τους σκοπούς του ευρωπαϊκού έργου CI-NOVATEC.

Το έργο CI-NOVATEC

Στο εταιρικό σχήμα του ευρωπαϊκού έργου, μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών), η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Απουλίας, το Επιμελητήριο του Μπάρι και οι συνδεόμενοι εταίροι που είναι το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Επιμελητήριο του Μπρίντεζι.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020, που άπτεται του Άξονα Προτεραιότητας 2 «Καινοτομία & Ανταγωνιστικότητα» και συγκεκριμένα του Ειδικού Στόχου 1.1 «Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της καινοτομίας και ανάπτυξης διασυνοριακών συμπλεγμάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».