Στην κάμερα του ΑγρίνιοCulture.gr μίλησε ενόψει των περιφερειακών εκλογών ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και εκ νέου υποψήφιος Απόστολος Κατσιφάρας. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης -που δημοσιεύεται σήμερα- ο Απ. Κατσιφάρας μιλά για θέματα όπως η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αλλά και το πως η Περιφέρεια συνεργάστηκε με τους δήμους. Επίσης ο Απ. Κατσιφάρας σχολιάζει τις επιλογές των χωρικών αντιπεριφερειαρχών να μεταπηδήσουν στους δήμους, απαντά στην κριτική που δέχεται από τους έτερους υποψηφίους για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ξεκαθαρίζει τη στάση του ιδίου ως περιφερειάρχη απέναντι στα κόμματα.
“Έχουμε χτίσει είναι μία αξιακή περιφέρεια”
“Για την αξιοπρέπειά μας και για την πολιτική δυναμική της Περιφέρειας είμαι περήφανος. Είμαι περήφανος, γιατί άνοιξαν όλα τα σαλόνια στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο και στην Αθήνα για τη Δυτική Ελλάδα” δηλώνει ο Απ. Κατσιφάρας και προσθέτει: “Ήταν μία πολιτική κατάκτηση. Δεν γυρίζαμε σαν ζητιάνοι. Πήγαμε αγέρωχοι και ανοίξαμε τις πόρτες όρθιοι σαν το κυπαρίσσι. Αυτή την Περιφέρεια οραματίζομαι. Μία Περιφέρεια εξωστρεφής στην Ευρώπη, που να σε υπολογίζουν οι πάντες, και στην Ευρώπη και στην Αθήνα”. Υπογραμμίζει ωστόσο πως “αυτό που έχουμε χτίσει είναι μία αξιακή περιφέρεια. Με αδυναμίες, ναι, με προβλήματα, ναι, αλλά όμως με καθαρή ματιά στο μέλλον, στη δημοκρατία και στη συμμετοχική λειτουργία μας”.
“Έβαλα στο τραπέζι τη Νομική, όπως έχω βάλει στο τραπέζι την Πανεπιστημιακή Σχολή στο Αγρίνιο”
Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη και για το αν η Περιφέρεια έχει κάποια θέση για αυτό που έρχεται ή μήπως -όπως λένε πολλοί- έχει παγιδευτεί στο “τυράκι” της Νομικής, ο Απ. Κατσιφάρας υπογραμμίζει πως, όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση εντός των ακαδημαϊκών τειχών, η Περιφέρεια θα έχει και λόγο και διεκδίκηση. “Για να τελειώνουμε αυτό το πράγμα, η Νομική δεν ενοχλεί κανέναν! Μη βλέπουμε ο ένας εχθρό τον άλλο. Η Νομική είναι κάτι το ανεξάρτητο, ήταν μία διεκδίκηση χρόνια, τέθηκε στο τραπέζι και εγώ την έβαλα -δεν το κρύβω αυτό- όπως έχω βάλει στο τραπέζι την Πανεπιστημιακή Σχολή στο Αγρίνιο. Με επαγγελματικά δικαιώματα όμως” λέει χαρακτηριστικά ο Απ. Κατσιφάρας και προσθέτει: “Όχι να βγάζουμε φοιτητές χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί θα κάνουμε σχολές και θα τις χάνουμε μετά. Αν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα οι σχολές μας, έχουν δομή σε επίπεδο Κοσμητείας, τότε θα έχουμε ένα Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Μέχρι τώρα τι κάναμε; Κάναμε από προγράμματα Πανεπιστημιακές Σχολές χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και στην πορεία αυτές χάνανε τη θέση τους στον ακαδημαϊκό τους χάρτη και εμείς χάναμε τις Σχολές. Άρα λοιπόν νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι μία νέα αντίληψη το πως βλέπουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα”.
“Η κυβέρνηση” συνεχίζει ο Απ. Κατσιφάρας “από τη μία πλευρά λέει με ακαδημαϊκά κριτήρια και από την άλλη πλευρά ολοκληρώνει ένα σχέδιο. Εμείς δεν το ξέρουμε, δεν το ξέρει κάνεις, δεν έχει παρουσιαστεί το σχέδιο. Θέλω να πιστεύω ότι όταν ολοκληρωθεί η κουβέντα, εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο σχεδιασμός στην Περιφέρειά μας. Εδώ θα έχουμε και ρόλο και λόγο και διεκδίκηση. Αλλά πρέπει να κλείσει ο πρώτος κύκλος, που είναι μία εσωτερική διαβούλευση στo Πανεπιστήμιο”.
Βάζω μία τομή στα πολιτικά πράγματα: Όχι ρουσφέτια στα έργα
Αναφορικά με τη φιλοσοφία της διαχείρισης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Απ. Κατσιφάρας λέει: “Εμείς στην περιφέρεια έχουμε άλλη κουλτούρα. Όταν ξεκινήσαμε για τις ΟΧΕ, εγώ πίστευα ότι δεν θέλω να κάνω ρουσφέτια. Δεν με πίστευε κανείς στην αρχή, γιατί όλοι ήθελαν ρουσφέτια. Δεν θέλω να κάνω ρουσφέτι. Μα και το έργο αυτό που δικαιούται ο άλλος ο πολίτης είναι ρουσφέτι; Αυτή όμως είναι μία αλλαγή κουλτούρας”. Και προσθέτει : “Ξέρω ότι βάζω μία τομή στα πολιτικά πράγματα, ξέρω ότι έχω και τους απέναντι… Να κρατήσουμε όμως μερικά πράγματα: το πρώτο η συνεργασία, να συνεννοούμαστε, το δεύτερο ο περιφερειάρχης να ακούει, το τρίτο οι αξίες στην πολιτική και το τέταρτο κατανομή δίκαιη. “Πήραμε ό,τι πήραμε” αναφέρει σχετικά με τα χρέη των νομαρχιών, όταν ξεκίνησε το 2011 η Περιφέρεια “και σκέφτηκα να πράγμα : Απέναντι στην κοινωνία εγώ θα κάνω ένα σωστό κουμάντο, θα έχουμε χρήματα στο ταμείο για τα έργα που κάνουμε. Όχι υποσχετική και ταξίματα. Χαίρομαι πραγματικά, γιατί σήμερα έχουμε μία περιφέρεια με ταμειακά διαθέσιμα, που έχει το καλύτερο πρόγραμμα στην Ελλάδα, που έχει πάρει όλα τα Ευρωπαϊκά βραβεία”.
“Στην Περιφέρεια συνεργαζόμαστε με τον ίδιο βαθμό ευθύνης προς όλους τους δήμους”
Πρόσφατα με αποφάσεις του Απ. Κατσιφάρα παρατάθηκε το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης σε αρκετούς δήμους της Αιτωλοακαρνανίας. Κάποιες φωνές αυτοδιοικητικών λένε πως ο Απ. Κατσιφάρας με αυτές τις αποφάσεις και με προεκλογική σκοπιμότητα θέλει να προσεταιριστεί δημάρχους προερχόμενους από τη Νέα Δημοκρατία.
“Πολλές φορές δημιουργούμε μία πολύ κακή εντύπωση” σχολιάζει ο ίδιος ο Περιφέρειάρχης Απ. Κατσιφάρας και προσθέτει: “Οι δήμαρχοι έχουν την πολιτική τους αναφορά, είναι δήμαρχοι όμως. Ο Περιφερειάρχης πρέπει να είναι Περιφερειάρχης όλων των πολιτών και των θεσμών; Πρέπει! Διαφορετικά θα ήμουνα κομματάρχης. Αν επιτρέψουμε να κάνουμε αυτή τη διολίσθηση, να μετατρέψουμε τον περιφερειάρχη σε κομματάρχη, τότε θα έχουμε υπονομεύσει το θεσμό, τη δημοκρατία και το αύριο. Ο Κατσιφάρας σε τέτοιο παιχνίδι δεν θα μπει ποτέ. Ο Δήμαρχος Αγρινίου έχει ένα σχέδιο για την πόλη του. Τι θα του πω; Ρε Δήμαρχε, να μην έχεις το σχέδιο; Αυτός δεν έχει τη λαϊκή εντολή; Εγώ είμαι εδώ να συνεργάζομαι με τη Δημοτική Αρχή. Θα έχω τις διαφωνίες μου, τις επιμέρους αλλαγές, θα τα έχω όλα αυτά. Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου έχει μία πολιτική ταυτότητα; Έχει. Είχε τα φαινόμενα; Και πέρυσι ακόμα είχε καιρικά φαινόμενα. Λοιπόν, τι θα του λέω; Επειδή, εσύ είσαι Νέα Δημοκρατία δεν θα είσαι καθεστώς; Εμείς στην Περιφέρεια συνεργαζόμαστε με τον ίδιο βαθμό ευθύνης προς όλους τους δήμους. Δεν κάνουμε σε κανένα ρουσφέτι. Στηρίζουμε τα σχέδιά τους, το όραμά τους. Η κοινωνία θα κρίνει, αν πρέπει να τους ξαναβγάλει ή όχι, όπως θα κρίνει για τον Περιφερειάρχη. Αν δεν κάναμε αυτό, θα μας κατηγορούσαν ότι δεν στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες”.
“Για την Κλεισούρα έπραξα το ηθικά το ορθό. Δεν ήθελα ούτε ένας στο δρόμο, που θα περνάω, να λέει “ο Κατσιφάρας το έδωσε στο δικό του”…
Ο Απ. Κατσιφάρας για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στην αποκατάσταση του δρόμου στην Κλεισούρα, λέγοντας ότι προτίμησε να δεχθεί την κριτική, παρά να ακολουθήσει διαδικασίες που θα άφηνε “σκιές”. “Δέχθηκα μία μεγάλη κριτική για την Κλεισούρα. Μου λέγανε όλοι, γιατί δεν κάνεις ανάθεση; Θα κάνω ανάθεση 1.800 εκατ. ευρώ; Μόλις θα το έκανα, θα μου έλεγαν την άλλη μέρα, ο Κατσιφάρας τα δίνει στους δικούς του” είπε ο Απ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε : “Εγώ δημόσιο χρήμα δεν το κάνω έτσι. Θα τους καλέσω όλους. Ήξερα ότι αυτό που έκανα ήταν ηθικά το ορθό, ήξερα από την άλλη ότι όλοι θα με πίεζαν. Τώρα όμως που έγινε το έργο, είναι έργο ποιοτικό, όχι με τον εργολάβο, που θα ήθελα εγώ να βάλω, τον ημέτερο, αλλά με αυτόν που έπρεπε, με διαγωνιστική διαδικασία. Μου έδινε ο νόμος ένα παραθυράκι να πάω σε λιγότερους εργολάβους. Θα το είχα κερδίσει δύο μήνες και τρεις πιθανόν. Ναι, αλλά τι θα κέρδιζα παραπάνω; Τους δύο μήνες και τον πολίτη, το καταλαβαίνω. Ας αλλάξουμε το νόμο, αλλά τις αξίες δεν πρέπει να αλλάξω. Και εγώ δεν ήθελα ούτε ένας στο δρόμο, που θα περνάω, να λέει “ο Κατσιφάρας το έδωσε στο δικό του”. Ο Περιφερειάρχης θέλει να κυκλοφορεί μέσα στην κεντρική πλατεία με το κεφάλι ψηλά”.
Για τους αντιπεριφερειάρχες που μεταπήδησαν στους δήμους: “Μου αρέσει να βγάζω στελέχη…”
Με έναν έμμεσο τρόπο ο Απ. Κατσιφάρας στη συνέντευξή του τοποθετήθηκε και για το γεγονός ότι οι τρεις χωρικοί του αντιπεριφερειάρχες μεταπήδησαν στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που συζητήθηκε και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. “Προσωπικά είμαι υπέρ της ανανέωσης και μου αρέσει να βγάζω στελέχη. Είναι πολιτική μου πρακτική. Μία νέα γενιά στελεχών έρχεται από κάτω. Αυτό είναι υγιής διαδικασία και είναι δημοκρατικό οξυγόνο, θα έλεγα, στο πολιτικό σύστημα. Το ανανεώνεις, το αναβαθμίζεις και το προχωράς” λέει χαρακτηριστικά για τις επιλογές των Αλεξόπουλου, Σταρακά και Γεωργιόπουλου.
“Ψηφοδέλτιο με ανανέωση και όχι παραγοντιλίκι”
Στα τέλη Φεβρουαρίου προαναγγέλλει ο Απ. Κατσιφάρας πως θα ανακοινώσει το ανανεωμένο -όπως λέει- ψηφοδέλτιό του. “Δεν θέλω να το κάνω με παραγοντιλίκι: σήμερα τον έναν, αύριο το άλλο. Δεν μου αρέσει σαν εικόνα. Θέλω να πω “κύριοι καλημέρα σας είμαστε εδώ αυτή η ομάδα, 24 άτομα μαζί με τον Περιφερειάρχη στην Αιτωλοακαρνανία, που δίνουμε μαζί τη μάχη των αυτοδιοικητικών των εκλογών στην Περιφέρεια.
“Ο καθένας πρέπει να κάνει μία αντιπολίτευση, πρέπει κάτι να πει. Αλλά αυτό που θα πει να αντέχει στο χρόνο”
Στους χαρακτηρισμούς του Κ. Σπηλιόπουλου πως είναι υπάλληλος της Κυβέρνησης, ο Απ. Κατσιφάρας απαντά διερωτώμενος: “Ποιος είναι υπάλληλος της Κυβέρνησης; Αυτός που βγήκε για την οικογενειακή στέγη, με αυτή τη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία; Αυτός που φέρνει το φυσικό αέριο στο Αγρίνιο; Αυτός που έχει φτιάξει μόνος του ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που αφορά την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση και τις αστικές αναπλάσεις;”
Μάλιστα ο Απ. Κατσιφάρας φέρνει ως παράδειγμα την ίδρυση του Εφετείου στο Αγρίνιο, τις αντιδράσεις στο Μεσολόγγι, αλλά και στην Πάτρα και το γεγονός -όπως λέει- ότι η επιλογή του δικαιώθηκε στο χρόνο. “Θυμάμαι τι βρισίδι έφαγα μαζί με τον κ. Καστανίδη στο Μεσολόγγι, θυμάμαι τι επίθεση έφαγα στην Πάτρα, γιατί είμαστε μία κοινωνία που τα ξεχνάει όλα. Και να είναι ένας Αχαιός Υφυπουργός Δικαιοσύνης που να ανακοινώνει στο Αγρίνιο θα γίνει το Εφετείο. Και το έκανα. Ο καθένας πρέπει να κάνει μία αντιπολίτευση, πρέπει κάτι να πει. Αλλά αυτό που θα πει να αντέχει στο χρόνο. Εγώ τότε έκανα μια ρήξη με την Πάτρα” λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως αυτή τη ρήξη δεν την “πλήρωσε”, γιατί “η κοινωνία ξέρει στο τέλος να κρίνει την ειλικρίνεια, να κρίνει το άδολο και την καθαρότητα”.
“Στενοχωριέμαι, γιατί οι άλλοι το πολιτικό τους μέλλον το βάζουν μόνο στο απέναντι και όχι οι ίδιοι με την κοινωνία”…
“Στην Περιφέρεια έχουμε μία αδαμάντινη διαδρομή, λευκή. Έχουμε νοικοκυρέψει τα πράγματα προς το αύριο. Άρα δεν είμαστε ζήτουλες και δεν παρακαλάμε κανέναν. Έχουμε κάνει καλό κουμάντο μέσα από τη σωστή διαχείριση. Μπορεί να μην τα πετύχαμε όλα. Εγώ θαύματα δεν μπορώ να κάνω. Όμως το να έχω αξίες στην πολιτική μου διαχείριση, το έχω. Δεν έχω πει κακή κουβέντα για κανένα. Ούτε έχω πάει ποτέ απέναντι σε κανέναν. Και στενοχωριέμαι, γιατί οι άλλοι το πολιτικό τους μέλλον το βάζουν μόνο στο απέναντι και όχι οι ίδιοι με την κοινωνία. Αυτό με στεναχωρεί ως αντίληψη στην πολιτική” καταλήγει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
“Ψάχνουν, επειδή δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ποιος στηρίζει ποιον… Και δεν λένε αν πατάει ο Κατσιφάρας γερά στα πόδια του”
Θέλουν να φτιάξουν ένα σλόγκαν “ποιος στηρίζει τον Κατσιφάρα”… Τον Κατσιφάρα τον στηρίζει η κοινωνία!
Αναφορικά με τις αντιδράσεις σε μερίδα στελεχών του ΚΙΝΑΛ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ αντίστοιχα, στηρίζουν την υποψηφιότητά του, ο Απ. Κατσιφάρας απαντά: “Δεν έχουν παρακολουθήσει όσοι λένε αυτά τα πράγματα την πορεία του Κατσιφάρα από το 2011. Είχα ένα ανοιχτό ψηφοδέλτιο, ένα ανεξάρτητο ανοιχτό στην κοινωνία ψηφοδέλτιο, το οποίο ξεκίναγε από τη Νέα Δημοκρατία και έφτανε μέχρι και το ΚΚΕ. Τώρα θέλουν να φτιάξουν ένα σλόγκαν “ποιος στηρίζει τον Κατσιφάρα”… Τον Κατσιφάρα τον στηρίζει η κοινωνία! Εμένα η δύναμή μου είναι η κοινωνία, το αποτέλεσμα της δουλειάς μας και το όραμα που έχουμε. Αν δεν έχεις από αυτά, όσα κόμματα και να σε στηρίζουν, δεν μπορείς να πας πουθενά. Άρα οι άλλοι ψάχνουν, επειδή δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ποιος στηρίζει ποιον. Και δεν λένε αν πατάει ο Κατσιφάρας γερά στα πόδια του, αν έχει συνεργάτες, αν έχει διευρυμένο ψηφοδέλτιο”.
“Ο Κατσιφάρας είχε πολιτική αναφορά, αλλά ως περιφερειάρχης είναι ανεξάρτητος”
Και προσθέτει: “Έχω ιστορική αναφορά στο χρόνο, από τα μικρά μου χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, παραμένω στο ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε μένα. Απλά είναι κάποιοι, επειδή δεν μπορούν να πουν τίποτα άλλο για τον Κατσιφάρα, έχουν ένα μοιρογνωμόνιο ποιος στηρίζει ποιον. Ο Κατσιφάρας είχε πολιτική αναφορά, έχει και θα έχει και στο αύριο. Αλλά ως περιφερειάρχης είναι ανεξάρτητος. Γιατί, όταν διοικείς και έχεις λαϊκή εντολή είσαι για όλους τους πολίτες. Δεν θέλω να γίνει η Περιφέρεια κομματικός ιμάντας κανενός κόμματος. Ούτε ο περιφερειάρχης να είναι κομματάρχης. Θα είναι περιφερειάρχης όλων των πολιτών της Περιφέρειας.
Τι δηλώνει για Φαρμάκη και Σπηλιόπουλο
Ο ένας δεν υπάρχει οργάνωση κομματική που να μην γυρίζει. Και ο άλλος λέει “ψηφίστε με, γιατί αυτόν τον στηρίζει ο τάδε”. Δεν λέει ψηφίστε με γιατί είμαι ικανός.
Μπορεί να μην κατονόμασε τους έτερους υποψηφίους Περιφερειάρχες, ωστόσο είναι προφανές ότι αναφέρεται στους έτερους βασικούς διεκδικητές της Περιφέρειας, Νεκτάριο Φαρμάκη και Κώστα Σπηλιόπουλο, όταν δηλώνει: “Παρακολουθώ τώρα πώς κινούνται γύρω -γύρω… Ο ένας δεν υπάρχει οργάνωση κομματική που να μην γυρίζει. Αλλά δεν πας να γίνεις γραμματέας της οργάνωσης, πας να γίνεις Περιφερειάρχης. Και ο άλλος λέει “ψηφίστε με, γιατί αυτόν τον στηρίζει ο τάδε”. Δεν λέει ψηφίστε με γιατί είμαι ικανός. Δηλαδή δεν λέει κανείς, είναι ικανός αυτός ο άνθρωπος να είναι ξανά περιφερειάρχης; Έχει έργο; Έχει μία πολιτική διαδρομή καθαρή; Έχει όραμα για το αύριο;”
Όταν παίρνω μία λαϊκή εντολή, έχω μάθει να μην την “πουλάω”
Στα χρόνια που ο Απ. Κατσιφάρας είναι Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά για το πολιτικό του μέλλον. Ο ίδιος πάντως σχολιάζει : “Έχω μάθει να βλέπω στα μάτια τους πολίτες. Όταν παίρνω μία λαϊκή εντολή, έχω μάθει να μην την “πουλάω”. Ο Κατσιφάρας δεν “πουλάει”. Ούτε ετεροκαθορίζομαι, τι θα πει ο ένας, τι θα πει ο άλλος, τι θα πει ο μεθεπόμενος. Γράφανε όλοι, θα φύγει ο Κατσιφάρας, θα πάει δήμαρχος Πατρέων, είχα βαρεθεί να το ακούω. Μετά, θα φύγει Κατσιφάρας, θα πάει στα ψηφοδέλτια Επικρατείας, μου έγινε και πρόταση… Μετά θα φύγει ο Κατσιφάρας θα πάει στην Ευρωβουλή. Εγώ προσπαθώ να έχω αυτό το νήμα της αξιοπρέπειας με την κοινωνία, αυτό δεν είναι εύκολο πράγμα. Θέλει ψυχικές αντοχές”.
Σήμερα δεν υπάρχουν κόμματα που να λειτουργούν. Έχουμε παράγοντες που χαιρετιούνται και μία φωτογραφική μηχανή πίσω από κάθε παράγοντα
Τέλος, ενδιαφέρον έχει η άποψη του Απ. Κατσιφάρα και η κριτική που κάνει στη λειτουργία των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος γενικά. “Σήμερα δεν υπάρχουν κόμματα που να λειτουργούν. Είναι παράγοντες που χαιρετιούνται. Αυτό δεν είναι κομματική λειτουργία. Η κομματική λειτουργία έχει θεματολογία, έχει κριτική, προτεραιότητες, έχει αγώνα στη δράση, στη γειτονιά. Σήμερα έχουμε παράγοντες που χαιρετιούνται και μία φωτογραφική μηχανή πίσω από κάθε παράγοντα” λέει χαρακτηριστικά διαπιστώνοντας πως υπάρχει κρίση. Προσθέτει όμως πως “αν το μοντέλο, το δημοκρατικό και τα κόμματα αποκτούσαν μία άλλη δυναμική, η χώρα μας -γιατί έχουμε μεγάλες ανισότητες, έχουμε χάσμα κοινωνικό- θα πήγαινε πιο γρήγορα με στέρεα και δυνατή φωνή σε μεγάλες διεκδικήσεις στην Ευρώπη”.