Ένα γκροτέσκο συνιστούν πλέον τα τεκταινόμενα στο χώρο της κεντροαριστεράς στην Αιτωλοακαρνανία ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται. H εμφανής πια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολήσει το χώρο το ΠΑΣΟΚ με μεταγραφές τύπου Μωραΐτη, αλλά και η στήριξή του σε αυτοδιοικητικούς προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δημιουργεί αρκετές παρενέργειες σε τοπικό επίπεδο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και φυσικά το όλο σκηνικό δημιουργεί αποστροφή στην πλειονότητα των πολιτών, αφού στην προσπάθειά του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εκτός από πολιτικά και λογικά άλματα…
Στήριξη σε Κατσιφάρα, με τη Σταρακά τι γίνεται όμως;
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της υποψηφιότητας του Απ. Κατσιφάρα για τη Δυτική Ελλάδα και της Χριστίνας Σταρακά για το δήμο Αγρινίου. Σε τοπικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, έχει δείξει την Περιφερειακή Αρχή του Απ. Κατσιφάρα ως υπεύθυνη -μαζί με τη δημοτική αρχή του Γ. Παπαναστασίου- για τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2017. Ενώ οι βουλευτές του κόμματος σε κάποιες περιπτώσεις και με ερωτήσεις τους στη Βουλή είχαν δείξει να προβληματίζονται με τα πεπραγμένα του Απ. Κατσιφάρα. Ήρθε όμως ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και χαρακτηρίζοντας το έργο του νυν Περιφερειάρχη εξαιρετικό, επέβαλε ουσιαστικά τη στήριξη του Απ. Κατσιφάρα και σε τοπικό επίπεδο, όπου ουδείς τόλμησε να ψελλίσει κάτι διαφορετικό. Πλέον και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι διάκειται θετικά απέναντι στον Περιφερειάρχη… Αν όμως το έργο του Απ. Κατσιφάρα αποτιμάται θετικά από το ΣΥΡΙΖΑ, αυτό προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με την Αχαΐα, αλλά αφορά το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Και προφανώς η θετική αποτίμηση στον Περιφερειάρχη συμπαρασύρει και τα πρόσωπα της Περιφερειακής Αρχής. Γιατί, λοιπόν θα διερωτηθεί κάποιος, δεν στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητα της Χριστίνας Σταρακά για το δήμο Αγρινίου, αφού το έργο της ως Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κρίνεται θετικό; Και εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ -αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως- στηρίζει την υποψηφιότητα του Δ. Τραπεζιώτη.
Η μεταγραφή Μωραΐτη ξαναζωντανεύει το σχέδιο “απαλλαγής” από τον Τραπεζιώτη;
Η πρόσφατη μεταγραφή του Θάνου Μωραΐτη ήρθε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Και αυτό γιατί πολλοί θεωρούν ότι ο Θάνος Μωραΐτης -παρά το γεγονός ότι έχει να συμμετάσχει σε εκλογές στο νομό από το 2012- διατηρεί στην Αιτωλοακαρνανία ένα προσωποπαγή εκλογικό μηχανισμό, που κάποιοι φοβούνται πως θα κινητοποιηθεί υπέρ της Χρ. Σταρακά και όχι του Δ. Τραπεζιώτη. Πράγμα, που αν συμβεί, θα θεωρηθεί ανεπίτρεπτο για κάποιον που πλέον κάθεται στα υπουργικά έδρανα. Όμως από την άλλη, πολύ πριν προκύψει το θέμα Μωραΐτη, υπήρχαν στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ φωνές -δύο το πολύ τριών ανθρώπων με ρόλο όμως στα κομματικά δρώμενα- που απεργάζονταν το σενάριο να προταθεί στον Δ. Τραπεζιώτη η θέση του αντιπεριφερειάρχη στο ψηφοδέλτιο του Απ. Κατσιφάρα και να στηριχθεί η υποψηφιότητα της Χρ. Σταρακά στο δήμο Αγρινίου. Αυτό όμως ναυάγησε από τη στιγμή που ο “Κλεισθένης” κατήργησε τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες που εκλέγονταν χωρίς σταυρό.
Στο Μεσολόγγι “άδειασαν” τον Παπαδόπουλο και τους “άδειασαν” τα μέλη
Ό,τι δεν κατάφεραν στο Αγρίνιο κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ, το κατάφεραν στο Μεσολόγγι με την περίπτωση του Π. Παπαδόπουλου. Με τη σπερμολογία περί κωλύματος λόγω της θέσης του ως διοικητής στο Νοσοκομείο, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκαν στην υποψηφιότητα του Π. Παπαγεωργίου, νυν Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας. Αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων -όπως χαρακτηρίστηκαν από πολλούς- ήταν αρκετοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, που συντάχθηκαν με τον Π. Παπαδόπουλο το 2014, να στραφούν είτε προς το συνδυασμό του Κ. Λύρου, είτε προς το συνδυασμό του Β. Μπρούμα. Έτσι πλέον η κατάρτιση αξιόμαχου ψηφοδελτίου έχει γίνει πολύ δύσκολη υπόθεση για τον Π. Παπαγεωργίου και υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί χωρίς υποψήφιο στο Μεσολόγγι…
Υπό παρακολούθηση το περιβάλλον Μωραΐτη…
Το Αγρίνιο όμως είναι μέγεθος που δεν επιτρέπει τόσο “άγαρμπους” πολιτικά χειρισμούς… Στην περίπτωση του Αγρινίου μετά τη μεταγραφή Μωραΐτη κάποιοι πιστεύουν πως τα δεδομένα άλλαξαν ή πρόκειται να αλλάξουν. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ως άνθρωπος του παπανδρεϊκού μπλοκ είχε και έχει καλές σχέσεις με τον Απ. Κατσιφάρα. Λανθασμένα ή μη πολλοί πιστεύουν ότι το 2014 στο μυαλό του Περιφερειάρχη βάρυνε πολύ η γνώμη του Θ. Μωραΐτη για τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας. Όλα αυτά τις τελευταίες μέρες αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή η πλειονότητα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως τα “ανοίγματα” δεν πρέπει να γίνονται μονομερώς, περιμένουν από το υφυπουργό πλέον Μωραΐτη να δείξει συμμόρφωση με τις επιλογές του κόμματος και φυσικά στήριξη στις επιλογές αυτές μέσα από τον μηχανισμό του. Γι’ αυτό επί του παρόντος το περιβάλλον του Θ. Μωραΐτη στο Αγρίνιο τίθεται υπό παρακολούθηση…
Διαγραφές για όσους αποσκιρτήσουν
Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάσει του καταστατικού του (άρθρο 7) προβλέπει την αυτόματη διαγραφή -αναστολή ιδιότητας μέλους κατά τον καταστατικό όρο- για τα μέλη που θα αποσκιρτήσουν σε αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια που δεν στηρίζονται από το κόμμα. Kάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί στην περίπτωση του Βαγγέλη Μαχαλιώτη, γνωστού συνδικαλιστή στο Νοσοκομείο Αγρινίου, που ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Χρ. Σταρακά. Και θα συμβεί και για άλλα μέλη που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συνταχθούν με υποψηφίους δημάρχους στην Αιτωλοακαρνανία που δεν στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάλογο σκηνικό σε Ξηρόμερο και Άκτιο – Βόνιτσα
Το Αγρίνιο όμως δεν είναι το μόνο παράδειγμα παρενεργειών… Στο δήμο Ξηρομέρου ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει την υποψηφιότητα του Γιάννη Τριανταφυλλάκη. Όμως κάποια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως από την περιοχή των Φυτειών θέλουν να συνταχθούν στο πλευρό του νυν δημάρχου Ερωτόκριτου Γαλούνη. Πίσω από τέτοιες φυγόκεντρες κινήσεις αρκετοί βλέπουν την καλή προσωπική σχέση του δημάρχου με τον πρώην Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, που θεωρούν ότι παίζει το ρόλο του… “Μωραΐτη” στο Ξηρόμερο. Ένα παρόμοιο σκηνικό εντοπίζεται και στο δήμο Ακτίου – Βόνιτσας σε σχέση με το νυν δήμαρχο Γιώργο Αποστολάκη, που έχει “στηριχθεί” όλο το προηγούμενο διάστημα με αποφάσεις τόσο του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, όσο και του Υπουργείου Υποδομών σε σχέση με έργα της περιοχής, μεγάλα αλλά και μικρά.
Η μικρή ομάδα που κινείται “υπόγεια” για μια θέση στο κοινοβούλιο
Όλα αυτά τα παραδείγματα, που σε κάποια σημεία σκανδαλιστικά ομοιάζουν, δημιουργούν ένα γρίφο -φαινομενικά τουλάχιστον- δυσεπίλυτο. Ήδη όμως αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως στις τάξεις του κόμματος υπάρχει μια πολύ μικρή ομάδα στελεχών, με ισχυρές προσβάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, που προσπαθεί κινούμενη “υπόγεια” να ελέγξει “την επόμενη μέρα” στην Αιτωλοακαρνανία. Μάλιστα λένε πως ο σχεδιασμός της δεν αφορά μόνο την εκλογή συγκεκριμένων προσώπων σε κάποιους δημαρχιακούς θώκους, αλλά ιδίως στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές γίνουν στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, η εκλογή κάποιων δημάρχων να χρησιμοποιηθεί ως όχημα στήριξης κάποιου ή κάποιων για να κερδηθεί μια θέση στο κοινοβούλιο.
Το Υπουργείο εκλογικών… υποδομών
Μιας όμως και αναφέρθηκε νωρίτερα το Υπουργείο Υποδομών θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως γύρω από το Υπουργείο Υποδομών -όπου μάλλον όχι τυχαία βρέθηκε τώρα ο Θάνος Μωραΐτης- διαδραματίστηκαν τα τελευταία χρόνια πολλά πράγματα που συνδέουν πρόσωπα και καταστάσεις. Για παράδειγμα, το έργο της διπλής οδικής σύνδεσης της Λευκάδας, που ο Απ. Κατσιφάρας -αν και έργο του Υπουργείου- αποφάσισε να το εντάξει στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, αποτέλεσε την αφορμή, ώστε οι σχέσεις της Περιφέρειας και του Υπουργείου να αποκατασταθούν μετά την κόντρα που είχαν Κατσιφάρας και Σπίρτζης για την Πατρών – Πύργου την περίοδο 2015-2016. Έκτοτε το Υπουργείο Υποδομών άρχισε να γίνεται γαλαντόμο απέναντι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με τη μεσολάβηση της Περιφέρειας κάποιες πιστώσεις του ΠΔΕ, ιδίως μετά από πλημμυρικά φαινόμενα της διετίας που πέρασε, κατευθύνθηκαν σε επιλεκτικά σε κάποιους δήμους της περιοχής (π.χ 850.000€ από το ΠΔΕ για την αποκατάσταση εσωτερικής οδοποιίας στη Βόνιτσα). Οι επισκέψεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γ. Δέδε στην περιοχή έδιναν και έπαιρναν. Ο Απ. Κατσιφάρας και η Χρ. Σταρακά με προθυμία γίνονταν το απαραίτητο φόντο στις διάφορες εξαγγελίες του Υπουργείου, όπως τα αντιπλημμυρικά κατά μήκος της Ιόνιας Οδού, χωρίς φυσικά ποτέ να πουν “φτάνει πια με τις εξαγγελίες”…
Πλέον μέσα σε αυτό το θολό τοπίο -όπως έχει εν πολλοίς διαμορφωθεί- στην κεντροαριστερά, οι φίλοι του χώρου θα πρέπει να κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να απεγκλωβιστούν από το “ποιος στηρίζει ποιον” και να κάνουν τις επιλογές τους με βάση τον προγραμματικό λόγο του καθενός.