Αν υπάρχει μία συνεδρίαση στην ιστορία του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, όπου ο λαϊκισμός έφτασε στο ζενίθ, αυτή μάλλον ήταν η χθεσινή. Και αυτό γιατί το δημοτικό συμβούλιο “διαπραγματεύτηκε” με τους φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων που ήρθαν στο δημοτικό συμβούλιο την κατάληψη του δημαρχείου, αλλά και την “κάλυψη” της ποινικής ευθύνης της πράξης τους…
Πάντως οι φοιτητές έλαβαν τη συμπαράσταση του Σώματος στον αγώνα που κάνουν για να ικανοποιηθούν από το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών τα αιτήματά τους για τη μετονομασία του Τμήματος σε Μηχανικών Περιβάλλοντος και την απόδοση αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Το θέμα περιπλέχθηκε, όταν οι φοιτητές ζήτησαν τη συμπαράσταση του Σώματος και στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την κατάληψη που πραγματοποιούν στο δημαρχείο Αγρινίου τις τελευταίες μέρες. Όπως κατήγγειλαν έχουν δεχθεί οχλήσεις από την Αστυνομία και έχουν λάβει πληροφορίες πως ο Εισαγγελέας ενδεχομένως ασκήσει δίωξη σε βάρος τους. Αρχικά όλες λίγο – πολύ οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου έδειξαν να μην προβληματίζονται σχετικά με την κατάληψη στο δημαρχείο Αγρίνιου, μάλιστα ο Δ. Τραπεζιώτης είπε πως οι καταλήψεις είναι νόμιμες… Ενώ ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι έγιναν καταγγελίες στον Εισαγγελέα από πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν από το ληξιαρχείο και το δημοτολόγιο. Στο τέλος όμως η συζήτηση ευτελίστηκε με διαπραγματεύσεις για τη λήξη της κατάληψης στο δημαρχείο, με το δήμαρχο Αγρινίου να κάνει έκκληση προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες αυτές και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να αντιπροτείνει την… κατάληψη άλλου δημοτικού κτιρίου ή την κατάληψη μιας κρατικής υπηρεσίας όπως η ΔΟΥ, από τη στιγμή που είναι ευθύνη του Κράτους το ζήτημα του Πανεπιστημίου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ουδείς μπήκε στη διαδικασία να εξηγήσει στους φοιτητές ότι υπάρχει άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί τη κατάληψη σε δημόσιο κτίριο και πως το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι δυνατόν να “καλύψει” την όποια ποινική ευθύνη κάποιων πράξεων. Οι φοιτητές πάντως αποχώρησαν χωρίς να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους σχετικά με την κατάληψη του δημαρχείου.
Το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου εν τέλει υιοθέτησε τα ακαδημαϊκής φύσης αιτήματα των φοιτητών, χωρίς βεβαίως να ανακληθούν οι παλαιότερες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, πράγμα που τα τελευταία χρόνια βρίσκει αντίθετους τους φοιτητές. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις προθέσεις του για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη. Μάλιστα αναρωτήθηκε με νόημα αν το Υπουργείο πρέπει να λάβει υπ’όψιν την γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών φορέων. Αναφορικά με το Τμήμα ΔΠΦΠ είπε πως οι φοιτητές έχουν δίκιο και εξήγησε πως από τη στιγμή που εντάχθηκαν σε Πολυτεχνική Σχολή, οφείλει η Σχολή να φέρει μέλη ΔΕΠ από την Πάτρα, προκειμένου τα μέλη ΔΕΠ να είναι Μηχανικοί σε ποσοστό πάνω από 50% και έτσι να μετονομαστεί το Τμήμα σε Μηχανικών Περιβάλλοντος και να αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα από το ΤΕΕ. Ακόμη ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι η δημιουργία Γεωπονικής Σχολής είναι ανεξάρτητη από το μέλλον του Τμήματος ΔΠΦΠ. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αγρινίου έστρεψε τα βέλη του προς την Κυβέρνηση λέγοντας ότι «αφού η κυβέρνηση κάνει ό,τι θέλει και πάει Νομική Σχολή στην Πάτρα χωρίς ένα μέλος ΔΕΠ, έτσι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και στο Αγρίνιο…».
Από την μείζονα αντιπολίτευση ο Χρ. Κορδολαίμης τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των αιτημάτων των φοιτητών λέγοντας πως “θα κατασκηνώσουμε μαζί σας αν χρειαστεί”. Ο Δ. Τραπεζιώτης επέκρινε τον Γ. Παπαναστασίου λέγοντας ότι δεν έγινε τίποτε προκειμένου να υλοποιηθούν όσα είχαν αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο στο πρόσφατο παρελθόν. Εκτίμησε πως στην υπόθεση του Πανεπιστημίου προχωράμε ηρωικά και πένθιμα… και πρότεινε να κλείσει ο δήμος και να γίνει πορεία των φοιτητών μαζί με πολίτες του Αγρινίου προς το Υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, δεσμεύτηκε αν υπάρξει νομική κίνηση από τον εισαγγελέα ο ίδιος και άλλοι δικηγόροι που είναι στο δημοτικό συμβούλιο να υπερασπιστούν τους φοιτητές. Σε ανάλογους επικριτικούς τόνους προς το δήμαρχο τοποθετήθηκε και ο Ν. Καζαντζής αναφορικά με την προ διετίας περίπου σύσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας και ζήτησε ειδική συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα του Πανεπιστημίου.
Από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Τίμος Παπανικολάου ζήτησε το δημοτικό συμβούλιο να υπερασπιστεί τους φοιτητές απέναντι στην καταστολή, ενώ επέκρινε τις άλλες παρατάξεις λέγοντας απευθυνόμενος στους φοιτητές: “λένε πως είναι μαζί σας, αλλά είναι και με αυτούς που νομοθετούν”. Ο Στ. Μερμίγκης πρότεινε να πάνε στον Εισαγγελέα μαζί με τους φοιτητές οι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με τον δήμαρχο και επέκρινε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών που με τις πολιτικές τους έφερε σε αυτή τη δεινή θέση τους φοιτητές να ζητούν δηλαδή τα αυτονόητα.