Aρνητική η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για μονάδες σε Κάτω Βασιλική & Λεσίνι

Aρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάσας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο:«Εγκατάσταση παραγωγής Υδρογόνου παροχής 200 Nm3/h και τροφοδότηση κυψέλης καυσίμου 300 Kw για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», στην ΤΚ Κάτω Βασιλικής του δήμου Ναυπακτίας.

Πάντως η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπάγεται στο θεσμικό πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται μέσω της επεξεργασίας υδρογόνου, το οποίο παράγεται από την αναμόρφωση του φυσικού αερίου (μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας).

Η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας φαίνεται ότι έλαβε σοβαρά υπ’όψιν της της τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Βασιλικής, αλλά και των αρμοδίων οργάνων του δήμου Ναυπακτίας (δημοτικό συμβούλιο, επιτροπή ποιότητας ζωής), καθώς και φορέων της περιοχής. Πολύ πιθανό να έπαιξαν κάποιο ρόλο και οι επερχόμενες εκλογές, αφού στο πρόσφατο παρελθόν τέτοιου είδους επενδύσεις φάνηκε να βρίσκουν αντίθετες της τοπικές κοινωνίες.

Αρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και για το έργο κατασκευής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην περιοχή του Λεσινίου. Στη συγεκριμένη περίπτωση η Επιτροπή διαπίστωσε πως για το έργο δεν έχουν προηγηθεί αδειοδοτικές ενέργειες εκτός από τον σχεδιασμό του και την πρόβλεψη για την εξασφάλιση του οικοπέδου και πως η περιοχή μελέτης εμπίπτει σε δασική περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, έχει εκφράσει την αντίθεσή του από τον Οκτώβριο του 2018 για την συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής. Για το ίδιο θέμα, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με ομόφωνες αποφάσεις, το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Λεσινίου, καθώς επίσης η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.