Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Απ. Κατσιφάρας: Η Έρευνα και η Καινοτομία κρίσιμοι πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος
Η διανοητική ιδιοκτησία ως μοχλός επιχειρηματικής και οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, βρέθηκε στο αντικείμενο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δικτύου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Πάτρα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) Δρ. Ιωάννης Καπλάνης, ενημέρωσε τα μέλη της «Συμμαχίας» για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κατοχύρωση πατεντών και ευρεσιτεχνιών, στο πλαίσιο της καινοτόμας επιχειρηματικότητας. Εστίασε ιδιαίτερα στο ρόλο τους ως προς την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Επεσήμανε ότι αποστολή του ΟΒΙ είναι να συμβάλλει στην εμπορική αξιοποίηση των ιδεών και να τις μετατρέψει σε πλεονέκτημα στην αγορά.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις – βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, ΜμΕ και start-ups – στους ερευνητές και τον ακαδημαϊκό κόσμο και σε ανεξάρτητους εφευρέτες που έχουν στη διάθεσή τους ένα καινοτόμο προϊόν (πατέντα), ένα πρωτότυπο σχέδιο (design), μία νέα μέθοδο παραγωγής ή μεταποίησης και επιθυμούν να κατοχυρώσουν την ιδέα τους.Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Καπλάνης είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Aπόστολο Κατσιφάρα , τον οποίο και ενημέρωσε για τη δραστηριότητα που καταγράφεται στο Περιφερειακό Γραφείο που λειτουργεί o ΟΒΙ στην Πάτρα το τελευταίο εξάμηνο, παρέχοντας τη δυνατότητα πληροφόρησης, μέσω της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, στους ενδιαφερόμενους για τη διαδικασία διασφάλισης των δικαιωμάτων της πατέντας τους. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί η Αχαΐα έρχεται τρίτη στην Ελλάδα, στην κατάθεση αιτήσεων πατέντας και ευρεσιτεχνίας.

Από την πλευρά του ο κ. Κατσιφάρας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, αναγνωρίζοντας ότι είναι κρίσιμοι πυλώνες για την διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην κατεύθυνση της διασύνδεσης της παραγωγικής διαδικασίας με την έρευνα και την καινοτομία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με στόχο τη στήριξη τη έρευνας και της καινοτομίας, προχωρώντας τους επόμενους μήνες και σε θεσμική κατοχύρωσης της. Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη παρευρέθηκαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας και η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Περιφερειακού Γραφείο του ΟΒΙ στην Πάτρα Ραχήλ Τσουτσάνη.

Επίσης, στη συνεδρίαση του Δικτύου ΣΕΑΔΕ συμμετείχαν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ελένη Σπυράκη, ο Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Σπύρος Παπασπύρου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Τελώνης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς, ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ του Επιμελητήριου Αχαΐας Θεόδωρος Τσούμπελης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Βασίλης Αναστασόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Νίκος Κοτσώνης, η εκπρόσωπος του δικτύου «Πράξις» Πάττυ Παναγοπούλου και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κ.Α.Λ.Ο Συμπολιτείας Λουκάς Γεωργίου.