Η επιχειρηματικότητα στην εποχή της «4ης βιομηχανικής επανάστασης» απασχόλησε την ημερίδα με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την κρίση – Βιομηχανική Καινοτομία και Παγκοσμιοποίηση της Βιομηχανίας», που διοργάνωσε σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφόρησης «Europe Direct Patras» – Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η επιχειρηματικότητα, με την βιομηχανία να βρίσκεται στην κορυφή της, είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη γνώση και στην οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας στην εναρκτήρια τοποθέτησή του και συμπλήρωσε: «Σήμερα μιλάμε για την ψηφιακή οικονομία, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ίδιας της κοινωνίας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι με την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία να είναι πρωτοπόρες στις νέες εξελίξεις. Η ταχύτητα προσαρμογής μας θα μας δώσει και τη μεγαλύτερη δύναμη».Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον «ψηφιακό μετασχηματισμό» και κατά πόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι δεκτικές στην εφαρμογή του, με απώτερο στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη.
«Αν αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας μας είναι βέβαιο ότι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο, η βιομηχανική παραγωγή να φτάσει στο 13% του ΑΕΠ σε μια 10ετία. Μεγάλες επιχειρήσεις ενσωματώνουν καινοτομία και νέες τεχνολογίες. Είμαι αισιόδοξος…» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Απόστολος Μακρυκώστας και πρόσθεσε ότι σε επίπεδο «Ευρωπαϊκής οικονομίας, η βιομηχανία παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της. Απασχολεί άμεσα 32 εκατομμύρια εργαζομένους και συνδέεται με άλλα 30 εκατομμύρια έμμεσης απασχόλησης».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «European Industry Week 2019» που στοχεύει στη συμμετοχή φορέων και εκπροσώπων του κλάδου της βιομηχανίας, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του δημοσίου τομέα των κρατών μελών, με σκοπό να εξετασθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική ενόψει των σύγχρονων βιομηχανικών και περιβαλλοντολογικών προκλήσεων. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα να αναλυθούν τα βήματα που έχουν γίνει σε εθνικό επίπεδο σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επιχειρηματική καινοτομία.
«H οικονομία και η μελλοντική ανταγωνιστικότητα της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ενσωμάτωση ψηφιακών καινοτομιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας» τόνισε από την πλευρά ο Προϊστάμενος Τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Αριστείας Δρ Γεώργιος Δρόσος, ενώ αναφέρθηκε σε δύο χρηματοδοτικά προγράμματα που «τρέχουν» με σκοπό να ενισχύσουν την είσοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή. Πρόκειται για την «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» που ενισχύει επενδυτικά σχέδια από 10.000 έως 150.000 ευρώ και την «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας» για επενδυτικά σχέδια έως 100.000 ευρώ.
Στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Συντονισμού και Παρακολούθησης του κανονιστικού πλαισίου για το επιχειρηματικό περιβάλλον Διονύσης Τσαγκρής παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων την πιλοτική εφαρμογή www.notifybusiness.gov.gr και τα δεδομένα που εξάγονται από τη μέχρι σήμερα λειτουργία της. Στόχος είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τη στήριξη της βιομηχανίας, παράλληλα όμως η συλλογή δεδομένων αξιοποιείται για χρήσιμα συμπεράσματα. Για παράδειγμα έχουν επισκεφθεί χιλιάδες χρήστες την εφαρμογή. Από την επεξεργασία των «ταυτοτήτων» τους προκύπτει ότι το 2018 σε όλη τη χώρα άνοιξαν 13.738 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων τα 692, ποσοστό 5% στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αντιστοίχως από τα συνολικά 1074 Κέντρα Αποθήκευσης και Διαλογής σε όλη τη χώρα, τα 82, ποσοστό 7,7% στη «Δυτική Ελλάδα» ποσοστό που δείχνει το μεταποιητικό προφίλ της Περιφέρειας.
Τις επιχειρήσεις να έρθουν κοντά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα κάλεσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών και Διευθυντής Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού / Δυναμικής Μηχανών, Πανεπιστήμιο Πατρών Δημήτρης Μούρτζης παρουσιάζοντας τη δραστηριότητα του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, το ΜΑΝUHUB και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο εξωστρεφείς και να αξιοποιήσουν εφαρμογές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. «Αν δεν υιοθετήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα είναι καταδικασμένες στις επερχόμενες αλλαγές» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας, φορείς της επιχειρηματικότητας κατέθεσαν την εμπειρία τους. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων BERRY PLASMA – έρευνα στη γεωργική παραγωγή από τη Βάρδα του Δήμου Βουπρασίας, ΑΦΟΙ ΣΤΕΦΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε.- Παραγωγή Αυγοτάραχου στο Αιτωλικό, KNAUF – Εργοστάσιο Γυψοποιίας στην Αμφιλοχία και Coffee Island – Επεξεργασία Καφέ στην Πάτρα. Στην τελική συνεδρία ο Γιώργος Αγγελόπουλος Καθηγητής Τμ. Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος ΠΣΕΚ-Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), επισημαίνοντας ότι είναι δίπλα στους φορείς της επιχειρηματικότητας και τη διασύνδεσή τους με την ερευνητική δραστηριότητα.
Ακολούθως, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου, αναφέρθηκε στη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευση RIS3, μέσω της οποίας έχουν γίνει επτά προκηρύξεις ύψους 11,8 εκατ. ευρώ σε τρεις κυρίως τομείς, που είναι τουρισμός-πολιτισμός, μικροηλεκτρονική και προηγμένα υλικά, αγροδιατροφή. Η ίδια ανακοίνωσε ότι τον Μάιο έρχονται νέες προκηρύξεις σε αντίστοιχα αντικείμενα.