Με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας μετά τη συνάντηση με τους φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων άρχισε να ξετυλίγεται η εικόνα του νέου ακαδημαϊκού χάρτη στρη Δυτική Ελλάδα.
Σχολή με ομοειδή τμήματα, άρα μετά το ΔΠΦΠ ακολουθεί το ΔΠΠΝΤ
Μετά τους ανεπιτυχείς χειρισμούς του Υπουργού Παιδείας, τις αντιδράσεις της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και την εμπλοκή στις συζητήσεις του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου φαίνεται πια πως οδεύουμε στην πλήρη απορρόφηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας το Υπουργείο Παιδείας θα υλοποιήσει την κυβερνητική εξαγγελία για ίδρυση Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών με τμήματα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Όμως λόγω γνωστικού αντικειμένου δεν “χωράνε” σε αυτή τη Σχολή όλες οι υπάρχουσες δομές στην περιοχή. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Τμήματος ΔΠΦΠ. Η ένταξη των φοιτητών και του προσωπικού στο υπό ίδρυση Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, σηματοδοτεί ουσιαστικά -μέσα από μία μεταβατική περίοδο- τη σταδιακή “μεταφορά” του Τμήματος ΔΠΦΠ από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Έτσι ουσιαστικά επιλύεται το ακαδημαϊκό πρόβλημα που είχε το Τμήμα ΔΠΦΠ. Με την μετεξέλιξή του σε Μηχανικών Περιβάλλοντος και όντας πλέον δίπλα στα υπόλοιπα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής στην Πάτρα.
Δεν μειώνεται ο αριθμός των Τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία με το νέο σχέδιο
Ωστόσο πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr λένε πως όταν ανακοινωθεί συνολικά το σχέδιο για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη στη Δυτική Ελλάδα δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την Αιτωλοακαρνανία, αφού θα προχωρήσει η ίδρυση Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία και δεν θα υπάρξουν αρνητικές μεταβολές ως προς τον αριθμό των τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Επομένως μιλάμε στην περίπτωση του Αγρινίου για τρία τμήματα με ομοειδή γνωστικό αντικείμενο, προσανατολισμένο στον πρωτογενή τομέα, ενταγμένα σε μια ενιαία Σχολή που θα μπορούν να έχουν συνέργειες μεταξύ τους. Αυτό θα δώσει και τη λύση, ώστε τα τμήματα του Αγρινίου να μην κινδυνεύουν από τις διαθέσεις της όποιας πρυτανικής αρχής να μεταφέρει τα τμήματα στην Πάτρα. Και θα πρέπει να σημειωθεί πως ανάλογη τύχη με το Τμήμα ΔΠΦΠ θα έχει ως φαίνεται και Τμήμα Διαχείρισης Πολιτιστικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών. Από εκεί και πέρα οι πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr μιλούν για ίδρυση στο Αγρίνιο δύο διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα απορροφούν κατά βάση αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στο Μεσολόγγι δίπλα στα τμήματα του ΤΕΙ, ενώ θα προχωρήσει και η δημιουργία ενός Ερευνητικού Κέντρου στην Αιτωλοακαρνανία.
Σχέδιο που θέλει το… χρόνο του για να υλοποιηθούν οι νέες δομές
Οι λεπτομέριες του όλου σχεδίου προφανώς θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Παιδείας και το σχέδιο θα προχωρήσει για ψήφιση στη Βουλή. Ωστόσο θα πρέπει να παρατήρησει κανείς ότι μιλάμε για ένα σχέδιο που ο χρόνος υλοποίησής του μάλλον δεν θα είναι μικρός. Εξάλλου οι μεταφορές Τμήματων ένθεν κακείθεν σε χρόνους ακαριαίους μάλλον θα συναντούσαν ισχυρές τοπικές αντιδράσεις… Οι δεσμεύσεις του νομοσχεδίου που θα έρθει για ίδρυση Τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία θα πρέπει να υλοποιηθούν πιθανότατα από μια άλλη κυβέρνηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό που μένει ακόμη να κριθεί και έχει ιδιαίτερη σημασία είναι τα χρονοδιαγράμματα που θα τεθούν σχετικά με τις ιδρύσεις νέων τμημάτων, διετών προγραμμμάτων και ερευνητικών κέντρων. Και προφανώς στην πορεία για την υλοποίηση του σχεδίου απαιτούνται προσλήψεις προσωπικού και πόροι. Επί του παρόντος η Αιτωλοακαρνανία φαίνεται πως βγαίνει κερδισμένη υπο την έννοια ότι δεν προβλέπεται μείωση του αριθμού των Τμημάτων, ενώ επιλύονται και ζητήματα που χρόνιζαν. Αυτό που μένει να κριθεί στην πράξη είναι οι ιδρύσεις των νέων δομών να προχωρήσουν μέσα σε σαφή χρονοδιαγραμμάτα που θα τηρηθούν.