Πρόταση ύψους 2,5εκατ. ευρώ για την “επανάχρηση του δημοτικού περιπτέρου του Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου ως πολυχώρος πολιτιστικών δράσεων και αναψυχής” θα υποβάλλει ο δήμος Αγρινίου σε σχετική πρόσκληση του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η πρόταση του Δήμου Αγρινίου για το περίπτερο του Πάρκου και την επανάχρησή του σε πολυχώρο πολιτιστικών δράσεων και αναψυχής περιλαμβάνει:
• Τη δημιουργία εσωτερικά του κτιρίου τριών διαφορετικών χώρων με τι εξής νέες χρήσεις:
α) χώρος συνάθροισης κοινού, πολυχώρος (συνεδριάσεις, προβολές ταινιών, θεατρικά, πολιτιστικά δρώμενα)
β) Χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ενηλίκων με ποικίλες δραστηριότητες που θα έχουν σχέση με την οικολογία σε σχέση με τον υπαίθριο χώρο του πάρκου, χώρος καλλιτεχνικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων (π.χ. πηλοπλαστικής, ζωγραφικής) και υπαίθριων δραστηριοτήτων και
γ) ένα μικρό τμήμα ως χώρος καφετέριας-αναψυκτηρίου
Οι χώροι αυτοί λείπουν σήμερα από το Δήμο Αγρινίου ή στεγάζονται σε ακατάλληλα μισθωμένα ακίνητα (Εικαστικό Εργαστήρι)
• Στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού με:
– Αναβάθμιση ενεργειακά του κτιρίου κατά δυο τουλάχιστον κατηγορίες ώστε να καταστεί ενεργειακά αυτόνομο μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταικών πάνελ στην οροφή του κτιρίου.
– Κατασκευή φυτεμένου δώματος περίπου 700 τετραγωνικών μέτρων στην οροφή του κτιρίου
• Στατική ενίσχυση του κτιρίου (ενδεικτικά ενίσχυση υποστηλωμάτων-δοκών-πέδιλων) όπου είναι απαραίτητο.
• Αναβάθμιση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του κτιρίου.
• Κατασκευή ανοιγμάτων στις οροφές του κτιρίου για άμεσο φωτισμό- αερισμό των χώρων.
• Θερμομόνωση-υγρομόνωση του κτιρίου εξωτερικά σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές
• Συντήρηση του περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου και διατήρησή του ως έχει με αλλαγή μόνο της επικάλυψης των δαπέδων των ημιυπαίθριων διότι έχουν αρχίσει να καταστρέφονται από τη χρήση
• Τμήμα του κτιρίου θα φιλοξενεί τουαλέτες ανοικτές για τους επισκέπτες του πάρκου όπως λειτουργούσαν παλιά.
Το κτίριο του αναψυκτηρίου του Παπαστρατείου δημοτικού Πάρκου κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και μορφολογικά ανήκει στο μοντέρνο κίνημα. Αποτελείται απ’ το κύριο όγκο του κτιρίου 1050 τ.μ περίπου και από ημιυπαίθριους χώρους που το πλαισιώνουν 1000 τ.μ. περίπου. Αποτελεί τοπόσημο και είναι κτίριο με ξεχωριστό κοινωνικό, ιστορικό, πολιτιστικό ενδιαφέρον και αρχιτεκτονική μοναδικότητα Σχετίζονται με την κοινωνική ιστορία της πόλης και έχει συμβάλει – επιδράσει, ως σημεία αναφοράς στην δημιουργία της «ταυτότητας» της πόλης του Αγρινίου. Το κτίριο επί σειρά ετών μισθώνονταν σε ιδιώτες για χρήσεις αναψυκτηρίου. Μετά την αποχώρηση των ενοικιαστών, το κτίριο είναι κλειδωμένο, για μια περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Παρότι όταν σταμάτησε η λειτουργία του έγινε προσπάθεια από το δήμο να ασφαλιστεί το κτίριο με μεταλλικά πάνελ στα ανοίγματα και να κλειδωθεί, το κτίριο βανδαλίστηκε εσωτερικά από τη είσοδο διαφόρων που μόνο στόχο είχαν την καταστροφή του. Αυτή τη στιγμή το κτίριο είναι ανενεργό και είναι επείγουσα ανάγκη η επανάχρησή του και πιθανά η αλλαγή χρήσης του, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωσή του. Στόχος της πρότασης είναι να απευθυνθεί σε περισσότερες ομάδες χρηστών, ώστε εάν είναι δυνατό να γίνεται καθημερινή χρήση ολόκληρου του πάρκου.