Σύντομος απολογισμός για ένα πλούσιο έργο στο δήμο Ναυπακτίας από τον Τ. Λουκόπουλο

(ή ας μιλήσουμε, επιτέλους, για έργα)

Ο δήμος Ναυπακτίας, η ΔΕΥΑΝ, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η Κοινωφελής Επιχείρηση στην θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής αξιοποίησαν όλες τις δυνατές χρηματοδοτήσεις για να εκτελέσουν μια σειρά έργων – δράσεων. Αν και η συνολική κρατική χρηματοδότηση για έργα (από το 2014 που ξεκίνησε η νέα δημοτική αρχή) δεν έφτανε ούτε τα 3 εκατομμύρια, ο δήμος μας αξιοποίησε ένα ποσό 20 φορές μεγαλύτερο. Χρησιμοποιώντας κάθε πηγή χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ περιφερειακό και υπουργείων, LIFE, INTERREG, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ κλπ), έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο, αξιοποιώντας κάθε μέρα που περνά παρ’ ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ
Από τον Σεπτέμβριο του 2014 που ξεκίνησε η θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα:
Α) Υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται ή έχουν δημοπρατηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 39.000.000 ευρώ.
Β) Έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και δημοπρατούνται στο επόμενο χρονικό διάστημα, έργα συνολικού προϋπολογισμού 9.600.000 ευρώ.
Γ) Έχουν κατατεθεί σε διάφορα προγράμματα προτάσεις – μελέτες και αναμένεται η έγκρισή τους, συνολικού προϋπολογισμού 15.800.000 ευρώ.
ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 64.000.000 ευρώ!

Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Για τον αθλητισμό και την νεολαία, 6.910.000 ευρώ:
 Ολοκλήρωση Ειδικού σχολείου 1.620.000 ευρώ
 Αθλητικοί χώροι στα προαύλια σχολείων 1.200.000 ευρώ
 Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων σε Λυγιά και Αποδοτία 1.200.000 ευρώ (εγκρίθηκαν από την Γ.Γ.Α. με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ)
 Χλοοτάπητας στα γήπεδα Λυγιά και Γαβρολίμνης 690.000 ευρώ
 Κλειστό προπονητήριο και αθλητική εγκατάσταση στίβου στο Αντίρριο (κατάθεση πρότασης στο leader) 650.000 ευρώ.
 35 νέες παιδικές χαρές 500.000 ευρώ
 Γήπεδα σε Γαλατά, Πλάτανο, Περιθώρι, Δάφνη, Ξηροπήγαδο 440.000 ευρώ (εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας)
 Πίστα ΒΜΧ στο αλσύλλιο του Γριμπόβου (κατάθεση πρότασης στο leader) 430.000 ευρώ.
 Αγορά οικοπέδου για το 3ο Δημοτικό 180.000 ευρώ
Για το περιβάλλον 27.980.000 ευρώ:
 Μετατροπή του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) 15.000.000 ευρώ
 Αναβάθμιση Βιολογικού Καθαρισμού Ναυπάκτου 3.300.000 ευρώ.
 Μείωση διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης με τηλεμετρικά συστήματα 2.200.000 ευρώ.
 Ολοκλήρωση αποχέτευσης Αντιρρίου και σύνδεση με τον Βιολογικό της Ναυπάκτου (πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) 1.700.000 ευρώ.
 Βιολογικός καθαρισμός Άνω Χώρας (αναμένεται η δημοπράτηση) 1.200.000 ευρώ.
 Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Παλαιοπαναγιάς (πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) 1.200.000 ευρώ.
 Πράσινο σημείο ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης (κατάθεση πρότασης στο ΕΣΠΑ) 1.100.000 ευρώ.
 Βελτιώσεις εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ 1.000.000 ευρώ
 Χρηματοδότηση του ρεύματος συλλογής οργανικών προς κομποστοποίηση (κατάθεση πρότασης στο πρόγραμμα LIFE) 780.000 ευρώ.
 Αποκατάσταση και προστασία γεωτρήσεων στον Εύηνο 500.000 ευρώ.
Με την υλοποίηση όλων των παραπάνω έργων ο δήμος Ναυπακτίας, είναι πρωτοπόρος στην διαχείριση των απορριμμάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Αναπλάσεις-τουρισμός- πολιτισμός 13.310.000 ευρώ
 Ανάπλαση ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου 2.580.000 ευρώ
 Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου 2.550.000 ευρώ
 Δημιουργία τουριστικού καταφυγίου στο Γρίμποβο (χρηματοδότηση από το πρόγραμμα INTERREG) 2.000.000 ευρώ.
 Δημιουργία ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στην Ναύπακτο (κατάθεση πρότασης στο ΕΣΠΑ από κοινού με τον Εμπορικό σύλλογο) 1.800.000 ευρώ.
 Αναπλάσεις στην κεντρική πλατεία Πλατάνου, στο Αντίρριο, στο Ανθόφυτο, στην Κεντρική, στην Άνω Χώρα, στην Κάτω Χώρα και την Αμπελακιώτισσα (κατάθεση προτάσεων στο leader) 1.200.000 ευρώ
 Ποδηλατικά και πεζοπορικά μονοπάτια σε Βαράσοβα, Αντίρριο, Ναύπακτο και Πλάτανο (κατάθεση προτάσεων στο leader) 850.000 ευρώ.
 Ανάπλαση στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής, στην Ναύπακτο (κατάθεση πρότασης στο leader) 600.000 ευρώ.
 Κέντρο ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (κατάθεση πρότασης στο leader) 600.000 ευρώ.
 Δημιουργία πολιτιστικού μονοπατιού της καστρόπολης της Ναυπάκτου 530.000 ευρώ.
 Συντήρηση και προβολή του αναρριχητικού πεδίου στην Βαράσοβα (κατάθεση πρότασης στο leader) 350.000 ευρώ.
 Δημιουργία πεζογέφυρας στο Γρίμποβο (χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δ.Ε.) 170.000 ευρώ
 Εγκατάσταση πλωτής εξέδρας για πρόσδεση σκαφών στο Λιμάνι 80.000 ευρώ.

Εκτός από τα παραπάνω εκτελέστηκαν και σημαντικά έργα, μικρότερης κλίμακας, που όμως έλυναν σημαντικά και χρόνια προβλήματα. Όπως η πλατεία του Λυγιά, η ασφαλτόστρωση στον χώρο της εμποροπανήγυρης και η αναμόρφωση του αλσυλλίου, τα πεζοδρόμια μετά τον Σκα, η αποκατάσταση του παραλιακού της Παλαιοπαναγιάς, η διαμόρφωση 10 χώρων δωρεάν στάθμευσης, η μάντρα στο 3ο Δημοτικό, η διαμόρφωση του χώρου απέναντι από το Δασαρχείο. Καθαρίστηκαν μια σειρά από παραλίες και εγκαταστάθηκε εξοπλισμός για τις ανάγκες των λουόμενων κ.α.

Σε όλες τις δημοτικές ενότητες κατασκευάστηκαν μια σειρά έργων και παρεμβάσεων, είτε με έργα του Τεχνικού προγράμματος, είτε με τους εργαζόμενους του δήμου στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Οδοποιία, ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων, δίκτυα και δεξαμενές ύδρευσης και δίκτυα αποχέτευσης. Από το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου έχουν εκτελεστεί ή εκτελούνται μέχρι αυτή την στιγμή έργα:
 Στις τρεις ορεινές ενότητες με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ.
 Στο Αντίρριο με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.
 Στην Χάλκεια με προϋπολογισμό 840.000 ευρώ.
 Στις κοινότητες του πρώην δήμου Ναυπάκτου (εκτός της Ναυπάκτου) με προϋπολογισμό 1.420.000 ευρώ

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω η σημερινή δημοτική αρχή δεν δίστασε να αναμετρηθεί με όλα σχεδόν τα χρονίζοντα ζητήματα που ταλαιπωρούσαν και έθεταν σε κίνδυνο την περαιτέρω ανάπτυξη της Ναυπακτίας.
• Το πρόβλημα του οικισμού της Παλαιοπαναγιάς αντιμετωπίστηκε και για πρώτη φορά το αρμόδιο Υπουργείο αναγνωρίζει ρητά τον οικισμό και προτρέπει στην ήπια πολεοδόμηση της περιοχής, ώστε να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα της άναρχης δόμησης στην περιοχή.
• Οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και η αρτιότητα των οικοπέδων στον παραδοσιακό οικισμό – το περιβόητο οικιστικό πρόβλημα – αντιμετωπίστηκε με νέο Π.Δ. που οδεύει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
• Παλιές πολεοδομικές αμαρτίες που κρατούσαν όμηρους δεκάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και τους απειλούσαν με υπέρογκα και άδικα πρόστιμα, λύθηκαν με νομοθετική παρέμβαση.
• Επανεκκίνησε και προχωρά, μετά από χρόνια αδράνειας το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του πρώην δήμου Ναυπάκτου.
• Ο δήμος κέρδισε το πρώτο δικαστήριο για τον δημοτικό χώρο στην Βαριά (πρώην Νεροτσουλήθρες) και θα προχωρήσει η αξιοποίησή του μετά την τελεσίδικη απόφαση, που αναμένεται στους αμέσως επόμενους μήνες.
• Στην θητεία αυτής της δημοτικής αρχής, αποσοβήσαμε τον κίνδυνο, να χαθούν από την πόλη και την περιοχή μας, επιπλέον γραφεία και υπηρεσίες εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών.
• Η επίλυση του ζητήματος των γεωτρήσεων της Βαρναράχης, με την απ’ ευθείας εξαγορά από την ΔΕΥΑΝ των ιδιοκτησιών, επί των οποίων είχαν αυθαίρετα εγκατασταθεί, απέτρεψε την επαπειλούμενη επί σειρά ετών διακοπή της υδροδότησης της Ναυπάκτου.

Στην δύσκολη εποχή που ζούμε, η υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων έπρεπε να είναι προτεραιότητα όλων μας. Γι αυτό και ο δήμος Ναυπακτίας αξιοποίησε κάθε δυνατότητα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για να στηρίξει κάθε κοινωνική ομάδα με έμφαση στις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Λειτούργησε πάρα πολλές νέες δομές και βελτίωσε τις προϋπάρχουσες.
 Πέντε νέα ΚΔΑΠ, το ΚΔΑΠ μΕΑ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Κοινωνικό Παντοπωλείο – Μαγειρείο, το νέο Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά, δύο Κ.Α.Π.Η. αφού προστέθηκε και αυτό του Γαλατά.
 Σήμερα σε αυτές τις δομές εργάζονται 90 εργαζόμενοι και από αυτές ωφελούνται 3.000 συμπολίτες μας.
 130 γεύματα μοιράζονται κάθε μέρα σε συμπολίτες μας. 450 παιδιά απασχολούνται δημιουργικά κάθε απόγευμα στα Κ.Δ.Α.Π., που θα μπορούσαν να λειτουργούν εδώ και χρόνια, αλλά δυστυχώς κάποιοι το αμέλησαν.
 Αξίζει να αναφερθεί ότι οι 70 θέσεις εργασίας είναι καινούριες και δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του δήμου Ναυπακτίας σε αυτή την δημοτική περίοδο.
 Ο προϋπολογισμός που υποστηρίζει όλες αυτές τις δομές είναι περίπου 1.800.000 ευρώ κάθε χρόνο.
Στόχος μας είναι στην επόμενη θητεία να ολοκληρώσουμε το έργο μας, να πάμε την Ναυπακτία ακόμη πιο ψηλά. Εκεί που μας αξίζει.

Τάκης Λουκόπουλος, δήμαρχος Ναυπακτίας