Υπογράφηκε η σύμβαση για το «πολιτιστικό μονοπάτι» της Ναυπάκτου

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες στο έργο προϋπολογισμού 530.000 ευρώ
Υπογράφηκε την Τρίτη 23 Απριλίου, στο γραφείο του δημάρχου, από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλο και εκπρόσωπο της εταιρείας που θα εκτελέσει το έργο, η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «πολιτιστικό μονοπάτι στην καστρούπολη της Ναυπάκτου» προϋπολογισμού 530.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο» και τον δήμο Ναυπακτίας. Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα και αποτελούν ένα ακόμη βήμα στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την ανάδειξη της καστρούπολης, της Ναυπάκτου.

Η διαδρομή ξεκινά από το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους προς την Μεγαλομάτα, στο Βεζύρ τζαμί ανεβαίνει στην Τσαούς ντάπια φθάνει στο ρολόι και την Ωραία ντάπια, ενώ από την άλλη πλευρά μέσα από τα σοκάκια του κάστρου φθάνει στα Μποτσαρέικα.

Ο Τάκης Λουκόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η δουλειά όλων αυτών των χρόνων και ο σχεδιασμός του δήμου, αποδίδει καρπούς. Άλλο ένα έργο, συμπληρωματικό των παρεμβάσεων που σχεδιάσαμε στην Ναύπακτο, ξεκινά. Σε δύο μήνες θα ακολουθήσει και η ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου και της πλατείας Παπ[αχαραλάμπους. Όταν λέμε ότι η Ναύπακτος αλλάζει, το εννοούμε με έργα που υλοποιούνται και άλλα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Δεν είναι μόνο το ΞΕΝΙΑ και το έργο που εκτελείται εκεί αλλά το σύνολο των παρεμβάσεων μας που θα αναβαθμίσουν την ζωή των κατοίκων και την εμπειρία των επισκεπτών της πόλης μας». Μετά την υπογραφή της σύμβασης ακολούθησε η επιτόπια επίσκεψη για τον σχεδιασμό της υλοποίησης του έργου.

∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ∆ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Για την διαµόρφωση – υποστήριξη της διαδροµής του πολιτιστικού µονοπατιού της Ναυπάκτου, όπως αυτό περιγράφεται, θα εκτελεστούν κατά ενότητες οι εργασίες που αναφέρονται στην συνέχεια, µε χρήση κυρίως φυσικών υλικών, µε ιδιαίτερη επιµέλεια και σεβασµό στην κλίµακα του χώρου.
Αναλυτικά θα εκτελεστούν οι εξής εργασίες:
1. ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : Οδός Μπότσαρη από δυτική πύλη Κάστρου (οδός Μεσολογγίου) έως πλατεία Θ. Παπαναγιώτου.
– Επισκευή, τµηµατική ανακατασκευή, µε τα ίδια υλικά, υπάρχουσας επίστρωσης µε
καλντερίµι.
– Συµπληρωµατικές επιστρώσεις οδού Νταλιάνη και επέκτασης οδού ∆ηµοσθένους µε
φυσικά υλικά.

2. ΕΝΟΤΗΤΑ 2 : Στην θέση πλατείας Ρολογιού – Ωραίας Ντάπιας µε την οδό Κ. Τζαβέλλα µέσω της οδού Μάντεως Κάρνου.
– Καθαρισµός τµηµατική διαµόρφωση πλατείας Ρολογιού.
– Αποκατάσταση-επισκευή εξωτερικής κλίµακας σύνδεσης πλατείας Ρολογιού και Ωραίας
Ντάπιας µε τα ίδια υλικά και τοποθέτηση προστατευτικού κιγκλιδώµατος.
– Επισκευή – καθαρισµός εξωτερικής κλίµακας και οδού Μάντεως Κάρνου, από την Ωραία
Ντάπια.

3. ΕΝΟΤΗΤΑ 3 : Μονοπάτι από Τσαούς Ντάπια προς Προφήτη Ηλία.
– Αποπεράτωση επιστρώσεων µε φυσική πέτρα
– Ανακατασκευή υπάρχουσας ξηρολιθοδοµής (µε τα ίδια υλικά)

4. ΕΝΟΤΗΤΑ 4 : Σύνδεση Βεζύρ Τζαµιού-Χαµάµ µε την οδό Κοµνηνού, µέσω της οδού Πελοπίδα Φράγκου.
– Καθαρισµός-τµηµατική διαµόρφωση χώρου πλατώµατος Βεζύρ Τζαµιού – Οθωµανικής
κρήνης – Χαµάµ
– Αποκατάσταση-επισκευή εξωτερικής κλίµακας σύνδεσης πλατώµατος Βεζύρ Τζαµιού µε
οδό Πελοπίδα Φράγκου.

– Καθαρισµός-τµηµατική διαµόρφωση, µε διατήρηση του φυσικού υλικού της οδού Π.
Φράγκου και δυνατότητα σύνδεσης µε την Μεγαλοµάτα.

5. ΕΝΟΤΗΤΑ 5 : Σύνδεση οδού Πελοπίδα Φράγκου µε υπό διαµόρφωση πλατεία Παπαχαραλάµπους.
– ∆ιαµόρφωση-επίστρωση πεζοδροµίου οδού Κοµνηνού-Κοζώνη, από οδό Πελ.Φράγκου,
ως οδό Κοσµά του Αιτωλού.
– Επισκευή-συντήρηση Βατόβρυσης στο πεζοδρόµιο της οδού Κοµνηνού.
– ∆ιαµόρφωση-επίστρωση (µε ενιαίο υλικό) οδού Κοσµά του Αιτωλού, ως οδού ήπιας
κυκλοφορίας και στάθµευσης.

Επιπλέον:
Σε όλη τη διαδροµή και στις θέσεις όπου υπάρχουν πλατώµατα, διαµορφώνονται χώροι στάσης και καθιστικών, οι οποίοι εξοπλίζονται µε ενηµερωτικούς πίνακες και χάρτες για την παροχή της απαραίτητης πληροφόρησης στον επισκέπτη για την συγκεκριµένη θέση και την περιοχή.
Στις θέσεις θέας διαμορφώνονται επίσης χώροι καθιστικών.
Σε όλη τη διαδροµή τοποθετούνται πινακίδες ένδειξης κατευθύνσεων και λοιπής σήµανσης, ώστε να µπορούν οι επισκέπτες να ακολουθούν και άλλες διαδροµές µέσα στην πόλη µε σαφήνεια στον προσανατολισµό τους και µε δυνατότητα εύκολης επιστροφής στο κεντρικό µονοπάτι. Ο συνολικός χώρος της διαδροµής εξοπλίζεται µε τον απαραίτητο λοιπό αστικό εξοπλισµό, καλάθια αχρήστων, καθιστικούς πάγκους, πεζούλια, φυτεύσεις κλπ., Ο χώρος φωτίζεται µε διακριτικό, χαµηλό κυρίως, φωτισµό.
Η ενδεικτική µορφή των ενηµερωτικών πινάκων και πινακίδων και γενικότερα της προβλεπόµενης σήµανσης, αλλά και του λοιπού εξοπλισµού και η θέση τοποθέτησής τους φαίνεται στα σχέδια της µελέτης. Το περιεχόµενο, η απεικόνιση, η µορφή και το χρώµα των πληροφοριακών στοιχείων που θα αποτυπώνονται στους ενηµερωτικούς πίνακες και πινακίδες θα διαµορφωθούν µε την υπόδειξη της αρµόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και θα έχουν ενιαία µορφή.
Σε όλους τους νέους χώρους που επιστρώνονται, σε όλη την διαδροµή του µονοπατιού κατά κανόνα, χρησιµοποιούνται φυσικά υλικά ίδιου χρώµατος σε διαφορετικά µεγέθη και συνδυασµούς και συγκεκριµένα : – Όπου υπάρχουν τσιµεντοστρωµένα τµήµατα, αυτά επιστρώνονται µε φυσικά υλικά.
– Όπου επισκευάζονται ή επεκτείνονται επιστρωµένα τµήµατα του µονοπατιού, επιστρώνονται µε το ίδιο φυσικό υλικό µε την ίδια µορφή ή και αναλογία και µε
εναλλαγές, σύµφωνα µε την διαµορφωµένη κατάσταση.
– Σε όλες τις περιπτώσεις επιστρώσεων λαµβάνονται ως πρότυπο τα παλαιότερα διαµορφωµένα πλακόστρωτα µε ορθογωνική ή και ακανόνιστη πέτρα, µε την µορφή
καλντεριµιού.
– Στην µετάβαση σε διαφορετική µορφής επίστρωση σχηµατίζεται διαχωριστική λωρίδα µε ορθογωνικού σχήµατος πέτρες.
– Όπου υπάρχουν ξηρολιθοδοµές, επισκευάζονται ή ανακατασκευάζονται ή και επεκτείνονται µε ίδια µορφή µε την αρχική και µε χρησιµοποίηση, τουλάχιστον κατά το εµφανές µέρος των ίδιων υλικών.
– Όπου επισκευάζονται τα πέτρινα συµπαγή σκαλοπάτια, χρησιµοποιούνται τα ίδια υλικά µε επιµεληµένη επανατοποθέτηση, αφού προηγουµένως έχει προετοιµαστεί η βάση τους. Σε περίπτωση συµπλήρωσης τµηµάτων των σκαλοπατιών αυτά θα είναι ίδιας ακριβώς µορφής και χρώµατος µε τα υπάρχοντα.
Σε καµία περίπτωση δεν γίνεται επένδυση των σκαλοπατιών.
– Όπου υπάρχουν παλαιές κλίµακες σκυροδέµατος, επισκευάζονται, καθαρίζονται µε υδροβολή και γίνεται επεξεργασία της επιφάνειάς τους µε χρήση τριβείου.
– Κατά περίπτωση και για την διαµόρφωση µικρών διαδροµών, µε εξοµάλυνση του φυσικού εδάφους (λόφος ∆εξαµενής) χρησιµοποιούνται κορµοδέµατα µε αφανή χρήση ξηρολιθοδοµής, για την διαµόρφωση και συγκράτηση του επιπέδου της διαδροµής.