Ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση πραγματοποίησαν στις 23 Απριλίου 2019, οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, Λεωνίδας Φραγκούλης, Στέλιος Ι. Μερμίγκης, και Λευτέρης Τηλιγάδας, καθώς και ο επικεφαλής του Συνδυασμού Στέλιος Σ. Μερμίγκης, με τα μέλη του Δ.Σ. του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ.) Αγρινίου, κ. Βασίλη Νταούλη (Πρόεδρο), κ. Χρήστο Χατζή (Έφορο ορειβασίας) και κ. Πηγή Κρικοχωρίτη (Γραμματέα).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκαν τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ορεινών όγκων, των ποτάμιων και λιμναίων οικοσυστημάτων και συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που απαιτούνται, για να συντηρηθεί η υπάρχουσα υποδομή του Ορειβατικού Συλλόγου (Καταφύγιο) και η ανάπτυξη ακόμα περισσότερο και με συστηματικότερο τρόπο των περιπατητικών και αναρριχητικών διαδρομών στην περιοχή.
Εξαιρετικά διεξοδική συζήτηση πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα της αχαλίνωτης επέκτασης των βιομηχανικών αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές των Αιτωλοακαρνανικών βουνών, καθώς και τα τεράστια περιβαλλοντικά ζητήματα που εγείρονται από την όλο και περισσότερο επιταχυνόμενη εξάπλωσή τους.
Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι, πως η δυναμική εξάπλωση των μηχανών «πράσινης» ενέργειας είναι προβληματική από τη φύση της, με αποτέλεσμα τα οφέλη που υπόσχεται να επιφέρει, να προκαλούν σημαντικές απώλειες των περιβαλλοντικών αποθεμάτων.
Παρά ταύτα και επειδή η ενέργεια για μας, ήταν, είναι και θα είναι, ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, για την ύπαρξη και τη διατήρηση της ζωής και της ευημερίας των ανθρώπων, θεωρούμε ότι οφείλουμε καταρχάς να απαντήσουμε σε μία σειρά ουσιαστικών ερωτημάτων, όπως: Πόση ενέργεια χρειαζόμαστε και για ποιον; Πόσο είναι το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος της παραγωγής και της κατανάλωσής της; Ποια είναι η συμβολή των ανεμογεννητριών στην επάρκεια σε ενέργεια της χώρας και ποιο το οικολογικό αποτύπωμα των απαραίτητων έργων για την τοποθέτησή τους; Ποιο το ενεργειακό και περιβαλλοντικό όφελος; Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα αναδεικνύουν σημαντικά ζητήματα που καθιστούν προβληματική για το περιβάλλον την τόσο ανεξέλεγκτη ανάπτυξή τους, πέρα από το γεγονός της σημαντικής οικολογικής και αισθητικής υποβάθμισης των ορεινών όγκων της περιοχής και της χώρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η «καθαρή» ενέργεια και η ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία των καταναλωτών δεν πρέπει να είναι το ζητούμενο. Το αντίθετο μάλιστα.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη θέση ότι το Ανυπότακτο Αγρίνιο παρακολουθεί από κοντά τη λειτουργία του Συλλόγου – αρκετά μέλη του συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του – και βρίσκεται διαρκώς σε μια ουσιαστική επικοινωνία μαζί του, έτσι ώστε να μπορούν από κοινού είτε κινηματικά είτε θεσμικά να αντιμετωπίζουν τα συλλογικά προβλήματά του, να προτείνουν και να υλοποιούν δράσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση του εναλλακτικού τουρισμού.