Εξαιρετικά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γ. Παπαναστασίου Κώστας Καλαντζής, μιλώντας στην κάμερα του ΑγρίνιοCulture.gr για νίκη της παράταξής του από την πρώτη Κυριακή.
“Ο στόχος μου είναι ένας και μοναδικός, να ολοκληρώσουμε το έργο, το οποίο έχουμε δηλώσει από την αρχή. Είμαστε η δημοτική αρχή των μνημονίων και των πολύ σκληρών καταστάσεων που έχει περάσει τοπική αυτοδιοίκηση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα χρήματα τα οποία δόθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν λιγότερο από το 50%, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν υπήρχαν ΕΣΠΑ για δυόμισι χρόνια, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπήρχε ένας μηχανισμός της κρατικής εξουσίας που σε κάποια στιγμή έπνιξε την τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση λοιπόν έχει την ανάγκη στα επόμενα τέσσερα χρόνια να δώσει τον πραγματικό της εαυτό” είπε αρχικά ο Κώστας Καλαντζής και πρόσθεσε κάνοντας έναν μίνι απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής πως “έχουμε αυτή τη στιγμή έχου μπροστά μας ένα μεγάλο έργο, 21 εκατ. ευρώ από το ΒΑΑ, έχουμε πετύχει για την ύδρευση του Αγρινίου τον καινούργιο αγωγό 17 εκατ. ευρώ, όλα αυτά είναι έργα τα οποία αν εξελιχθούν μέσα στην τετραετία, το έργο θα είναι τεράστιο”
Ο Κώστας Καλαντζής αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Γ. Παπαναστασίου λέγοντας ότι “ο δήμαρχος δεν θα έπρεπε να αποδεχθεί να μην είναι υποψήφιος, τα χαρακτηριστικά του κ. Παπαναστασίου είναι τέτοια που του δίνουν τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να μπορεί να εξελίξει την πόλη του Αγρινίου”.
Αναφορικά με το κομμάτι των κοινωνικών δομών, θέμα που διαχειρίστηκε ο ίδιος ως αντιδήμαρχος, ο Κώστας Καλαντζής, στάθηκε στο γεγονός ότι ο δήμος Αγρινίου έχει αναπτύξει όλες τις δομές που θα μπορούσε να έχει. “Ο Δήμος Αγρινίου πραγματικά βρήκε κάποιες δομές, όλα αυτά εμείς τα πήγαμε ένα επίπεδο παραπάνω. Εκτός από αυτό εμείς αναπτύξαμε όλες τις άλλες δομές: το συσσίτιο, το κέντρο κοινότητας, τη στέγη αστέγων, τη στέγη κακοποιημένων γυναικών. Είμαστε στη Δυτική Ελλάδα η μοναδική πόλη, η οποία έχει όλες τις κοινωνικές δομές. Το τελευταίο μεγάλο έργο και πιστεύω ότι πραγματικά δείχνει και ένα σημάδι πολιτισμού είναι η στέγη αστέγων” είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καλαντζής και πρόσθεσε πως μπορεί ευχή όλων να είναι οι δομές αυτές να κλείσουν να μην υπάρχουν δηλαδή οι ανάγκες αυτές, “αλλά όταν υπάρχει το πρόβλημα θα πρέπει πρώτα να το λύνεις και μετά να πας παρακάτω, να κάνεις την ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι δομές, γιατί θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα και αυτό κάνουμε. Η εντολή του δημάρχου ήταν από την πρώτη στιγμή να προσπαθούμε να φτιάξουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο για να απαλύνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν”.
Τέλος, ο Κ. Καλαντζής εμφανίστηκε βέβαιος πως οι κοινωνικές δομές θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται στο μέλλον είτε από κοινοτικά προγράμματα, είτε από πόρους του δήμου. “Είμαι σίγουρος, γιατί ο δήμος ήδη βοηθάει. Για το κοινωνικό παντοπωλείο ο Δήμος Αγρινίου δίνει αρκετά χρήματα κάθε χρόνο και σε ελάχιστους δήμους συμβαίνει αυτό. Όταν υπάρχουν 250 με 300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για το κοινωνικό παντοπωλείο, γιατί το κρέας που δίνεται είναι μεγάλο ποσό, ξεπερνά τις 150 200 χιλιάδες ευρώ. Βεβαίως τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που υπάρχουν, για παράδειγμα, για τη στέγη κακοποιημένων γυναικών, στο εξωτερικό υπάρχουν για πολλά χρόνια, πάνω από 20 χρόνια, εσείς πιστεύετε ότι θα σταματήσουν στην Ελλάδα;” είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καλαντζής.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Κώστας Καλαντζής στο ζήτημα της τοπικής οικονομίας, ένα θέμα που καθημερινά συζητιέται από όλους. “Το Αγρίνιο έχει προβλήματα, οι ίδιοι εμείς οι πολίτες έχουν αρκετά προβλήματα, το θέμα είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, να γίνουμε λίγο πιο αποτελεσματικοί και βεβαίως να αρχίζουμε να παράγουμε. Θα πρέπει λοιπόν να μπούμε και σε άλλες διαδικασίες και ο ίδιος ο τόπος μας να κρατήσει τα παιδιά του, να κρατήσει τους 100.000 κατοίκους της πόλης, έτσι ώστε αυτοί να παράγουν και να μην βρίσκονται σε αυτή τη φάση τέσσερις με πέντε χιλιάδες άνθρωπο στα νησιά για να δουλεύουν για 600 και 800 ευρώ” ανέφερε ο Κώστας Καλαντζής και πρόσθεσε πως “πρέπει να μπούμε στη διαδικασία της ανάπτυξης και ο Δήμος Αγρινίου πρέπει να λειτουργεί σαν μία μεγάλη αγκαλιά, χωρίς αυτό είναι σημαίνει ότι είναι μέλημα μόνο του δήμου Αγρινίου, είναι των ανθρώπων της κεντρικής εξουσίας. Η κεντρική εξουσία θα πρέπει να είναι λίγο πιο απελευθερωμένη και το βασικότερο είναι να βγούμε από αυτή τη διαδικασία που λέγεται εναγκαλισμός της παραγωγής. Να γίνουμε πιο παραγωγικοί όλοι μας, να μην περιμένουμε μόνο από τα ΤΕΒΑ ή το ΚΕΑ ή από οτιδήποτε άλλο βοήθημα για να ζήσουμε, δεν δίνονται λύσεις με πρόσκαιρα βοηθήματα”.
“Εμένα αυτό με στεναχωρεί, γιατί έχουμε όλοι μας παιδιά, όλοι μας αναμένουμε από την Πολιτεία, από το δήμο Αγρινίου, τον οποιοδήποτε δήμαρχο, να δώσει την πνοή, αλλά δεν χρειάζεται μόνο η πνοή ενός Δημάρχου, γι’ αυτό και είπα ότι πρέπει να βγούνε 45 δυναμικοί δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα έχουν ανοιχτά τα μάτια τους και ανοιχτά τα αυτιά τους, για να μπορέσουν να παράγουν έργο. Να θέλουν να βοηθήσουν πρώτα-πρώτα τον τόπο τους και όχι να βοηθήσουν το προσωπικό τους καλό” υπογράμμισε ακόμη ο Κ. Καλαντζής.
Ωστόσο ο Κ. Καλαντζής ανέφερε ως αναπτυξιακό εμπόδιο για το Αγρίνιο, τη θέση της Αιτωλοακαρνανίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. “Θέλω η πόλη του Αγρινίου να είναι σύγχρονη πόλη και να έχει τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης πόλης. Δεν μπορεί στη Δυτική Ελλάδα να είμαστε τέσσερις πόλεις και να είμαστε η πιο αδύναμη πόλη αυτού του “κυκλώνα” της Δυτικής Ελλάδος, γιατί βρισκόμαστε πραγματικά στον “κυκλώνα” της Δυτικής Ελλάδας. Γιατί, έχουμε αυτή τη στιγμή μία Πάτρα η οποία πνίγει το Αγρίνιο…” είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καλαντζής φέρνοντας ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος. Και κατέληξε λέγοντας: “έχουμε τις δυνατότητες, θα πρέπει να μας αφήσουν, δεν θα μας αφήσουν ποτέ όμως, όσο ένας νόμος της Πελοποννήσου κυριαρχεί επάνω σε μας. Δεν είναι σωστό. Θα πρέπει η Αιτωλοακαρνανία να βρει το δικό της το δρόμο και ο δικό της ο δρόμος είναι πάνω πάνω από το “αυλάκι”…”