Ο νεαρός στόπερ αποτελεί ακόμη έναν «κρίκο» των deal που έχουν κάνει στο Αγρίνιο από το 2014 και μετά
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πρέπει να ξέρεις και να πουλάς, καθώς μόνο έτσι δύναται μία ομάδα να είναι αυτόνομη. Εκτός αν διαθέτει δεκάδες χιλιάδες διαρκείας, εκατοντάδες χορηγούς, επταψήφια έσοδα από τα τηλεοπτικά και συμμετέχει ανελλιπώς στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Επειδή όμως στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στον Παναιτωλικό, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αρα τα «καναρίνια» καλούνται να… μάθουν την τέχνη των παραχωρήσεων. Για δύο λόγους. Ο βασικός είναι και αυτονόητος. Της αυτάρκειας-επιβίωσης. Ο έτερος αφορά και το «όνομα» που φτιάχνουν στην αγορά-πιάτσα, πως αν ικανοποιηθούν οικονομικά, τότε δεν φράζουν τον δρόμο σε κανέναν ποδοσφαιριστή τους. Οπως συνέβη στην περίπτωση του Ενέα Μιχάι.
Ο νεαρός στόπερ βρίσκεται προ των πυλών του ΠΑΟΚ, αφού από την περασμένη εβδομάδα τόσο ο «Δικέφαλος του Βορρά» όσο και ακόμη δύο ομάδες είχαν κάνει για χάρη του πρόταση στα «καναρίνια». Στο Αγρίνιο τις έκαναν όλες αποδεκτές και η… μπάλα παίζοντας τις τελευταίες ημέρες στο γήπεδο του παίκτη. Μετά από δική του επιθυμία η μπίλια έκατσε στο «μαυρόασπρο» και το νερό μπήκε στο αυλάκι. Απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες και αυτό που «βγαίνει» είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η φιλοσοφία του Παναιτωλικού σε ότι αφορά τους δανεικούς παίκτες. Εάν και εφόσον υπάρξουν έμψυχα ανταλλάγματα θα είναι με την μορφή ελεύθερων ποδοσφαιριστών. Εγχώριο on loan… γιοκ.
Πάμε όμως πίσω στο θέμα. Ο 21χρονος στόπερ αποτελεί έναν ακόμη «κρίκο» στην αλυσίδα των πωλήσεων που έχει κάνει ο Παναιτωλικός από το 2014 και μετά. Που συμπεριλαμβανομένου εκείνου φτάνουν τις 10! Ναι, τόσοι παραχωρήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια και αν γίνουν οι σχετικές διαιρέσεις, είναι «χοντρικά» ένας κάθε μεταγραφική περίοδο.
Παρατηρώντας τους μάλιστα υπάρχουν ορισμένα ευρήματα που δεν περνούν απαρατήρητα. Π.χ. τα «καναρίνια» πούλησαν παίκτες και στους 4 κατά τεκμήριο «μεγάλους», αφού το συγκεκριμένο διάστημα ο Μπακάκης πήγε στην ΑΕΚ, ο Μαρτίνες στον Ολυμπιακό, ο Βιγιαφάνιες στον Παναθηναϊκό, ο Ουάρντα στον ΠΑΟΚ και τώρα ο Μιχάι θα κάνει το ίδιο με τον Αιγύπτιο «δρομολόγιο». Στην περίπτωση του 3ου μάλιστα υπάρχει το εξής χαρακτηριστικό στοιχείο. Οι «κυανοκίτρινοι» έβαλαν στο ταμείο τους χρήματα από παίκτη που δεν τους ανήκε, αφού τον είχαν δανεικό από την Ιντεπεντιέντε, αλλά στο «τριφύλλι» τον… έμαθαν μέσω του Παναιτωλικού και εκτός από την ομάδα της Αργεντινής πλήρωσαν και τους Αγρινιώτες για να «σπάσει» ο δανεισμός του.
Μετά έχουμε δει παίκτη να πηγαίνει στην πρωταθλήτρια Πολωνίας μόλις 6 μήνες πριν μείνει ελεύθερος (Ρότσα στη Λέγκια Βαρσοβίας), άλλον να φεύγει με μεταγραφή μόλις 3 μήνες πριν εκπνεύσει το συμβόλαιό του (Ουίλιαν στην Γκουανγκζού FC) και ακόμη έναν με μόνο μία συμμετοχή (Ασκες στη Μελγκάρ). Στους παραπάνω 8 μπορούμε να προσθέσουμε τους Ροντρίγκες (Ρίο Αβε) και Ντιέγκο Μπεχαράνο (Στρόνγκεστ) και φτάνουμε στον αριθμό 10, από το 2014 και μετά.
Σίγουρα κάθε deal είχε διαφορετικό οικονομικό αντίτιμο, αλλά αποτυπώνει ανάγλυφα πως στο Αγρίνιο λειτουργούν σε άλλο level. Παράλληλα είναι σημαντικό και το γεγονός πως ο Μιχάι θα είναι ο 2ος παίκτης από τα «φυτώρια» τους που πάει σε έναν «μεγάλο», δείγμα της δουλειάς που γίνεται στις ακαδημίες. Και φαίνεται από πέρσι (Μαλής, Λιάβας, Τσιγγάρας κτλ).
Δεδομένα σε αγωνιστικό επίπεδο η παραχώρηση του Μιχάι «πονά», αφού ήδη τα «καναρίνια» είχαν βγει στην αγορά για την απόκτηση ενός στόπερ και πλέον θέλουν μίνιμουμ δύο. Παράλληλα λόγω και της αποχώρησης των Τσοκάνη (έχει ήδη πάει στον Βόλο), Κυριακίδη, Μαρινάκη, Χαντάκια (τις επόμενες ημέρες φαίνεται πως θα λύσουν τα συμβόλαιά τους) το ελληνικό στοιχείο μειώθηκε αισθητά και αυτόματα, εκτός της ξένης αγοράς αναμένεται να γίνουν και κινήσεις και από την εγχώρια.
Ομως συμφωνίες όπως η πώληση του νεαρού στόπερ εκτός από τα οικονομικά οφέλη, προσφέρει και παράπλευρα bonus στην ομάδα, με κυριότερο πως 1-2 καλές σεζόν στο Αγρίνιο, μπορούν στον οποιοδήποτε παίκτη να ανοίξουν την πόρτα για το… κάτι παραπάνω.
πηγή : gazzetta.gr