«Το Σπίτι του Τουρίστα» στο Μεσολόγγι εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας

Στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και στην πρόσκληση που αφορά την «ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών και υπηρεσιών στα πλαίσια στρατηγικών ΟΧΕ» εντάχθηκε το έργο «Αιτωλική Φιλοξενία – Το Σπίτι του Τουρίστα» με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας είναι ο δικαιούχος του έργου.

Βασική στόχευση της πράξης είναι η υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών ολοκλήρωσης θεματικών τουριστικών διαδρομών της περιοχής του Μεσολογγίου. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του έργου θα αναπτυχθούν ψηφιακές υπηρεσίες διαμόρφωσης θεματικών τουριστικών διαδρομών στην περιοχή του Μεσολογγίου, οι οποίες θα διασυνδέουν τον επισκέπτη με το φυσικό περιβάλλον, τα τοπικά προϊόντα αγροδιατροφής, την επιχειρηματικότητα των τοπικών προϊόντων και την άυλη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής. Στόχος είναι η ανάδειξη της περιοχής και η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας των επισκεπτών. Για το σκοπό αυτό θα διαμορφωθούν κατάλληλες ψηφιακές υπηρεσίες, που θα δίνουν τη δυνατότητα στις ομάδες στόχους (επισκέπτες, φορείς, επιχειρήσεις, τουριστικοί πράκτορες) να δημιουργούν και να διαχειρίζονται ψηφιακό περιεχόμενο και να αποκτούν πρόσβαση σε αυτό από διάφορα τεχνολογικά μέσα όπως Η/Υ, φορητές συσκευές (tablets, PDAs, κλπ.) και έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Ο συνολικός προϋπολογισμός της προτεινόμενης πράξης είναι 300.000,00 €.

Το σύνολο της Πράξης θα υλοποιηθεί σε 1 υποέργο.
Δράση 1: Ψηφιακό Περιεχόμενο.
Στο πλαίσιο της Πράξης θα πραγματοποιηθεί επικοινωνία και συνεργασία με ομάδες στόχους για τη συλλογή, ψηφιοποίηση και διαχείριση του προς προβολή περιεχομένου. Θα επιλεγούν τουλάχιστον 4 βασικές θεματικές διαδρομές σχετικές με το Φυσικό περιβάλλον (λιμνοθάλασσα, κλπ), τα Τοπικά Προϊόντα αγροδιατροφής, την Επιχειρηματικότητα τοπικών προϊόντων και την Ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά.
Δράση 2: Λογισμικό
Στο πλαίσιο της Πράξης θα σχεδιασθεί και θα υλοποιηθεί λογισμικό για τη διαχείριση, διάθεση και προβολή του περιεχομένου στους τελικούς χρήστες. Στο πλαίσιο αυτό το λογισμικό θα παρέχει και κατάλληλες υπηρεσίες προς τις διάφορες ομάδες χρηστών (διαχειριστές εφαρμογών, διαχειριστές περιεχομένου, επιχειρήσεις, επισκέπτες, κλπ.) Οι ψηφιακές υπηρεσίες και το ψηφιακό περιεχόμενο θα είναι προσβάσιμο από τους τελικούς χρήστες είτε διαδικτυακά είτε τοπικά συνδεόμενοι με τους ασύρματους σταθμούς προβολής περιεχομένου.
Δράση 3: Υλικό – Hardware
Στο πλαίσιο της Πράξης θα υπάρξει προμήθεια και εγκατάσταση υλικού – hardware για την άρτια και ολοκληρωμένη εγκατάσταση των υπηρεσιών και του περιεχομένου στην περιοχή παρέμβασης. Πιο συγκεκριμένα, στο υλικό θα ψηφιοποιηθεί περιεχόμενο και θα εγκατασταθούν οι διαδικτυακές υπηρεσίες (servers, λογισμικό servers, κλπ). Επίσης, θα εγκατασταθούν 8 ασύρματοι σταθμοί πληροφόρησης και θα πραγματοποιηθεί προμήθεια φορητού εξοπλισμού για βιντεοδιασκέψεις.
Δράση 4: Σεμινάρια
Στο πλαίσιο της Πράξης θα διοργανωθούν για κάθε ομάδα στόχο ειδικά σεμινάρια για την εκπαίδευση των μελών της κάθε ομάδας στόχου στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και προδιαγραφές χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών.