Ποιος θα ασκήσει πίεση;

Και ενώ η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υποδέχθηκε χθες την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών έχοντας υπογράψει την απόφαση με την οποία καταργείται η Επιτροπή “Γαβρόγλου”, η οποία συστάθηκε τέσσερις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να καταρτίσει το πρώτο Πρόγραμμα Σπουδών της Νομικής της Πάτρας, πληροφορούμαστε μετά τη συνάντηση της Υπουργού με την Πρύτανι πως η τύχη της Νομικής της Πάτρας βρίσκεται πλέον στα χέρια του Πρωθυπουργού… ενώπιον του οποίου λίγα 24ωρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης η Υπουργός είχε ανακοινώσει την κατάργηση της Νομικής.

Τι δείχνει αυτή η στάση της κυβέρνησης; Μα προφανώς πως όταν ασκούνται σοβαρές πιέσεις η κυβέρνηση, αν δεν αλλάξει τελικά στάση στο θέμα, σίγουρα φαίνεται να θορυβείται από αυτές (σ.σ. οι φορείς της Πάτρας ζητούν ήδη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό). Και εδώ είναι που αποκαλύπτεται η “γύμνια” της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγρινίου πιο συγκεκριμένα.

H Πάτρα ανέκαθεν -μέσω των πολιτικών της και όχι μόνο- έκανε τη “δουλειά” της. Αντιθέτως η Αιτωλοακαρνανία μέσω των πολιτικών της και των φορέων της, όχι μόνο δεν μπορεί να ασκήσει πιέσεις, αλλά δυσκολεύεται να αντιδράσει ακόμη κι όταν βάλλεται… Η “χαρτούρα” των κατόπιν εορτής ανακοινώσεων φορέων – συλλόγων της περιοχής και ορισμένων πολιτικών της εκπροσώπων, προφανώς και καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων, αν δεν συνοδεύεται από πιέσεις. Το τελευταίο σήριαλ στην υπόθεση Πανεπιστήμιο, με την απόφαση της Συγκλήτου για μεταφορά στην Πάτρα του Ιστορικού – Αρχαιολογικού, δείχνει πως το Αγρίνιο παρακολουθεί με σταυρωμένα τα χέρια ένα εξ΄αρχής “στημένο” παιχνίδι…

Ήδη με τη ψήφιση από την προηγούμενη Κυβέρνηση του “σχεδίου Γαβρόγλου” φάνηκε πως όλα τα επιχειρήματα για την μη ικανοποίηση του αιτήματος της περιοχής για δημιουργία δεύτερου Πανεπιστημίου στη Δυτική Ελλάδα διαψεύστηκαν. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά ακολουθεί η Πρυτανεία και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών: ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η Νομική επειδή προβλέπεται στο νόμο Γαβρόγλου, όμως στον ίδιο νόμο προβλέπεται η έδρα του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος να είναι το Αγρίνιο, αλλά στην περίπτωση αυτή ο νόμος θέλει η Σύγκλητος να ανατραπεί…

Τώρα που η νέα κυβέρνηση μοιάζει να είναι ευεπίφορη σε πιέσεις, παρά το γεγονός ότι η μη ίδρυση τέταρτης Νομικής ήταν προεκλογική της θέση, είναι ευκαιρία και το Αγρίνιο να πιέσει. Αλλά μια σοβαρή πίεση χρειάζεται συντονισμό των φορέων και κυρίως διάθεση για ρήξεις με το προσωπικό και κομματικό συμφέρον… Όλα αυτά όμως διαχρονικά εκλείπουν από το πολιτικό προσωπικό της Αιτωλοακαρνανίας.