Tα πρώτα δειλά βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό κάνει ο δήμος Αγρινίου. Πριν έξι μήνες περίπου ενέκρινε την Ψηφιακή του Στρατηγική, με έργα και δράσεις που φιλοδοξούν να καταστήσουν την πόλη «πράσινη», «βιώσιμη» και «έξυπνη». Ήδη έχουν ενταχθεί κάποια σχετικά έργα, όπως η δημιουργία Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, το σύστημα διαχείρισης του στόλου, η επέκταση και αναβάθμιση του συστήματος GIS, η προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων, οι ηλεκτρονικές υποδομές σε δημοτικούς χώρους, το σύστημα διαχείρησης και πληροφόρησης της ελεγχόμενης στάθμευσης.
Ωστόσο ο δήμος Αγρινίου δείχνει πως έχει πάρει στα σοβαρά την υπόθεση αυτή, αφού είναι ένας πρώτους φορείς στην Ελλάδα που έσπευσαν να εγγραφούν στο G-Cloud, που είναι το πλέον σύγχρονο υπολογιστικό κέντρο του Δημοσίου και βασίζεται σε τεχνολογίες Υπολογιστικού Νέφους (CloudComputing) & Εικονικοποίησης (Virtualization). Στην συγκεκριμένη πλατφόρμα μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί μόνο 30 φορείς του δημοσίου, μεταξύ των οποίων μόλις εννέα δήμοι από όλη τη χώρα και φυσικά ο δήμος Αγρινίου. Το cloud είναι μία ολόκληρη τεχνολογία, βάσει της οποίας η αποθήκευση των δεδομένων δεν γίνεται τοπικά αλλά διαδικτυακά. Αντί να έχουμε δηλαδή τα δεδομένα σε έναν σκληρό δίσκο ή ένα USBflash, τα αποθηκεύουμε σε έναν σέρβερ online. Τα οφέλη για το δήμο Αγρινίου θα είναι να πετύχει αποδοτικότερη εκμετάλλευση και διαχείριση των υφιστάμενων υπολογιστικών πόρων και να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας στην προμήθεια νέων ηλεκτρομηχανολογικών και υπολογιστικών πόρων και τα κόστη συντήρησης αυτών.
Με την αξιοποίηση των υποδομών του g-cloud, ο δήμος Αγρινίου θα αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς:
1. απαλλάσσεται από την ανάγκη προμήθειας της απαιτούμενης υποδομής και διασφάλισης ανθρωπίνων πόρων για την τεχνική υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας αυτών.
2. δεν υπάρχει κόστος αρχικής προμήθειας εξοπλισμού (hardware). Το μόνο κόστος που βαρύνει τον φορέα είναι άδειες λογισμικού
3. δεν υπάρχουν κόστη λειτουργίας (φύλαξη, ρεύμα, ενοίκια) παρά μόνον του προσωπικού που διαχειρίζεται τις εφαρμογές
4. δεν υπάρχουν κόστη επέκτασης ή αντικατάστασης hardware, παρά μόνον των αδειών του λογισμικού των εφαρμογών
5. παρέχονται οικονομίες κλίμακας μέσω της μείωσης του ολικού κόστους κτήσης (TCO) του εξοπλισμού των κεντρικών συστημάτων των έργων λόγω των σημαντικών οικονομιών σε ενέργεια και εμβαδόν datacenter που θα απαιτείται και γενικότερα μέσω της απλοποίησης, τυποποίησης και μεγιστοποίησης της χρήσης της υποδομής.
6. παρέχονται οικονομίες κλίμακας μέσω της μείωσης του συνολικού κόστους που προκύπτει από την διαχείριση και συντήρηση πληροφοριακών συστημάτων.
7. η εξοικονόμηση πόρων λόγω ενίσχυσης των υποδομών τους και παράλληλης αύξησης της παραγωγικότητας των στελεχών τους.