Aπό την ΥΔΟΜ Μεσολογγίου θα εξυπηρετείται προσωρινά ο δήμος Ξηρομέρου

«Κατέρρευσαν» από την υποστελέχωση οι Υπηρεσίες Δόμησης
Τροχοπέδη και για τα έργα ΕΣΠΑ των δήμων η υποστελέχωση

Ολοένα και περισσότερο επιδεινώνεται το πρόβλημα με την υποστελέχωση αρκετών Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) της Αιτωλοακαρνανίας. Πρόσφατα ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας μετά από σχετικό αίτημά του εξυπηρετείται από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Μεσολογγίου. Στη βοήθεια του δήμου Μεσολογγίου, ως έδρα της περιφερειακής ενότητας, προσέτρεξε και ο δήμος Ξηρομέρου, που επίσης λόγω έλλειψης τεχνικού προσωπικού αδυνατεί να συγκροτήσει Υπηρεσία Δόμησης. Όμως και η ΥΔΟΜ Μεσολογγίου αντιμετωπίζει προβλήματα -μικρότερα έστω- υποστελέχωσης. Επειδή όμως στο δήμο Ξηρομέρου εκκρεμούν άδειες για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, καθώς και ιδιωτικών επενδύσεων, αποφασίστηκε η προσωρινή -έως το τέλος του έτους- εξυπηρέτηση από την ΥΔΟΜ Μεσολογγίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το όλο πρόβλημα που δημιουργηθεί πρόσφατα το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας με επιστολή του κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο προσλήψεων Διπλωματούχων Μηχανικών στις Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες παρενέργειες της ελλιπούς λειτουργίας τους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Σ», επειδή δεν διαφαίνεται προσλήψεις στον ορίζοντα, αναμένεται σύντομα να προγραμματιστεί συνάντηση όλων των Δημάρχων της Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο, ώστε να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η υποστελέχωση αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα όχι μόνο στους δήμους και στην προσπάθειά τους να «τρέξουν» τα έργα ΕΣΠΑ, αλλά και σε μια σειρά θεμάτων όπως η ασφάλεια και η ποιότητα των τεχνικών έργων, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης αλλά και η καθυστέρηση σημαντικών ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων εξαιτίας του μακρού χρόνου έκδοσης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος για την ηλεκτρονική έκδοση αδειών απαιτεί η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις το πολύ σε ένα μήνα, όμως παρατηρούνται καθυστερήσεις άνω των τριών μηνών…