Του Δημήτρη Παπαδάκη
«Ίσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για την σύγχρονη ιστορία του τόπου, δηλαδή εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτό που προέχει για εμένα τούτη την ώρα είναι να βγάλουμε πρωτίστως τα πολιτικά συμπεράσματα». Αυτά είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ionian Τv σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η συζητήση για την κρίσιμη αυτή περίοδο άναψε ξανά αφ’ ενός με την ταινία του Κώστα Γαβρά, που βασίζεται στο βιβλίο του Γιάννη με το ένα «ν», αφ’ ετέρου με τις αποκαλύψεις που καταγράφονται στο βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού.
Και το ερώτημα είναι γιατί ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη με «ονόματα και διευθύνσεις», όπως απειλεί, αφού τόσα και τόσα του καταμαρτυρούν για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές; Τι περιμένει; Ίσως περιμένει να σιγουρευτεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κάνει εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015… Αυτό που δεν θα τολμήσει ως φαίνεται να κάνει η Νέα Δημοκρατία, τη μόνη εξεταστική που είχε υποσχεθεί, το κάνουν σε μεγάλο βαθμό οι δημοσιογράφοι Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού, ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες η πρώτη και ανταποκρίτρια του Bloomberg στις Βρυξέλλες η δεύτερη, στο βιβλίο τους που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Οι αποκαλύψεις του βιβλίου έχουν βέβαια σημασία για την εγκληματική ελαφρότητα που επέδειξε το δίδυμο Τσίπρα – Βαρουφάκη. Επίσης σημασία έχουν οι λεπτομέρειες του plan b των Ευρωπαίων σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ. Η ανθρωπιστική βοήθεια που θα έστελναν οι Βρυξέλλες, το καινούριο νόμισμα που θα ονομαζόταν νέα δραχμή, οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να βεβαιωθεί ότι δεν θα τυπώσουμε παράτυπα ευρώ.
Εκείνο όμως που έχει σημασία για το περιβόητο εξάμηνο είναι πως ήταν συνολικά αποκαλυπτικό, όχι τόσο για τα πειράματα και τις μαγκιές των Τσίπρα – Βαρουφάκη, όσο και για την κατάντια των Βρυξελλών και του ελλείμματος ηγεσίας στην Ευρώπη. Διαβάζει κανείς τις στιχομυθίες από τις αντιδράσεις ευρωπαίων ηγετών στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν του δημοψηφίσματος και αναρωτιέται πως είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι να αφέθηκαν να συρθούν πίσω από το δίδυμο Τσίπρα – Βαρουφάκη.
Στο βιβλίο των Βαρβιτσιώτη – Δενδρινού καταγράφεται μεταξύ πολλών άλλων η αντίδραση της Λιθουανής προέδρου Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε την μεθεπόμενη του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στις Βρυξέλλες ζητώντας νέο μνημόνιο. «Καμία χώρα δεν αξίζει μια κυβέρνηση που ψεύδεται. Μας λες ψέματα, λες ψέματα στον λαό σου, είναι ντροπή! Αυτό που κάνεις είναι έγκλημα κατά του ίδιου του λαού σου. Κανονικά δεν έπρεπε να ασχολούμαστε και να σπαταλάμε τον χρόνο μας με κυβερνήσεις που λένε ψέματα και εξαπατούν!» είπε στον Τσίπρα η Γκριμπαουσκάιτε, που βρίσκονταν στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να εξηγήσει στους Λιθουανούς για ποιο λόγο βοηθούσαν οικονομικά μια κυβέρνηση που ζητούσε αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατους μισθούς πολύ υψηλότερους από τους δικούς τους.
Αντί να δείξουν στην Ελληνική Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή οι Ευρωπαίοι το plan b που σταδιακά είχαν ετοιμάσει από το 2012, προτίμησαν να ακούν επί έξι μήνες τις θεωρίες των Τσίπρα – Βαρουφάκη. Του το έδειξαν μετά το δημοψήφισμα και εκείνος πράγματι τρόμαξε. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον Βαρουφάκη και τον Τσίπρα να παριστάνουν τους σκληρούς διαπραγματευτές. Δυστυχώς όμως αυτό έγινε σε βάρος του ελληνικού λαού. Ο λαός αυτός το 2015 επιλέγοντας το ΣΥΡΙΖΑ έκανε την τελευταία δοκιμή. Μόνο που δεν δοκίμαζε τις αντοχές των Βρυξελλών και των… κουτόφραγκων. Δοκίμαζε τις δικές του αντοχές. Και το πλήρωσε. 10, 50, 100 ή 200 δισεκατομμύρια δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι το πλήρωσε!