Του Δημήτρη Παπαδάκη
Σάββατο πρωί, ανοίγεις κατά λάθος την τηλεόραση και πέφτεις πάνω σε πρωινάδικο, παρ’ ολίγον υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε), που ομολογουμένως σκίζει σε τηλεθέαση και βλέπεις πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησης να παρελαύνουν ο ένας μετά τον άλλον. Βέβαια δεν είναι πρωτοφανές αυτό. Οι περισσότεροι υπουργοί όλων των κυβερνήσεων –ακόμη και οι συριζαίοι πριν αρχίσουν τα εμπάργκο- είχαν τη συνήθεια να πιάνουν στασίδι καθημερινά στα τηλεπαράθυρα, ιδίως των πρωινάδικων. Η σημειολογία βέβαια λέει πολλά, όταν τις παραγωγικότερες ώρες της ημέρας οι υπουργοί μιας χώρας τις σπαταλούν για να σχολιάζουν την επικαιρότητα εν είδει πανελίστα.
Αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παρουσιάσει το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί», με το οποίο θα παρακολουθεί στενά και σε καθημερινή βάση κατά πόσον και με ποια ταχύτητα προωθούνται οι δράσεις των υπουργών. Το αν το σύστημα αυτό θα παρακολουθεί και τις τηλεμφανίσεις των υπουργών δεν είναι γνωστό, όμως μάλλον θα έπρεπε να τις παρακολουθεί και να τις βαθμολογεί αρνητικά. Γιατί, όπως λέει και το ρητό «καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς»…
Η περίοδος χάριτος για την Κυβέρνηση έχει παρέλθει και κάποια στιγμή πρέπει να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα… γιατί ο επικοινωνιακός τρόπος με τον οποίο «πλασαρίστηκαν» τα πρώτα νομοθετήματα της Κυβέρνησης δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες. Για παράδειγμα, αν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα» του Αδ. Γεωργιάδη δεν δούμε μέσα στην χρονιά που έρχεται μπουλντόζες, όχι μόνο στο Ελληνικό, αλλά για λογαριασμό δεκάδων επενδυτικών σχεδίων που υπάρχουν συρτάρια, τότε ποιος θα φταίει;
Και για τις επενδύσεις, λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος, δεν είναι όλες οι ευθύνες -για να λέμε και του στραβού το δίκιο- πάνω στον Γεωργιάδη… Χρειάζεται ταυτόχρονα χωροταξική και περιβαλλοντική πολιτική που θα βρει τη «χρυσή τομή» και δεν θα βάζει αδικαιολόγητα εμπόδια στις επενδύσεις. Χρειάζεται επίσης παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, ώστε τα κρατικά μονοπώλια στην ενέργεια να πάψουν, να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, υπάρξει ανταγωνισμός και έτσι να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα, που σήμερα είναι αντικίνητρο ιδίως για τις βιομηχανικού χαρακτήρα επενδύσεις. Όλα αυτά εξαρτώνται από την επιτυχία των σχεδίων του αρμοδίου Υπουργού Κ. Χατζηδάκη.
Στα ζητήματα της ασφάλειας, που τόσο ψηλά σήκωσε στην ατζέντα της η ΝΔ θα δούμε πραγματικά αποτελέσματα ή μόνο κινήσεις επικοινωνιακές; Γιατί όταν ο Μ. Χρυσοχοΐδης δίνει εντολή για «ντου» το ακατοίκητο κτίριο δίπλα στην ΑΣΟΕΕ, που είχε μετατραπεί σε «σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών και το εμπόριο ναρκωτικών λίγες μέρες μετά μετακινείται απλώς δύο τετράγωνα παρακάτω, απτό αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Και ακόμη πιο σημαντικό είναι το πως θα αντιμετωπίσει η Αστυνομία τις έκνομες ενέργειες που έχουν «πολιτική» σημασία. Τις προάλλες μπαχαλάκηδες συγκρούστηκαν με την Αστυνομία στην Πατησίων και στη συνέχεια κατέφυγαν στην ΑΣΟΕΕ. Και ενώ το άσυλο έχει καταργηθεί η Αστυνομία δεν επενέβη, επειδή εκείνη την ώρα οι σχολές λειτουργούσαν και μέσα στα αμφιθέατρα βρίσκονταν φοιτητές. Αν δεν έχει η Αστυνομία την επιχειρησιακή επάρκεια να επεμβαίνει, αν χρειαστεί ακόμη και στις ώρες οι σχολές λειτουργούν, τότε γιατί καταργήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο; Για επικοινωνιακούς λόγους;
Και αυτά είναι ίσως τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα. Από την επιτυχία των Υπουργών, των εν γένει πρωτοβουλιών τους, δηλαδή, των νομοθετημάτων τους και κυρίως από τα αποτελέσματά τους θα εξαρτηθούν πολλά. Στο βαθμό λοιπόν που ορισμένοι υπουργοί παρουσιάζουν στα τηλεπαράθυρα τα πράγματα αρκετά αισιόδοξα, θα πρέπει να ξέρουν ότι σε τυχόν περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων πολιτικό κόστος θα έχουν και οι ίδιοι. Εξάλλου για τους «κακούς παίχτες» υπάρχει πάντα ο «πάγκος»…