Ο νόμος προέβλεπε ότι η Σύγκλητος έπρεπε να είχε εκδώσει την απόφαση για την έναρξη του Τμήματος έως τις 31 Ιουλίου 2019
Τελικά μια προσεκτικότερη ανάγνωση του νόμου Γαβρόγλου, για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη στην περιοχή, αποκαλύπτει ότι το Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, που προβλέπονταν να λειτουργήσει στο Αγρίνιο το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, θα έπρεπε, ακόμη κι αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του, να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για να λειτουργήσει…
Η Νίκη Κεραμέως ανέστειλε τη λειτουργία του Τμήματος αυτού, όπως και άλλων 37 Τμημάτων ανά τη χώρα, προκαλώντας αντιδράσεις που χαρακτήριζαν την κίνηση αυτή ως κατάργηση των Τμημάτων. Όμως ο νόμος Γαβρόγλου (Ν. 4610/2019) για τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο και Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Πύργο, στο άρθρο 55 παράγραφος 13 (δείτε εδώ) προβλέπει ότι “η προθεσμία έκδοσης της απόφασης της Συγκλήτου για την έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας των Τμημάτων και την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών κατ’ εξαίρεση εκδίδεται έως τις 31 Ιουλίου 2019”. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών. Επομένως, εφόσον μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών δεν εξέδωσε την απαιτούμενη απόφαση για την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, ήταν βέβαιη η μη λειτουργία του Τμήματος για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, πριν από οποιαδήποτε απόφαση της Υπουργού Παιδείας.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών προφανώς εκτίμησε -όπως επιτάσσει και το άρθρο 36 παράγραφος 3 του νόμου (δείτε εδώ)- ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για τη λειτουργία του Τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο. Εξάλλου η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Β. Κυριαζοπούλου στη σύσκεψη που είχε γίνει προεκλογικά στο Αγρίνιο, παρουσία του Κ. Γαβρόγλου, είχε παραδεχθεί πως η επιταγή του νόμου για δημιουργία οκτώ θέσεων μελών Δ.Ε.Π. κατ΄ελάχιστον στα νεοϊδρυθέντα τμήματα δεν θα εκπληρωθεί… Και είχε μάλιστα δεσμευτεί πως από τις θέσεις που θα πάρει το Πανεπιστήμιο θα γίνει “κάποια” κατανομή στα νέα τμήματα…
Από τις προβλέψεις λοιπόν του νόμου Γαβρόγλου είναι σαφές ότι η αρμοδιότητα για την έναρξη λειτουργίας των νέων Τμημάτων πέρασε από το Υπουργείο Παιδείας στις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων. Από τη στιγμή λοιπόν που η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών δεν εξέδωσε την απαιτούμενη από το νόμο Γαβρόγλου απόφασή της για έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, το Υπουργείο Παιδείας ήταν υποχρεωμένο να παρέμβει νομοθετικά. Και παρενέβη με την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των τμημάτων. To ζητούμενο βέβαια από εδώ και πέρα για τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι να κάνει αυτό που δεν έκανε η προηγούμενη -και παραδόξως από ελάχιστους σήμερα τίθεται ως θέμα- να ενισχύσει δηλαδή τα Πανεπιστήμια, ώστε να έχουν τις προϋποθέσεις σε προσωπικό και υποδομή και να υλοποιηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον ο σχεδιασμός που έγινε.
Το ερώτημα όμως είναι αν όλοι όσοι αντέδρασαν στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας έχουν διαβάσει το νόμο Γαβρόγλου, του οποίου τον σχεδιασμό σήμερα υποτίθεται πως υπερασπίζονται. Μάλλον όμως δεν τον διάβασαν, γιατί αν τον είχαν διαβάσει θα είχαν αντιδράσει από το καλοκαίρι ρωτώντας την Πρυτανεία και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, που με βάση το νόμο είναι αρμόδια, γιατί δεν εξέδωσε την απόφαση για την έναρξη λειτουργία του Τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας. Όμως είναι ευκολότερο να αντιδράς απέναντι στην οποιαδήποτε Κυβέρνηση, παρά στα θεσμικά όργανα ενός Πανεπιστημίου… Εξάλλου αυτός ήταν ο απώτερος σκοπός του νόμου Γαβρόγλου να υπάρχουν Τμήματα στα χαρτιά για να μπορεί να τα επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση…
Δ.Π