Γ. Παπαναστασίου: «Δεν πανηγυρίζουμε, θα εντάξουμε και άλλα έργα»
Πρόταση της τελευταίας στιγμής και χωρίς τη προβλεπόμενη διαδικασία από τις τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης
Μετά από μία μαραθώνια συζήτηση επί του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου Αγρινίου για το 2020, το Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκε παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση το καταψήφισε. Ο τροποποιημένος «Κλεισθένης» προβλέπει πως από τη στιγμή που δεν κατατέθηκε εναλλακτική πρόταση για την ψήφιση ενός άλλου τεχνικού προγράμματος, τότε η πρόταση της δημοτικής αρχής ως και η μοναδική περνά από το δημοτικό συμβούλιο ακόμα και χωρίς τις ψήφους της πλειοψηφίας των μελών του συμβουλίου.
Η είδηση της συνεδρίασης όμως ήταν το γεγονός ότι τρεις μεγαλύτερες παράταξεις της αντιπολίτευσης του δήμου έδειξαν πως έχουν ένα κοινό βηματισμό. Λίγες ώρες πριν από την προχθεσινή συνεδρίαση από το «Αγρίνιο Μπορείς», την παράταξη «Ο τόπος μας αξίζει» και την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» του Στ. Καμμένου κατατέθηκε στη Διεύθυνση Προγραμματισμού του δήμου Αγρινίου (όχι στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου) πρόταση να συμπεριληφθούν οκτώ μελέτες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Αγρινίου (για θέματα που αφορούσαν το σύστημα marketing της πόλης, την αγροτική οδοποιία, την αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου, τους χώρους πρασίνου, τον ποδηλατόδρομο στον Άη Γιάννη Ρηγανά, τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου κ.α.). Η πρόταση αυτή όμως δεν ακολούθησε τη διαδικασία που προβλέπει ο «Κλεισθένης» (ρητά ορίζεται τυχόν εναλλακτικές προτάσεις συνοδεύονται από εισήγηση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του δήμου) φανερώνοντας ότι έγινε για λόγους σκοπιμότητας και όχι ουσίας. Έτσι δεν τέθηκε σε ψηφοφορία και αυτό, γιατί αν ψηφίζονταν ως συμπληρωματική στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Αγρινίου, θα εγείρονταν, λόγω της παράτυπης διαδικασίας, θέμα ακυρότητας του Τεχνικού Προγράμματος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σημειωτέον πως αυτή η παράμετρος τέθηκε και από τις μικρότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Μολαταύτα ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου έδειξε διάθεση να συζητηθούν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης και πρότεινε κάποιες από αυτές που θα μπορούσαν να προχωρήσουν να συμπεριληφθούν σε επόμενες αναμορφώσεις του Τεχνικού Προγράμματος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις προτάσεις αυτές έχουν ήδη προχωρήσει από το δήμο, όπως η επικαιροποίηση της μελέτης για τον ποδηλατόδρομο στο Αη Γιάνννη Ρηγανά, είτε δεν μπορούν να προχωρήσουν, αφού για παράδειγμα η αγροτική οδοποιία δεν έχει επιλεξιμότητα στην ανάθεση μελέτης, από τη στιγμή που μπορεί να γίνει και γίνεται από το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου.
Επί του Τεχνικού Προγράμματος που κατατέθηκε από τη δημοτική αρχή, ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι ο δήμος Αγρινίου μετά από χρόνια έχει ένα καλό Τεχνικό Πρόγραμμα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ και αυτό γιατί, όπως είπε, «άνοιξε» το ΕΣΠΑ και ο «ΦιλόΔημος». Ο Γ. Παπαναστασίου κάλεσε την αντιπολίτευση να μην μηδενίζει και να μην μιλά για χαμένες πενταετίες, γιατί ο δήμος Αγρινίου έχει κάνει μία προετοιμασία, ώστε να υπάρχουν άλλα 40 εκατ. ευρώ περίπου έργων στη ΔΕΥΑ Αγρινίου. «Δεν πανηγυρίζουμε, θα εντάξουμε και άλλα έργα, γιατί πρέπει να φέρουμε και άλλα έργα» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου. Σχολίασε μάλιστα παλαιότερες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για απώλεια προσκλήσεων, λέγοντας ότι ο δήμος Αγρινίου με βάση τα στοιχεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει στο ΕΣΠΑ νέα έργα 19,2 εκατ. ευρώ και όλοι οι άλλοι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν έργα 24 εκατ. ευρώ.
Από τις μικρότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκφράστηκε η άποψη πως ο «Κλεισθένης» καταργεί ουσιαστικά το ρόλο των παρατάξεων στη συζήτηση θεμάτων όπως το Τεχνικό Πρόγραμμα, αφού θα πρέπει είτε να συμφωνήσουν με τη δημοτική αρχή, είτε να μην ληφθεί υπόψη η γνώμη τους. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγρινίου Τίμος Παπανικολάου έθιξε μεταξύ άλλων το θέμα της επιλεξιμότητας των δαπανών, φέρνοντας ως παράδειγμα τα της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας. Από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» ο Στέλιος Μερμίγκης στάθηκε αρκετά στο γεγονός ότι πλέον οι Τοπικές Κοινότητες δεν έχουν κανένα ρόλο στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες σε τεχνικά έργα είναι πολλές. Ο Γιώργος Καραμητσόπουλος της «Συμμαχίας Πολιτών» μεταξύ άλλων στάθηκε ότι στο γεγονός ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι φτωχό σε ορισμένους ευαίσθητους τομείς, όπως η σχολική στέγη.
Αναλυτικά το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Αγρινίου: