Κ. Κιτσοπάνος: Το θέμα είναι να έχει η ΔΕΥΑ τα χρήματα για να λύσουμε τα προβλήματα

«Δεν θέλουμε χρήματα για να λέμε ότι η ΔΕΥΑ είναι εύρωστη, το θέμα είναι να έχουμε χρήματα, άρα και την ικανότητα, να κάνουμε πράγματα και να λύσουμε τα προβλήματα». Με αυτά τα λόγια ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος εξήγησε μιλώντας στον ΔΥΤΙΚΑ FM και το Δημήτρη Παπαδάκη την επέκταση του τέλους έργων ύψους 11,11% στις δημοτικές ενότητες του Αγρινίου. Πρόσθεσε μάλιστα πως με αυτά τα χρήματα θα καθαριστούν δεξαμενές, θα αναβαθμιστούν δίκτυα, θα αγοραστούν υδροχλωριωτές κτλ.

«Μας νοιάζει το νερό να είναι καλό και η παροχή του απρόσκοπτη» είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι πρόσφατα αγοράστηκε υδροχλωριωτής για τον Παλαιοπλάτανο, ενώ υπογράμμισε ότι την τελευταία διετία παρά το γεγονός ότι δεν εισπράττονταν το ανταποδοτικό τέλος έργων από τις περιοχές αυτές έγιναν έργα ύψους 600.000 ευρώ στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες. Απαντώντας δε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η επέκταση του τέλους, αν εισπράττονταν τα ανείσπρακτα, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ απάντησε ότι “οι ανείσπρακτες οφειλές των καταναλωτών δεν επηρεάζουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2020. Τα ανείσπρακτα ποσά αφορούν δαπάνες οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στις παρελθούσες χρήσεις. Σε έναν προϋπολογισμό γίνεται εκτίμηση των εσόδων, τα οποία προκύπτουν πάντα από την εκάστοτε τιμολογιακή πολιτική και σύμφωνα με τα έσοδα αυτά υλοποιούνται οι σχετικές δαπάνες. Συνεπώς ένας νέος προϋπολογισμός ουδόλως επηρεάζεται από τα όποια ποσά δεν έχουν εισπραχθεί από τις προηγούμενες χρήσεις καθώς οι δαπάνες έχουν ήδη γίνει δαπάνες σύμφωνα με τις προβλέψεις των εσόδων.”

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κ. Κιτσοπάνος στο προσωπικό της ΔΕΥΑ και την έλλειψη που παρατηρείται, πράγμα που επηρεάζει πολλούς τομείς ακόμη την εισπραξιμότητα. «Ήταν να πάρουμε 15 άτομα μέσω ΑΣΕΠ και ήρθαν μόνο πέντε και από τους πέντε οι τρεις θέλουν να φύγουν» ανάφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου και τόνισε υπάρχει μια στρέβλωση σε πολλές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, αφού δεν έχουν κριτήρια εντοπιότητας. Σχετικά με την εισπραξιμότητα, που είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, ο Κ. Κιτσοπάνος ανέφερε ότι αυτή από τότε που επεκτάθηκε η χωρική αρμοδότητα της ΔΕΥΑ σε όλο το δήμο, αυτή ανέβηκε σε περίπου 70% στις δημοτικές ενότητες, όταν είναι γνωστό ότι σε παλαιότερες περιόδους περίπου ένας στους τρεις πλήρωναν. Τέλος αναφορικά με τις οφειλές παλαιών ετών ο Κ. Κιτσοπάνος ανέφερε ότι αρκετές έχουν βεβαιωθεί στην εφορία, παρόλο που εκεί κρατείται μια σημαντική προμήθεια. «Δεν θα θέλαμε να πάμε σε κατασχέσεις και περιμένουμε, επειδή θα υπάρξουν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις οφειλές παρελθόντων ετών, να εναρμονιστούμε με το νέο νόμο για να δούμε πως θα κινηθούμε» ανέφερε.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κ. Κιτσοπάνος