Ώρα αντιδράσεων στην Αμφιλοχία για τους μετανάστες στον Άγριλο

Το στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας

Αναμένεται σφοδρή αντίδραση ακόμη και κινητοποιήσεις του δήμου και της τοπικής κοινωνίας…

Η κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη να μετατρέψει το ανενεργό στρατόπεδο στον Άγριλο σε δομή μεταναστών και την Κυριακή συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Αμφιλοχία και αποφασίζει τα βήματα των αντιδράσεων.

Τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας ενεργοποίησε η κυβερνητική απόφαση για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στον Αγρίλο Αμφιλοχίας. Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας επιστρέφοντας από την σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους το πρωί της Παρασκευής τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου και τους ενημέρωσε για την απόφαση που του ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης για φιλοξενία 720 μεταναστών – προσφύγων στον Άγριλο, με την προοπτική οι πρώτοι μετανάστες να έρθουν εντός του επόμενου μήνα.

Ο Γιώργος Κατσούλας στη σύσκεψη με τους κυβερνητικούς παράγοντες αντέδρασε σφοδρά στο κυβερνητικό σχέδιο και εξέφρασε τα επιχειρήματα του δήμου, με κυριότερο πως το ανενεργό στρατόπεδο, ως ακίνητο αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου. Ωστόσο προσέκρουσε στην ανένδοτη στάση των ιθυνόντων της κυβέρνησης, που πιεζόμενοι από το γεγονός ότι οι μεταναστευτικές ροές δεν έχουν σταματήσει ούτε στη διάρκεια του χειμώνα, αναζητούν αγωνιωδώς λύσεις για να ανακουφιστούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αποφασίστηκε λοιπόν να συνεδριάσει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο αύριο Κυριακή 12/1 στις 12:00, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των αντιδράσεων του δήμου Αμφιλοχίας. Στη συνεδρίαση μάλιστα θα κληθούν και οι λοιποί εκπρόσωποι της περιοχής (βουλευτές, αυτοδιοικητικοί όμορων δήμων, περιφέρεια) προκειμένου να λάβουν θέση και συνταχθούν στο πλευρό του δήμου Αμφιλοχίας. Στο τραπέζι φυσικά θα πέσει από φορείς της περιοχής και η δυναμική αντίδραση μέσω κινητοποιήσεων, ωστόσο ο δήμος Αμφιλοχίας είναι βέβαιο πως θα εξαντλήσει τα νομικά περιθώρια να αποτρέψει την εξέλιξη, που προωθεί η κυβέρνηση, «πατώντας» στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλιού στρατοπέδου και ενδεχομένως τον υψηλής περιβαλλοντικής αξίας χαρακτήρα του Άγριλου, που γειτνιάζει με τη λίμνη Αμβρακία (περιοχή Natura).

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η κυβερνητική απόφαση για κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στον Άγριλο καταγράφεται πολύ μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής και αυτό γιατί ο αριθμός που ανακοινώθηκε είναι αρκετά μεγάλος για τα δεδομένα της περιοχής, αφού αντιστοιχεί περίπου στο 25% του πληθυσμού της πόλης της Αμφιλοχίας. Και επιπλέον σε πολλούς υπάρχει η ανησυχία, πως από τη στιγμή που οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται ακόμη και στη διάρκεια του χειμώνα, αργά ή γρήγορα το κέντρο στον Άγριλο θα φιλοξενήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα hot-spots στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και πράγματι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση του προβλήματος είναι οι συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές. Έτσι πολλοί κάτοικοι, αλλά και θεσμικοί εκπρόσωποι της περιοχής, φοβούνται πως μαζί με τους μετανάστες θα μεταφερθεί στην περιοχή και το σκηνικό της Μόριας…