Ζητούνται λύσεις για τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου

Επιστολή των δικαστικών υπαλλήλων του Αγρινίου στον Υπουργό Δικαιοσύνης

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου θέτει μια σειρά από προβλήματα που αφορούν αιτήματα οργάνωσης και αναβάθμισης του κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου, αλλά και εργασιακά προβλήματα του κλάδου των Δικαστικών Υπαλλήλων, που υπηρετούν στο εν λόγω Δικαστικό Μέγαρο.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου των Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου καταθέτει τις προτάσεις του, ώστε να αναβαθμιστεί ενεργειακά, μηχανογραφικά, οργανωτικά και λειτουργικά το Δικαστικό Μέγαρο, ούτως ώστε τόσο οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες να διεκπεραιώνονται άμεσα, όσο και οι συνθήκες εργασίας να βελτιωθούν αυξάνοντας την αποδοτικότητα των Δικαστικών και Διοικητικών Υπαλλήλων. Επιπρόσθετα υποβάλλει μεταξύ άλλων τις προτάσεις του για τη φύλαξη του Δικαστικού Μεγάρου και την πλήρη ένταξη των υπαλλήλων ΙΔΑΧ στην κλάδο των δικαστικών υπαλλήλων. Στα αξιοσημείωτα της επιστολής πάντως -γιατί το γεγονός ότι το κτίριο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα έχοντας μείνει επί χρόνια ασυντήρητο είναι λίγο – πολύ γνωστό- είναι το αίτημα των δικαστικών υπαλλήλων για ντουλάπες και ερμάρια στα γραφεία για να κλειδώνονται οι δικογραφίες…

Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, με αυτό το έγγραφο, σας γνωστοποιούμε προβλήματα και θέματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως δικαστικοί υπάλληλοι, και συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, στα Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου και παρακαλούμε από πλευρά σας να δοθούν λύσεις.
1) Βελτίωση συνθηκών εργασίας στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου
Α) Να τοποθετηθεί σύστημα μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης σε όλες τις συνεδριάσεις των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων του δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου.
Β) Να γίνει μηχανοργάνωση και μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών του δικαστικού μεγάρου Αγρινίου (ηλεκτρονική δημοσίευση αποφάσεων, ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και εγγράφων, ένταξη στην Ψηφιακή πύλη solon.gov.gr, ηλεκτρονικό Ψηφιακό αρχείο κλπ.)
Γ) Να χορηγηθούν σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες του δικαστικού μας μεγάρου καινούργιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, scanners κλπ.
Δ) Να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση σε όλο το δικαστικό μέγαρο Αγρινίου, όπως επίσης άμεση αντικατάσταση κουφωμάτων, καθώς και στεγανότητα όπου χρειάζεται.(Από ιδρύσεως του Δικαστικού Μεγάρου δεν έγιναν μέχρι και σήμερα εργασίες συντήρησης η ανακαίνισης).
Ε) Να αντικατασταθούν όλοι οι λαμπτήρες φθορισμού με σύγχρονους λαμπτήρες led.
Ζ) Να αντικατασταθούν άμεσα όλες σι κλιματιστικές μονάδες στο δικαστικό μέγαρο, δεδομένου ότι είναι πολλών ετών και δεν αποδίδουν με αποτέλεσμα η κατάσταση τους θερινούς μήνες να είναι ανυπόφορη.
Η) Να τοποθετηθούν ντουλάπες ή ερμάρια σε όλα τα γραφεία για να κλειδώνονται οι δικογραφίες.
Θ) Βάψιμο σε όλο το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου, τοποθέτηση καθισμάτων για ηλικιωμένους, και δημιουργία ράμπας πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) στην είσοδο του κοινού, αφού δεν έχει μεταφερθεί η είσοδος κοινού

2) Θέματα— προβλήματα εργαζομένων και προτάσεις επίλυσης
Α) Να γίνονται χωρίς κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις οι προσλήψεις των επιτυχόντων στα δικαστικά μέγαρα, όπως επίσης άμεσα να γίνονται οι βαθμολογικές προαγωγές των συναδέλφων που δικαιούνται την προαγωγή σε ανώτερο βαθμό.
Β) Να φροντίσετε να προσληφθεί φύλακας στο δικαστικό μέγαρο Αγρινίου μέσω σχετικής προκήρυξης Α.Σ.Ε.Π. για να απαλλαγούν επιτέλους, οι λίγοι εναπομείναντες επιμελητές του δικαστικού μεγάρου Αγρινίου από την υποχρέωση, που τους έχει ανατεθεί με συνεχείς πράξεις ανανέωσης από το 2015, για το άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών του δικαστικού μεγάρου, πέραν του ωραρίου εργασίας, χωρίς να προβλέπεται σχετικό κονδύλι υπερωριών ή ρεπό, την ώρα που επιτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντα, για τα οποία είχαν προσληφθεί εδώ και χρόνια.
Γ) Να γίνει τροποποίηση του σχετικού Νόμου και να ενταχθούν πλήρως στον κλάδο των δικαστικών υπαλλήλων όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται με σχέση εργασίας Ι.Δ.ΑΧ. αφού εδώ και χρόνια που έχουν έρθει στις δικαστικές υπηρεσίες έχουν προσφέρει πολλά.
Δ) Τέλος κ. Υπουργέ σας καλούμε να επαναφέρετε το επίδομα ειδικών συνθηκών, το οποίο κόπηκε από την λαίλαπα των μνημονίων για τους εργαζόμενους στα δικαστικά μέγαρα της χώρας, ενώ κάποιοι εργαζόμενοι όπως πχ. στις Δ.Ο.Υ, εξακολουθούν να λαμβάνουν ακόμα και κατά την διάρκεια των μνημονίων ειδικά μισθολογικά προνόμια.

Πιστεύουμε ότι θα δώσετε λύσεις στα παραπάνω θέματα και προβλήματα και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.