Τι απάντησε ο αρμόδιος υφυπουργός στην ερώτηση του Δ. Κωνσταντόπουλου
Απάντηση που δεν δίνει άμεσα λύσεις στα προβλήματα των φοιτητών του Τμήματος ΔΠΠΝΤ και τις δυσλειτουργίες που προκάλεσε ο νόμος Γαβρόγλου έδωσε o υφυπουργός Παιδείας στη βουλή
Ο αρμόδιος για τα ΑΕΙ, υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου αναφορικά με τις δυσλειτουργίες που προκάλεσε η εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου στα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου και δη με τη κατάργηση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ).
Ο Βασίλης Διγαλάκης, ουσιαστικά παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις παρθούν στις εισηγήσεις που θα κάνει το Πανεπιστήμιο Πατρών και στην νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), που ιδρύεται με το νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και θα ασχολείται με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από ιδρύσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων έως και την κατανομή της χρηματοδότησης τους. Ο Β. Διαγαλάκης σημείωσε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι αντίθετη με τις λογικές του παρελθόντος, όπως αυτή του νόμου Γαβρόγλου, και τόνισε ότι η νέα στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας θα κινείται με κέντρο της τους φοιτητές και την επαγγελματικής τους αποκατάσταση, με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και με εφαρμογή από την πλευρά του Υπουργείου των εισηγήσεων που θα κάνει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επανέλαβε δε σε όλους τους τόνους πως η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα έχει τον πρώτο λόγο για τις ιδρύσεις, καταργήσεις τμημάτων και το Υπουργείο Παιδείας δεν θα αφήσει καθόλου χώρο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες γύρω από τον ακαδημαϊκό χάρτη.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας παραπέμπει τις όποιες αποφάσεις στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου τον προηγούμενο μήνα είχε πει δεν έχει πρόβλημα, από τη στιγμή που οι φοιτητές και η τοπική κοινωνία το θέλουν, να εισηγηθεί το Πανεπιστήμιο την επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ. Ωστόσο η Πρύτανης είχε ακόμη προτείνει και τη μετονομασία του Ιστορικού – Αρχαιολογικού σε Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού, ώστε να συνυπάρξουν τα αντικείμενα των δύο τμημάτων (καταργημένου και νεοϊδρυθέντος). Έτσι αποκτούν και πάλι ενδιαφέρον οι από εδώ και πέρα κινήσεις του Πανεπιστήμιου Πατρών.
Ο Δ. Κωνσταντόπουλος από την πλευρά του αναφέρθηκε διεξοδικά στη προχειρότητα του νόμου Γαβρόγλου και τις αδικίες που υπέστη διαχρονικά η Αιτωλοακαρνανία στο ζήτημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ζήτησε επίσης την επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ και τη στελέχωση του νεοϊδρυθέντος Ιστορικού – Αρχαιολογικού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι με αυστηρό τόνο ζήτησε να σταματήσουν οι μετακινήσεις των μελών ΔΕΠ από το Αγρίνιο προς την Πάτρα.