Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, «ανοίγει» από την ερχόμενη Δευτέρα μία ακόμη σημαντική πρόσκληση για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για την δράση «Επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές για ενεργειακή αναβάθμιση και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ο συνολικός προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.
Μέσω της πρόσκλησης χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, δεδομένου ότι τα κτίρια του .δημόσιου αποτελούν βασικό παράγοντα για την κινητοποίηση όλης της οικονομίας.Η αναβάθμιση μπορεί να αφορά ενδεικτικά σε παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων (θερμομόνωση), αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, χρήση ΑΠΕ, συστήματα διαχείρισης ενέργειας κλπ. Παρεμβάσεις δηλαδή, με τις οποίες επιδιώκεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων καθώς και μέσω εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ανέρχεται στο ποσό των 400.000 ευρώ. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι (Δήμοι, Περιφέρεια, ΥΠΕ, Πανεπιστήμια κ.α) θα πρέπει να υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/ από την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 08:00 (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων) έως 30 Απριλίου 2020 και ώρα 16:00 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων).
«Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που μάλιστα συνδυάζεται με την εξοικονόμηση πολύτιμων οικονομικών πόρων, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» σημειώνει ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι «στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλος αριθμός δημοσίων κτιρίων που χρήζουν βελτίωσης της ενεργειακής τους αποδοτικότητας και το διαθέσιμο κονδύλι των 10 εκ. ευρώ μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το “πράσινο αποτύπωμα” των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε μία εποχή που η ανάκτηση της αρμονίας στην σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αποτελεί το νο1 ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο».