Κύκλωμα κοκαΐνης: Η “ναρκωκαβάτζα” στο Αστακό το ραντεβού στο Αγρίνιο

Σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ θυμίζει ο τρόπος που οι «ράμπο» της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής κατάφεραν να φθάσουν στα ίχνη της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγε στη χώρα μας από την Καραϊβική την ποσότητα μαμούθ κοκαΐνης βάρους ενός τόνου και 181 κιλών.

Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν το κύκλωμα από καιρό με αποτέλεσμα να είναι πλήρως οργανωμένοι και έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Η κίνηση-ματ που άλλαξε τα πάντα και οδήγησε τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στη «ναρκωκαβάτζα» στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας είναι το γεγονός ότι κατάφεραν να «φυτέψουν» στο κύκλωμα δικούς τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να έχουν τον έλεγχο των κινήσεων.

Το διευθυντήριο
Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση και βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, το «διευθυντήριο» της οργάνωσης βρισκόταν στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.Ο αρχηγός της οργάνωσης φέρει το ψευδώνυμο «Doctor» και κατοικεί μόνιμα στην ισπανική πόλη. Το ίδιο συμβαίνει και με τον υπαρχηγό του κυκλώματος. Και οι δύο δεν έχουν ακόμη συλληφθεί, ενώ αναζητείται και ο Αλβανός άμεσος συνεργάτης τους που ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της μεταφοράς των ναρκωτικών (ανεύρεση σκάφους, πληρώματος και συντονισμός).

Πάντως, οι άνδρες της Δίωξης, σε συνεργασία με την Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA) και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), κατάφεραν να χαρτογραφήσουν πλήρως τα μέλη και τους ρόλους του κυκλώματος με την έρευνα να έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 κατόπιν σημαντικών πληροφοριών που παρείχε στους αστυνομικούς συνεργάτης της υπηρεσίας.

Αναζητούσαν μεταφορέα
Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό των ναρκωτικών και τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος ξεκίνησε όταν έγινε γνωστό πως η εν λόγω οργάνωση αναζητούσε χειριστή ιστιοπλοϊκού σκάφους ο οποίος θα αναλάμβανε τη μεταφορά των ναρκωτικών από τον Άγιο Βικέντιο της Καραϊβικής προς την Ευρώπη.

Ο συνεργάτης της Δίωξης κατάφερε να παρεισφρήσει στο κύκλωμα και να επιφορτιστεί με τη μεταφορά και με τις διαδικασίες για τον πλου. Πλέον τον έλεγχο της υπόθεσης είχαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι γνώριζαν τόσο ότι τα ναρκωτικά είχαν φθάσει στη χώρα μας, όσο και ότι τρία άτομα θα τα παραλάμβαναν για περαιτέρω διακίνηση κατόπιν βέβαια καταβολής κάποιας προκαταβολής.

Η συνάντηση στη καφετέρια και η προκαταβολή
Έτσι, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν τους συνεργάτες της οργάνωσης στο Αγρίνιο και κανόνισαν ώστε να κλειστεί μία συνάντηση σε καφετέρια της περιοχής μεταξύ του συνεργάτη της Δίωξης και μελών της οργάνωσης προκειμένου να δοθεί από αυτούς η σχετική προκαταβολή και να γίνει η παραλαβή του… εμπορεύματος.

Το μέλος του κυκλώματος με τον οποίο κλείστηκε το ραντεβού ακούει στο όνομα R.S., ενώ, την ημέρα της συνάντησης, σε διακριτική απόσταση, παρακολουθούσαν και άλλα μέλη του κυκλώματος τα οποία επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο και σε ένα βανάκι Renault (το βαν προοριζόταν για την μεταφορά. Συνελήφθη μόνο ο συνοδηγός). Στην καφετέρια, ο συνεργάτης των αστυνομικών συνάντησε τους H.S. και P.A. Οι δύο άνδρες επέδειξαν την προκαταβολή ύψους 120.000 ευρώ και όταν ο συνεργάτης της Δίωξης είδε τα χρήματα τους είπε να αποχωρήσουν προκειμένου να τους οδηγήσει στο ναρκώσπιτο στον Αστακό.

Λίγο νωρίτερα, σε περιοχή της Αθήνας είχε κλειστεί επίσης σχετικό ραντεβού μεταξύ ενός συνεργάτη των αστυνομικών και έτερων μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Ο σκοπός της συνάντησης ο ίδιος. Να δοθούν από τα μέλη της οργάνωσης ακόμη 109.550 ευρώ ως προκαταβολή προκειμένου να προχωρήσει η παράδοση των ναρκωτικών. Έτσι και έγινε, με την προκαταβολή για τον έναν τόνο κοκαΐνη να φθάνει συνολικά τις 229.550 ευρώ.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Έγινε παρέμβαση των αστυνομικών στον Αστακό όπου εντοπίστηκαν 52 σάκοι που μέσα στον κάθε ένα από αυτούς υπήρχαν από δύο επιμέρους συσκευασίες, περιτυλιγμένες με αδιάβροχο υλικό για την προστασία από την υγρασία. Περιείχαν συνολικά 1.040 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες (πακέτα βάρους περί του ενός κιλού έκαστο) με περιεχόμενο κοκαΐνης συνολικού μεικτού βάρους ενός τόνου και 180,650 κιλών. Σύμφωνα με την αστυνομία, από την έως τώρα έρευνα προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει αποκομίσει παράνομα έσοδα που υπερβαίνουν το ποσό των 50.000.000 ευρώ.

πηγή : zougla.gr