Τα απομνημονεύματα του Π. Δ. Στεφανίτζη παρουσίαζονται στη “Διέξοδο”

Tο Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, στις 7.30 μμ, η “Διέξοδος” παρουσιάζει στο Ιστορικό της Μουσείο το βιβλίο του Π. Δ. Στεφανίτζη “ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1821-1839” στο οποίο περιλαμβάνεται το, δημοσιευθέν το 1839, ημερολόγιο του Λευκάδιου ιατρού Πέτρου. Δ Στεφανίτζη, ο οποίος συμμετείχε στις Πολιορκίες και την Έξοδο.

Ένα βιβλίο χαμένο για 180 χρόνια που αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε σε ένα μοναδικό αντίτυπο στη Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το οποίο επανεκδόθηκε το καλοκαίρι του 2019 με επιμέλεια της Εταιρείας Λευκαδικών Ερευνών Ένας σπάνιος τόμος που περιλαμβάνει άγνωστα ιστορικά στοιχεία, γίνεται σήμερα προσιτός στους φιλίστορες και τους ερευνητές της ιστορίας της Επανάστασης του 1821 και προπαντός της ιστορίας των Πολιορκιών και της Εξόδου του Μεσολογγίου.

Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών Αθανασίος Μελάς, ο ιστορικός – ομότιμος διεθυντής, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, και εκ μέρους της “Διεξόδου” η Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Μπακαδήμα.

Ποιος κρατούσε την σημαία της Εξόδου?
Πώς και μπροστά στα μάτια τίνος θανατώθηκε ο Θανάσης Ραζηκότσικας?
Πώς και γιατί ενταφιάστηκαν τα τυπογραφικά στοιχεία στο έδαφος του Μεσολογγίου?
Ποιος έφιππος οπλαρχηγός συγκέντρωνε τους στρατιώτες στα γεφύρια της Εξόδου?
Πώς ο Καψάλης, δίκην πανηγύρεως, προσκαλούσε γυναίκες και παιδιά να κλειστούν μαζί του στη μεγάλη πυριτοθήκη?
Πως εξερράγη ο υπόνομος του μεγάλου κανονοστασίου?
Πότε οι γυναίκες αγκαλιά με τα παιδιά τους εκρημνίσθησαν στα πηγάδια?
Αυτές και πάμπολλες άλλες λεπτομέρειες περιγράφει ο εν πολλοίς άγνωστός μας λευκάδιος ιατρός και συγγραφέας Πέτρος Δ. Στεφανίτζης (1791-1863) στα επανεκδοθέντα απομνημονεύματά του.