Είμαστε σε μία εποχή που κάθε άλλο παρά για εκλογές θα έπρεπε να συζητάμε και δη στην αυτοδιοίκηση, αφού το 2020 είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά για την εξέλιξη των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και κατ’ επέκταση για μια μεγάλη γκάμα έργων, που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες. Όμως από την στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση και κατάργηση της απλής αναλογικής, αναγκαστικά μιλάμε και για εκλογές. Τουλάχιστον η ΚΕΔΕ σε κεντρικό επίπεδο κρατά μία θεσμική στάση και επιμένει να τεθεί πρώτα το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και μετά ο εκλογικός νόμος. Από κάτω… όμως οι αυτοδιοικητικοί ήδη κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τις επικείμενες αλλαγές. Δήμαρχος και Περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο, με προϋπόθεση το 40% αλλά και διαφορά τουλάχιστον 5% από τον δεύτερο, είναι το βασικό σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι, ενώ εξετάζεται και το όριο του 3% για την είσοδο κάποιου συνδυασμού στα αυτοδιοικητικά συμβούλια.
Επ’ αυτού του σεναρίου γίνονται ήδη οι πρώτες συζητήσεις και στο Αγρίνιο. Αρκετοί θεωρούν ότι ένα τέτοιο σενάριο φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ο Γ. Παπαναστασίου να είναι για τρίτη φορά υποψήφιος δήμαρχος. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το νέο σύστημα μάλλον θα δυσκολέψει αρκετά τη δεύτερη επανεκλογή του Γ. Παπαναστασίου, με δεδομένη την όποια φθορά μετά από δύο θητείες, αλλά και τις όποιες αντισυσπειρώσεις δημιουργήσει το νέο σύστημα. Υπάρχουν βέβαια και οι αισιόδοξοι που θεωρούν ότι δεν είναι ανέφικτο κάτι τέτοιο, αφού στη δεύτερη θητεία θα έχει γίνει χειροπιαστό το αποτέλεσμα της δουλειάς της δημοτικής αρχής σε επίπεδο έργων και δη των μεγάλων. Ίδωμεν…
Στην αντίπερα όχθη όμως τα πράγματα μοιάζουν κάπως πιο συγκεκριμένα, αφού ως γνωστόν όσο αναλογικότερο είναι ένα σύστημα τόσο περισσότερη πολυδιάσπαση προκύπτει. Τώρα που οδεύουμε προς την αντίθετη διαδρομή απαιτούνται συνενώσεις δυνάμεων. Στο Αγρίνιο, πολύ γρήγορα με την έναρξη της τρέχουσας δημοτικής περιόδου στην αντιπολίτευση καταγράφεται η σύμπλευση των τριών μεγαλύτερων παρατάξεων και το έδαφος φαίνεται πως έχει λειανθεί σε κάποιο βαθμό. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το «Αγρίνιο Μπορείς» και την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» που έχουν συγγενείς ιδεολογικές καταβολές. Ούτως ή άλλως η κοινή αντιπολιτευτική τους στάση με την παράταξη «Ο τόπος μας αξίζει»μοιάζει παράταιρη, αφού είναι εμφανές ότι δεν έχει ιδεολογικές ή αυτοδιοικητικές συγκλίσεις. Από τη στιγμή μάλιστα που σύμβουλοι του «Αγρίνιο Μπορείς» βρέθηκαν στην επιτροπή ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί εκτιμούν πως μέχρι την επόμενη κάλπη δύο παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Αγρινίου θα έχουν συνενωθεί… Εκτός κι αν τα πράγματα αλλάξουν. Αν δηλαδή ο Μητσοτάκης προσφύγει νωρίτερα σε κάλπες για να «κάψει» την απλή αναλογική και πολύ περισσότερο αν η κάλπη επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις και δείξει ότι η «προοδευτική συμμαχία» του ΣΥΡΙΖΑ δεν τραβάει… Τότε θα αλλάξουν τα πράγματα και σε τοπικό επίπεδο.