Του Δημήτρη Παπαδάκη
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αφιερώσει σίγουρα αρκετό χρόνο στην περίπτωση Λούκας Κατσέλη. Θα μπορούσε να πει κανείς πολλά για την πορεία της και τη σταδιοδρομία της, όχι μόνο η πολιτική, αλλά και τις αναρίθμητες θέσεις κρατικές και άλλες, στις οποίες βρέθηκε σχεδόν αδιάλειπτα από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία. Όμως η Λούκα Κατσέλη σίγουρα μείνει στην ιστορία για το νόμο που εισηγήθηκε ως Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Σήμερα η Λούκα Κατσέλη γίνεται αντικείμενο σχολιασμού επειδή, στο τέλος του κύκλου, δέκα χρόνια δηλαδή μετά το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την αναστολή των πλειστηριασμών, από «Ρομπέν των φτωχών» δηλαδή, έγινε μέλος σε εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων! Δηλαδή κοράκι. Έτσι αποκαλούσε και αποκαλεί τα funds ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρόλαβε για ένα φεγγάρι να διορίσει τη Λούκα Κατσέλη διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας. Η Λ. Κατσέλη πλέον είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, Pepper Ελλάς, αυστραλιανών συμφερόντων.
Αυτή η «μεταμόρφωση» αποτέλεσε αντικείμενο χλευασμού από πολλούς. Όμως η δουλειά δεν είναι ντροπή. Ακόμη κι αν είσαι «κοράκι»… Εξάλλου «κοράκια» δεν αποκαλούμε στην αργκό και τους ιδιοκτήτες των γραφείων τελετών; Η Λούκα Κατσέλη, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πλέον στην αντίπερα όχθη, αυτή των funds, δεν διστάζει ακόμη και τώρα να υποδύεται των «Ρομπέν των φτωχών». «Κακό» για την Οικονομία και τις ίδιες τις τράπεζες χαρακτήρισε τους πλειστηριασμούς σε πρόσφατη συνέντευξή της. Μάλιστα δε δίστασε να συμμετάσχει σε ημερίδα για τα «κόκκινα δάνεια» που διοργάνωσε το κόμμα του Γιάννη με το ένα «ν». Εκεί η Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε στην ανάγκη για προάσπιση της οικονομικής δημοκρατίας, ώστε ακόμα και ο πιο ευάλωτος δανειολήπτης να μπορεί να προστατευτεί απέναντι στους πιο ισχυρούς δανειστές και πρότεινε να προβλεφθεί η δυνατότητα επαναγοράς των ακινήτων από τους δανειολήπτες με ένα εύλογο κέρδος για την εταιρεία διαχείρισης… Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια δηλαδή… Αλήθεια πως αυτός που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τη δόση του δανείου του και χρήζει προστασίας θα μπορέσει να αγοράσει το ακίνητό του, δηλαδή το δάνειό του, σε τιμή που να αφήνει κέρδος στα funds…;
Όμως όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία για την ιστορία της Λούκας Κατσέλη. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο νόμος «Κατσέλη» και η άκριτη προστασία της πρώτης κατοικίας έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στο γεγονός πως η Ελλάδα χρειάστηκε τρία μνημόνια και έκανε οκτώ χρόνια να βγει από τα αυτά (όπως βγήκε τέλος πάντων). Γιατί μπήκαν στην «προστασία» άνθρωποι, που όντως δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν, μπήκαν όμως και επαγγελματίες «μπαταχτσήδες», με αποτέλεσμα τα «κόκκινα δάνεια» να εκτιναχθούν και στο τέλος να χρειαστεί ξανά και ξανά να ανακεφαλοποιηθούν οι τράπεζες. Και φυσικά η εκτίναξη των «δανείων» στέρησε πολλούς πόρους από την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους δεκάδες νέους που είδαν πως δεν υπήρχε στην Ελλάδα η δυνατότητα να ανοίξουν μια δική τους δουλειά. Και οι τράπεζες ανακεφαλοποιήθηκαν με τα λεφτά του φορολογούμενου φυσικά… Διπλασιάζοντας τη ζημιά καθώς με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις γιατρών στο νοσοκομεία, εκπαιδευτικών στα σχολεία, δημόσιες επενδύσεις και πολλά άλλα. Ακόμη και σήμερα αν λάβουμε υπ’ όψιν τις τελευταίες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» παραμένει, αν όχι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια της.