Επίκειται απόφαση του ΣτΕ για την ένταξη στον Εθνικό Κατάλογο
Αγνοεί (;) ο Βορίδης τα λεγόμενα Αραμπατζή
Μεθοδεύσεις βλέπει ο Γ. Βαρεμένος
Αναστάτωση στο ζήτημα της ελιάς καλαμών έφεραν τα προ ημερών λεγόμενα της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζής σε συνδυασμό με τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Αφορμή αποτέλεσαν τα σχόλια της κυρίας Αραμπατζή, οποία πρόσφατα είπε πως «η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, ένταξης στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της «Ελιάς Καλαμάτας» ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών» που προϋπήρχε, δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φορείς. Οι ονομασίες των ποικιλιών και τα συνώνυμά τους, για φυτά όπως οι ελιές, είναι καταγεγραμμένα στο μητρώο ποικιλιών Frumatis της ΕΕ, στο οποίο η Ελλάδα έχει καταχωρίσει τον όρο «Καλαμάτα» ως συνώνυμο του όρου «Καλαμών».
Υπενθυμίζεται ότι επί της εν λόγω απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνησης πρόκειται να αποφανθεί, το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή, την οποία έχει καταθέσει το σωματείο «Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης», ο οποίος υπερασπίζεται ως γνωστόν στενά τοπικά συμφέροντα, παραβλέποντας την ευρύτερη οικονομική και εθνική διάσταση που έχει πάρει η καλλιέργεια της ποικιλίας Καλαμών. Μια πρώτη απάντηση στην κα Αραμπατζή, έδωσε όπως είναι φυσικό από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) στην οποία τονίζεται ότι η υφυπουργός με τους χειρισμούς της υπερασπίζεται τους 300 τόνους ελιάς της Καλαμάτας, θέτοντας σε κίνδυνο τους 65.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών που παράγονται σε όλη τη χώρα, προσπορίζοντας στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας τη Βουλή, έκανε λόγο για μεθόδευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει πίσω τη διεύρυνση του καταλόγου της ελιάς Καλαμών, που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μέτρο που εκτόξευσε τις εξαγωγές του προϊόντος από 300 σε 60.000 τόνους. «Ποιος το παρήγγειλε αυτό και ποιος θα υπογράψει το συγκεκριμένο «ντελίβερυ; Θα συνδέσετε το όνομά σας με ένα τέτοιο μέτρο; Όποιος το κάνει θα βρει απέναντί του χιλιάδες παραγωγούς, στην Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο», είπε ο κ. Βαρεμένος.
Πάντως στη Βουλή ο Υπουργός Μάκης Βορίδης έδειξε να αγνοεί τα λεγόμενα της Υπουργού, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πιέσεις από τη περιοχή της Μεσσηνίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές και να ανακληθεί η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης. Επί του παρόντος πάντως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έφερε κάποια αλλαγή στο Εθνικό Κατάλογο, ούτε κάποια αρνητική έκπληξη για τους ελαιοπαραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.
Σε κάθε περίπτωση αρκετά καλοί γνώστες του θέματος επισημαίνουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη και η προηγούμενη ηγεσία του ακολουθεί και εφαρμόζει τις ρυθμίσεις της ΕΕ, σχετικά με τον τρόπο χρήσης των όρων και με γνώμονα ότι η ονομασία της ποικιλίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό τις εξής προϋποθέσεις, όπως ότι το προϊόν προέρχεται από την εν λόγω ποικιλία, ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές, ότι η χρήση δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και ότι η χρήση δεν εκμεταλλεύεται τη φήμη της ΠΟΠ.