Απειθαρχούμε

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα «χτύπησαν» στην κυριολεξία συναγερμό και οδήγησαν στην απόφαση να μπει ουσιαστικά η χώρα ολόκληρη σε μια ιδιότυπη καραντίνα με το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο κορονοϊός πράγματι είναι μια απειλή, μια μεγάλη απειλή. Και η Ελλάδα και η ανθρωπότητα εν συνόλω θα ξεπεράσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτή την απειλή. Ευχόμαστε φυσικά αυτό να γίνει με τις λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες.

Σήμερα όμως που μιλάμε έχουμε στην Ελλάδα τέσσερις νεκρούς από τον κορονοϊό (έναν όταν ελήφθη η απόφαση για τα μέτρα). Όμως θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι 90 άνθρωποι πέθαναν από τη γρίπη στην Ελλάδα την φετινή περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο συνολικός αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν φέτος νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήλθε σε 217. Από τους ασθενείς που κατέληξαν, οι 53 ήταν άνδρες και οι 37 γυναίκες, ενώ οι 78 νοσηλεύθηκαν στην εντατική πριν καταλήξουν. Για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, η γρίπη έπαψε να είναι «θέμα» και έγινε ο κορονοϊός…

Το επίσης εντυπωσιακό στοιχείο σύμφωνα με τα στοιχείο του ΕΟΔΥ είναι ότιτ 83 από τα 90 θύματα ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές στην γρίπη. Επομένως, θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί εναντίον της, αλλά οι 2 στους 3 νεκρούς δεν το είχαν κάνει…. Και εδώ είναι που ανακύπτουν πολλά ζητήματα καθώς μέχρι πρόσφατα το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα είχε και δυστυχώς έχει ακόμη σημαντική επιρροή όχι μόνο σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, αλλά ακόμη και μερίδα γιατρών. Χαρακτηριστικό της ανευθυνότητας με την οποία αντιμετωπίζει τέτοια θέματα και μερίδα της κοινωνίας, αλλά και του Τύπου, είναι ότι σχετικά πρόσφατα η ΕΡΤ (για την ακρίβεια ο μετέπειτα ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρβανίτης) είχε αφιερώσει και εκπομπή στο λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου στο σημερινό σημείωμα θα προτιμήσω να αντιγράψω μερικά από τα κύρια σημεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ για την γρίπη στην Ελλάδα. Και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, τώρα που ένα τμήμα της κοινωνίας φαίνεται να αψηφά τα προληπτικά μέτρα για τον κορονοϊό και ένα άλλο κάνει μπάνιο με… τα αντισηπτικά

Κατά την περίοδο γρίπης 2018-2019 επικράτησε ο υπότυπος γρίπης A(H1N1)pdm09. Η δραστηριότητα της γρίπης άρχισε να αυξάνει την εβδομάδα 52/2018 (24 – 30 Δεκεμβρίου 2018) και κορυφώθηκε την εβδομάδα 6/2019 (4 – 10 Φεβρουαρίου 2019) με σταδιακή αποκλιμάκωση στη συνέχεια. Καταγράφηκαν πολύ περισσότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης σε σύγκριση με την περσινή περίοδο (374 νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έναντι 107 πέρσι, και 154 θάνατοι έναντι 42 πέρσι). Η αύξηση αυτή συνδέεται με την επικράτηση του υπότυπουA(H1N1)pdm09, έναντι της περσινής χρονιάς, που είχε επικρατήσει η γρίπη τύπου Β και ήταν ασυνήθιστα ήπια. Αυξημένη ήταν κατά τη φετινή περίοδο και η γενική θνησιμότητα στον Ελληνικό πληθυσμό, ενώ η εκτίμηση που έγινε από τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ για την «αποδιδόμενη στη γρίπη θνησιμότητα» ήταν 9,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 1071 θανάτους.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν δεν είχαν κάνει φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός. Τούτο καταδεικνύει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, που αποτελεί το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη γρίπη. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, φέτος στον Ελληνικό πληθυσμό η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη εκτιμήθηκε ότι ήταν 42% (συνολικά για όλους τους τύπους γρίπης και όλες τις ηλικίες), δηλαδή το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης σχεδόν κατά το ήμισυ.