Από ανατροπή σε ανατροπή οδεύει η υπόθεση του άξονα Ακτίου – Αμβρακίας. Την Παρασκευή, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές του υπουργείου Υποδομών και της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ, υπέρ της ακύρωσης του διαγωνισμού και έκανε δεκτή την παρέμβαση της ιταλικής GD Infrastrutture, υπέρ της συνέχισής του.
Στο υπουργείο Υποδομών αναμένουν τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης, ώστε να ξεκαθαριστεί τι περιθώρια υπάρχουν, ωστόσο είναι πολύ πιθανό το υπουργείο να πρέπει τελικώς να αναθέσει στην εταιρεία –που συνεργάζεται στην Ελλάδα με τον όμιλο Εμφιετζόγλου– το έργο.
Ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωση του ημιτελούς άξονα Ακτίου – Αμβρακίας, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, δημοπρατήθηκε τον Μάιο του 2018 και τον Οκτώβριο του 2019 ανέδειξε ως προσωρινό μειοδότη την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ. Η GD Infrastrutture κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ κατά της απόφασης, η οποία έγινε δεκτή, οδηγώντας στο «πάγωμα» του διαγωνισμού. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υποδομών ζήτησε την παράταση της ισχύος των εγγυητικών επιστολών έως το τέλος του έτους.
Κατόπιν, στις 9 Ιανουαρίου του 2020 ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι ματαιώνει τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανάθεσης του έργου, με σκοπό να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό. Το υπουργείο κατέληξε σε αυτή την απόφαση επικαλούμενο, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικής χρηματοδότησης (το έργο έχει εξασφαλισμένα κονδύλια μέχρι τις 31/12/2023) και την ανάγκη να ενσωματωθούν στον νέο διαγωνισμό δαπάνες για την αποκατάσταση υφιστάμενων αστοχιών/ζημιών που υπάρχουν σε τμήματα του ημιτελούς έργου.
Αμεση ήταν η αντίδραση της GD Infrastrutture, που προσέφυγε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του υπουργείου. Η ΑΕΠΠ έκανε δεκτή την προσφυγή. Τότε, κατά της απόφασης της ΑΕΠΠ προσέφυγε στο ΣτΕ το υπουργείο Υποδομών, αλλά και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ. Την Παρασκευή, η Επιτροπή Αναστολών του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου με δύο αποφάσεις της (63, 64/2020) απέρριψε τις προσφυγές, κάνοντας παράλληλα δεκτά τα επιχειρήματα της GD Infrastrutture, υπέρ της συνέχισης του διαγωνισμού.
Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, στο υπουργείο Υποδομών επικρατεί προβληματισμός σχετικά με τις επόμενες κινήσεις. Σε πρώτη φάση, το υπουργείο επιφυλάσσεται να μελετήσει τις δύο αποφάσεις, μόλις αυτές καθαρογραφούν (μέσα στις επόμενες ημέρες), και στη συνέχεια να αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Πάντως, είναι πιθανό το υπουργείο να μην έχει άλλα περιθώρια (λ.χ. περαιτέρω αιτιολόγησης της απόφασής του να ακυρώσει τον διαγωνισμό) και να πρέπει τελικώς να αναθέσει την ολοκλήρωση του οδικού άξονα στην ιταλική εταιρεία.
Η απόφαση αυτή δεν θα ήταν τόσο «δύσκολη» αν δεν είχε προηγηθεί τους τελευταίους μήνες η ένταση στις σχέσεις με τον όμιλο Εμφιετζόγλου, σύγκρουση που ξεκίνησε από την υπόθεση του άξονα Πάτρας – Πύργου. Το ερώτημα είναι αν η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να δώσει την αφορμή να… ταφούν τα τσεκούρια του πολέμου, κάτι που βέβαια θα προϋπέθετε την παραίτηση της ιταλικής εταιρείας από οποιαδήποτε μέτρα ή απαιτήσεις κατά του υπουργείου για τον άξονα Πάτρας – Πύργου.
Να σημειωθεί ότι χθες το υπουργείο απέρριψε αίτηση που είχε υποβάλει η Μηχανική (συμφερόντων Εμφιετζόγλου) για την καταβολή 95.000 ευρώ ως θετικές ζημίες από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου στην Πάτρα.
Πηγή: kathimerini.gr