Π.Τσόπελας: «Η νέκρωση του φυλλώματος του πλατάνου δεν οφείλεται σε προσβολή του από μεταχρωματικό έλκος»
Ο Δήμος Ναυπακτίας και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής ενημερώνουν ότι, μετά από επικοινωνία με τον επικεφαλής του ειδικού κλιμακίου του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, Δασολόγο-Φυτοπαθολόγο κ.Παναγιώτη Τσόπελα,, η νέκρωση του φυλλώματος στο νεαρό δένδρο πλατάνου στην παραλία Ψανής, δεν οφείλεται σε προσβολή του από τη σοβαρή ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.
Ο κ.Τσόπελας που πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο στις 2 Ιουνίου 2020 σημειώνοντας πως το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, επισημαίνει ότι μετά τις εργασίες που έλαβαν χώρα στην Ψανή, για την αποφυγή εξάπλωσης της ασθένειας, παρατηρήθηκε νέκρωση του φυλλώματος σε γειτονικό νεαρό πλάτανο. Η νέκρωση αυτή δεν οφείλεται σε προσβολή του δένδρου από μεταχρωματικό έλκος, αλλά στη χρήση της χημικής ουσίας που εφαρμόστηκε στο κομμένο διπλανό πλάτανο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι ρίζες του κομμένου πλατάνου επικοινωνούσαν με τις ρίζες του νεαρού δένδρου και υπήρξε διάχυση της χημικής ουσίας μέσω των ριζών και ως εκ τούτου πρόκληση των συμπτωμάτων νέκρωσης του φυλλώματος. Στην περίπτωση που δεν είχε εφαρμοστεί η ουσία αυτή, μέσω της επαφής (αναστόμωσης) των ριζών ο παθογόνος μύκητας θα είχε μεταφερθεί και θα είχαμε επέκταση της ασθένειας σε όλα τα γειτονικά δένδρα».
Ο Δήμος Ναυπακτίας τονίζει, για ακόμη μία φορά, ότι θα πρέπει να επιδεικνύουμε όλοι ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα. Η διασπορά του μύκητα γίνεται με ανθρώπινες παρεμβάσεις και για το λόγο αυτό απαγορεύονται ρητά: το κλάδεμα των πλατάνων, η ανάρτηση πινακίδων και λοιπών στοιχείων (φώτα, κτλ) σε αυτούς, η είσοδος μηχανημάτων-εκσκαπτικών για πάσης φύσεων χωματουργικές εργασίες σε θέσεις που φύονται πλάτανοι, η κάθε είδους ενέργεια που τους τραυματίζει και η αυθαίρετη φύτευσή τους. Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε τη μοναδικότητα του τόπου μας και τη φυσική μας κληρονομιά.