ΕΛΣΤΑΤ: Στην πρώτη θέση της ανεργίας τη Δυτική Ελλάδα

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 745.093 άτομα και το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,2%, έναντι 16,8% του προηγούμενου τριμήνου.

Οι διαφορετικές καταγραφές της ΕΛΣΤΑΤ, του ΟΑΕΔ και της ΕΡΓΑΝΗ
Ωστόσο, ερωτηματικά προκάλεσαν σε ορισμένους τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δείχνουν μείωση του ποσοστού της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το ποσοστό ανεργίας που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ ανήλθε σε 16,2%, έναντι 16,8% του προηγούμενου τριμήνου.

Βεβαίως αυτό εξηγείται, αφενός από το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο δεν περιλαμβάνεται ο Απρίλιος όπου καταγράφηκε η πλήρης κατάρρευση της εποχικής απασχόλησης, αλλά και αφετέρου από τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο μετρά την ανεργία η Στατιστική Υπηρεσία. Άλλωστε η ίδια η Στατιστική Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι δεν προσμετρά ως οικονομικά ενεργό πληθυσμό όσους δηλώνουν ότι δεν αναζητούν πια εργασία. Η καταγραφή της κατηγορίας αυτής, αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως αυξήθηκαν και οι αναστολές συμβάσεων που – επίσης – δεν προσμετρώνται στην ανεργία.Αντιθέτως, η πραγματική εικόνα της αγοράς εργασίας καταγράφεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με 259.233 λιγότερες θέσεις εργασίας στο ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων, το πρώτο πεντάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πρόκειται για το «χειρότερο πεντάμηνο από το 2001 και μετά». Αντίστοιχη εικόνα αύξησης της ανεργίας παρουσίασαν εξάλλου και τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Από τρίτη… πρώτη στην ανεργία η Δυτική Ελλάδα
Πάντως το αξιοσημείωτο στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (νομοί Αχαϊας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας) «σκαρφάλωσε» στην πρώτη θέση (από την τρίτη που βρίσκονταν) της ανεργίας μεταξύ των Περιφερειών της χώρας. Η Δυτική Ελλάδα το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 βρίσκονταν στην τρίτη θέση μετά τη Δυτική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο, ωστόσο στη φετινή μέτρηση βρέθηκε πρωταθλητής της ανεργίας.

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, μετά τη Δυτική Ελλάδα ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία (19,4%) και η Κεντρική Μακεδονία (19,3%) με τη Στερεά Ελλάδα (19,3%). Ακολουθούν η Ήπειρος (17,5%), η Κρήτη (17%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (16,7%), το Βόρειο Αιγαίο (16,3%), η Θεσσαλία (16,2%), η Αττική (14,3%), οι Ιόνιοι Νήσοι (13,6%), το Νότιο Αιγαίο (14%) και η Πελοπόννησος (10,8).