Μεταναστευτικό: Προβληματισμός στο Μεσολόγγι – Καθησυχάζει το Υπουργείο

Τι απαντά ο Yπ. Μετασνάστευσης Νότης Μηταράκης
«Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μεταναστών» διαπιστώνει ο δήμαρχος Μεσολογγίου και ζητά συνάντηση με Μηταράκη

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της δημοτικής αρχής Μεσολογγίου αναφορικά με την έλευση την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 100 μεταναστών – προσφύγων σε ξενοδοχείο του Μεσολογγίου, που συμμετέχει σε σχετικό πρόγραμμα φιλοξενίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εν λόγω μετανάστες – πρόσφυγες «αντικατέστησαν» άλλους που διέμεναν στο Μεσολόγγι και οι αιτήσεις ασύλου, που είχαν υποβάλλει, έγιναν δεκτές, επομένως θα πρέπει πλέον να αναζητούσουν άλλο χώρο διαμονής.

Μάλιστα εκτιμάται ότι αρκετοί από αυτούς θα προσπαθήσουν να παραμείνουν στο Μεσολόγγι, σε σπίτια εντός της πόλης, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη φορά άλλο πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που επιδοτεί τη διαμονή και διαβίωση μεταναστών – μεταναστών προσφύγων και έχει ως στόχο την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, ενώ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση και σε φορείς της πόλης, αλλά και στη δημοτική αρχή Μεσολογγίου πως με αυτό τον τρόπο αυξάνεται με πλάγιο τρόπο ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων στο Μεσολόγγι. Ήδη ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος εκτιμά πως το μεταναστευτικό πρόβλημα που εντείνεται στην πόλη του Μεσολογγίου καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μεταναστών και γι’ αυτό ζητά με επιστολή του συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Η επιστολή αυτή μάλιστα κοινοποιήθηκε και στους επτά βουλευτές Π.Ε. της Αιτωλοακαρνανίας, ώστε να παραβρεθούν και να πάρουν θέση για το ζήτημα.

Πάντως το Υπουργείο Μετανάστευσης συνεχίζει να είναι καθησυχαστικό προς τις τοπικές κοινωνίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα 22/6 ο Νότης Μηταράκης σε έγγραφη απάντησή του στην αναφορά του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και την οποία δημοσιεύει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr επαναλαμβάνει πως «στόχος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η διακοπή του προγράμματος φιλοξενίας σε ξενοδοχεία εντός του 2020, ενέργεια η οποία θα οδηγήσει στο κλείσιμο τουλάχιστον 55 υφιστάμενων δομών σε όλη την επικράτεια». Όσον αφορά την περίπτωση του Μεσολογγίου διευκρινίζει στο ξενοδοχείο «Theoxenia» του Μεσολογγίου «την 21/05/2020 διέμεναν 224 πολίτες τρίτων χωρών», ενώ επαναλαμβάνεται πως «στόχος της Κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Επικράτεια, χωρίς να υπερβαίνει το 1% ανά Περιφερειακή Ενότητα».

Η απάντηση του Νότη Μηταράκη στην Αναφορά του Δ. Κωνσταντόπουλου:

Σε απάντηση της σχετικής Αναφοράς, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Δ. Κωνσταντόπουλος, με θέμα «Σχετικά με ενδεχόμενη άφιξη πληθυσμού από προσφυγικές δομές στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου» σας γνωρίζω τα εξής:
Οι μετακινήσεις πολιτών τρίτων χωρών προς την ενδοχώρα υλοποιούνται συντεταγμένα και στο πλαίσιο της αποφόρτισης των πληθυσμιακά κορεσμένων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) των νησιών, ενώ αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Θα πρέπει να τονισθεί επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της μετακίνησης τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και οι μεταφερόμενοι πολίτες τρίτης χώρας, κατά την άφιξή τους, υποβάλλονται σε υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) διάρκειας 14 ημερών.
Συγκεκριμένα, την πόλη του Μεσολογγίου λειτουργεί Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων Ασύλου στο ξενοδοχείο THEOXENIA από το Νοέμβριο του 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος FILOXENIA του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), όπου την 21/05/2020 διέμεναν 224 πολίτες τρίτων χωρών. Το πρόγραμμα FILOXENIA προσφέρει προσωρινή στέγαση, καθώς και βασικές υπηρεσίες βοήθειας και προστασίας σε ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα, ως μέρος του συνολικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης της Κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των εγκαταστάσεων υποδοχής στα νησιά. Την μίσθωση και την διαχείριση των δομών αυτών έχει ο ΔΟΜ.
Στόχος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η διακοπή του προγράμματος φιλοξενίας σε ξενοδοχεία εντός του 2020, ενέργεια η οποία θα οδηγήσει στο κλείσιμο τουλάχιστον 55 υφιστάμενων δομών σε όλη την επικράτεια.
Τέλος, τονίζεται ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Επικράτεια, χωρίς να υπερβαίνει το 1% ανά Περιφερειακή Ενότητα.