Προβληματισμός για τη λειτουργία των πεζοδρόμων – Μικρές αλλαγές στον κανονισμό

Προβληματισμός για αυθαίρετες παρεμβάσεις από ορισμένα καταστήματα εστίασης
Με ειδική γραπτή άδεια από το Δήμο μόνιμοι κάτοικοι και επαγγελματίες

Με ευρεία συναίνεση πέρασε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου η τροποποίηση – συμπλήρωση του κανονισμού λειτουργίας των πεζοδρόμων, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να ψηφίζει λευκό εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της γενικότερα για την επέκταση των πεζοδρόμων.

Η πρόσφατη εφαρμογή του μέτρου της επέκτασης των πεζοδρομήσεων πέριξ της πλατείας Δημοκρατίας έδωσε την αφορμή στις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να γίνει συζήτηση για αρκετά επιμέρους θέματα. Η τροποποίηση του κανονισμού αφορούσε την επέκταση του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης και κατά τις μεσημεριανές ώρες, καθώς και κάποιες εξαιρέσεις για την κίνηση των οχημάτων στους πεζοδρόμους, που αρχικά δεν είχαν προβλεφθεί, όπως για παράδειγμα τα οχήματα των χρηματαποστολών.

Αξιοσημείωτη ήταν η πρόταση του Χρήστου Κορδολαίμη από την παράταξη «Αγρίνιο Μπορείς», ο οποίος ζήτησε να υπάρξει πρόνοια για απαγόρευση των αισθητικών ή και αρχιτεκτονικών επεμβάσεων στους κοινόχρηστους χώρους που δημιούργησαν οι νέοι πεζόδρομοι. Πρόταση, η οποία φάνηκε να έχει αποδοχή και από άλλες παρατάξεις, ωστόσο θα έρθει σε επόμενη φάση καθώς πρώτα θα πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα που θίχτηκε κατά τη συζήτηση ήταν οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει, από ορισμένα καταστήματα εστίασης – αναψυχής. Όπως διευκρινίστηκε, οι πρόχειρες και μη μόνιμες κατασκευές, που αφορούν την εξομάλυνση του πεζοδρομίου αδειοδοτούνται από την τεχνική υπηρεσία. Ωστόσο οι μόνιμες κατασκευές είτε είναι εγκεκριμένες από την υπηρεσία δόμησης, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις εντελώς αυθαίρετες. Πάντως ο δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και το Σύλλογο Αναψυχής και Εστίασης βρίσκεται σε συνεννόηση, προκειμένου να υπάρξει ένας κοινός αισθητικός κανόνες σε ό,τι αφορά τις τέντες, τα σκίαστρα και τα λεγόμενα πατάρια. Ακόμη αξιοσημείωτο είναι ότι στις περισσότερες πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου υπάρχει η εκτίμηση -και όχι άδικα- πως ο κανονισμός λειτουργίας των πεζοδρόμων σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται, είτε για λόγους κακής νοοτροπίας, είτε για λόγους κακής επιτήρησης από την Τροχαία.

Οι τροποποιήσεις στον κανονισμό λειτουργίας των πεζοδρόμων
Με βάση την εισήγηση για τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας του Δήμου Αγρινίου, υπήρξαν ουσιαστικά ορισμένες συμπληρώσεις αναφορικά με τις εξαιρέσεις στην κίνηση οχημάτων στους πεζοδρόμους. Αυτές αφορούν τα τα οχήματα των χρηματαποστολών, και τη διέλευση των οχημάτων των πελατών των ξενοδοχείων που εδρεύουν σε πεζόδρομο για μικρής διάρκειας στάσης προκειμένου να παραδώσουν ή να παραλάβουν τις αποσκευές τους.
Επίσης αναφορικά με τη φορτοεκφόρτωση θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή επιτρέπεται από 7:00π.μ.-9:30π.μ. και από 14.00 έως και ώρα 17.30 για όλες τις ημέρες εξαιρούμενων των Κυριακών και Αργιώνκαθώς και η κίνηση των οχημάτων που ανήκουν σε μόνιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές καταστημάτων, απαγορευμένης αυστηρά της στάθμευσης και επιτρεπόμενης μόνο μικρής διάρκειας στάσης για φορτοεκφόρτωση.
Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επαγγελματίες-εκμεταλλευτές εμπορικών καταστημάτων ή καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να εφοδιαστούν με ειδική γραπτή άδεια από το Δήμο.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση της προαναφερόμενης άδειας για τους επαγγελματίες είναι:
-Έναρξη επιχείρησης
-Θεωρημένο ακριβές αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος της/του δικαιούχου.
Για του μόνιμους κατοίκους:
-Ε1
-Λογαριασμός εταιρείας κοινής ωφέλειας
-Θεωρημένο ακριβές αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος της/του δικαιούχου