Κάτι περισσότερο από προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων και των ιατρών του Νοσοκομείου Αγρινίου αναφορικά με την απόφαση, που τέθηκε τυπικά από χθες σε ισχύ και ορίζει ως «Νοσοκομείο – COVID» το Νοσοκομείο Αγρινίου.
Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, που χρήζουν νοσηλείας, να παραμένουν σε Νοσοκομεία της περιφέρειας που έχουν διαμορφώσει κλινική – covid (ένα τέτοιο είναι και αυτό του Αγρινίου). Ο λόγος είναι προφανής. Βλέποντας το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας να πλησιάζει και τα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να πολλαπλασιάζονται, ο στόχος του Υπουργείου είναι να μη σηκώσουν όλο το βάρος τα Νοσοκομεία Αναφοράς, όπως συνέβη στο πρώτο «κύμα» της πανδημίας.
Σκέψεις φυγής από παθολόγους του Νοσοκομείου
Όμως οι υγειονομικοί του Αγρινίου διαπιστώνουν πως το Νοσοκομείο δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να λειτουργήσει ως Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό. Πρώτα και κύρια από την άποψη της στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό. Επί του παρόντος η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου λειτουργεί με τέσσερις μόνιμους ιατρούς και έναν ακόμη επικουρικό. Καλούνται λοιπόν οι εν λόγω γιατροί να διαχειριστούν όλα τα περιστατικά της Κλινικής, παθολογικά περιστατικά του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και τα όποια περιστατικά κορονοϊού προκύψουν. Από τη στιγμή όμως που η πρόσληψη ιατρών για να λειτουργήσει ως αυτόνομο το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν προχώρησε, δεν υπήρξε η παραμικρή ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και δεν δόθηκε στο Νοσοκομείο Αγρινίου καμία θέση από τις 26 οργανικές θέσεις που προκηρύχθηκαν πριν ένα μήνα στην 6η ΥΠΕ, το βάρος που καλούνται να σηκώσουν πρωτίστως οι παθολόγοι του Νοσοκομείου Αγρινίου είναι δυσανάλογα μεγάλο. Μάλιστα, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, ορισμένοι από τους ιατρούς της κλινικής, που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, σκέπτονται ακόμη και τη λύση της παραίτησης, αφού βλέπουν ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση στα αιτήματα για ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού και δη των ειδικοτήτων αιχμής.
Με το υπάρχον ιατρικό δυναμικό είναι δεδομένη η αδυναμία του Νοσοκομείου να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο, λένε οι Νοσοκομειακοί Γιατροί
Σε αυτό το πνεύμα εξάλλου ήταν και η πρόσφατη παρέμβαση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, που διαπιστώνει το εύλογο ερώτημα «πως ένα Νοσοκομείο, που με τη στελέχωση των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής που διέθετε, με δυσκολία ανταποκρινόταν στο ρόλο του ως Νοσοκομείο διαλογής, θα λειτουργήσει με την ίδια στελέχωση ως νοσοκομείο αναφοράς; Και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσει επαρκώς και την λοιπή νοσηρότητα, η οποία δεν θα σταματήσει να τρέχει. Είναι δεδομένη η αδυναμία του να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο με το υπάρχον ιατρικό δυναμικό».
Νοσοκομείο Αναφοράς χωρίς τεστ;
Πέραν τούτων, τίθεται ακόμη ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά την διενέργεια των τεστ για τον κορονοϊό στο Αγρίνιο. Η προμήθεια αναλυτή και αντίστοιχων εργαστηρίων για την ανίχνευση του κορονοϊού, θα μπορούσε να θεωρηθεί δρομολογημένη, αφού το ΔΣ του Νοσοκομείου έχει συναινέσει μετά από αίτημα των διευθυντών όλων των κλινικών του Νοσοκομείου, για τη σκοπιμότητα της προμήθειας, ωστόσο αυτή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Εντούτοις το Νοσοκομείο Αγρινίου ορίστηκε ως Νοσοκομείο αναφοράς πριν αποκτήσει αυτή τη δυνατότητα, η οποία είναι πολύ κρίσιμη για τη διαχείριση των περιστατικών, καθώς μέχρι σήμερα οι απαντήσεις, στις δειγματοληψίες που γίνονται, έρχονται συνήθως την επομένη ή ενίοτε και με μεγαλύτερη καθυστέρηση. Η ταχύτερη ωστόσο εξακρίβωση των περιστατικών, το αν δηλαδή είναι θετικά ή όχι στον κορονοϊό, θα βοηθήσει στο περιορισμό της διασποράς του ιού στους χώρους του Νοσοκομείου, όπως συμβαίνει σε όλα τα Νοσοκομεία αναφοράς.
Ερωτηματικά για την ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών χωρίς θάλαμο αρνητικής πίεσης
Ένα ακόμη ζήτημα είναι και αυτό της ύπαρξης θαλάμου αρνητικής πίεσης στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Τέτοιος θάλαμος στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί να εκφράζουν μεγάλες επιφυλάξεις για την ασφάλεια τόσο των ίδιων των υγειονομικών, όσο και των λοιπών ασθενών. Ως γνωστόν σε θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται ασθενείς, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από λοιμώδη νοσήματα, με ένα από αυτά να είναι και ο κορονοϊός. Ο αέρας σε έναν θάλαμο αρνητικής πίεσης ανανεώνεται κατά μέσον όρο, τουλάχιστον δώδεκα φορές ανά ώρα. Συγκεκριμένα, με την βοήθεια ενός συστήματος εξαερισμού, ο αέρας εντός του δωματίου φιλτράρεται με συγκεκριμένο τρόπο και οδηγείται εκτός του θαλάμου και εκτός του νοσοκομείου γενικότερα. Παράλληλα, το δωμάτιο είναι αεροστεγώς κλειστό, ώστε ο αέρας που βρίσκεται σε αυτό να μην διαφεύγει προς τους υπόλοιπους χώρους του νοσοκομείου, αποτελώντας απειλή για την υγεία άλλων ασθενών και του προσωπικού.
Χωρίς λοιπόν αυτά τα εφόδια και κυρίως χωρίς προσωπικό ο ορισμός του Νοσοκομείου Αγρινίου ως Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό επί του παρόντος παραμένει στη θεωρία. Όταν όμως νομοτελειακά το Νοσοκομείο κληθεί να περιθάλψει ασθενείς με κορονοϊό τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και… πολύ δύσκολα, αν δεν έχει αλλάξει κάτι.