Το τεράστιο πρόβλημα με την ελιά Καλαμών που τείνει να αποτελέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και τα προβλήματα που αφορούν γεωργία και κτηνοτροφία, έθεσε ο βουλευτής και τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βαρεμένος στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.
Ως προς τη συζητούμενη απόσυρση αποθηκευμένων ελιών με τιμή περίπου 0,40 ευρώ το κιλό, που αποτελεί παρηγοριά στον άρρωστο μάλλον δεν προκρίνεται από το υπουργείο και αναζητείται μια παρόμοια λύση μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Εδώ τίθεται το θέμα τί θα γίνει με όσους πούλησαν στην τιμή ή και κάτω από την τιμή του κόστους. Στο αίτημα για αύξηση του κονδυλίου για τη δακοκτονία, η άποψη του υπουργείου είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και ότι η κατανομή του είναι θέμα της περιφέρειας.
Ο κ. Βαρεμένος έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης όσων πληρούν τα κριτήρια για τα σχέδια βελτίωσης και μένουν απ’ έξω λόγω έλλειψης κονδυλίων. Κάτι τέτοιο, όπως προέκυψε από τη συζήτηση δεν πρόκειται να γίνει, εκτός και αν μείνουν απ’ έξω, κάποιοι απ’ όσους έχουν περιληφθεί στην χρηματοδότηση.
Το περίφημο τετράευρο ανά μάνα για τις ζημιές στα αμνοερίφια το Πάσχα, που είχε σιτέψει στα συρτάρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπογράφτηκε από αυτό και κτηνοτρόφοι καλούνται να μοιραστούν τα διατεθέντα χρήματα (31 εκατ. ευρώ) έστω και αν αυτά μπορεί να είναι λιγότερα από 4 ευρώ ανά μάνα και όχι κατά κεφαλήν στο κοπάδι.
Ο βουλευτής έθεσε το τεράστιο θέμα της παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης των αγροτών, καθώς οι Τράπεζες δίνουν σε όποιον έχει καταθέσεις ή βάζει ως εγγύηση αναμενόμενα δικαιώματα. Ως προς αυτό οι Τράπεζες για να ανοίξουν λίγο την κάνουλα και να πάψουν να απαιτούν collateral από τον αγρότη, επιθυμούν αντίστοιχη εγγύηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Τέλος ο κ. Βαρεμένος έθεσε το θέμα της παρακμής της κτηνοτροφίας στα ορεινά, όπως και το θέμα της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, που έχουν μεγάλες απώλειες, από την δράση λύκων.