Έρευνα σύμφωνα με μοντέλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταγράφει για το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου τη Δυτική Ελλάδα ως 4η στο δείκτη μεταδοτικότητας και 8η την Αιτωλοακαρνανία
Αναμενόμενη ήταν η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας και τα 372 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν για την Πέμπτη 10/9 δεν προκάλεσαν έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε όσους μελετούν με προσοχή τα νούμερα που καταγράφει καθημερινά η πανδημία στη χώρα.
Η στατιστική μελέτη του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού του Ε.Μ.Π. Νίκου Καρδούλα που παρουσίασε το ethnos.gr και αφορά στον δείκτη μεταδοτικότητας Rt, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο δείκτης Rt στην Ελλάδα στις 9 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι είναι 0.95, γεγονός που σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται, ενώ διαπιστώνεται ότι ο Rt έχει υπερβεί και την τιμή του στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Ευτυχώς από τότε έχουμε σταδιακή μείωση, αλλά 40 ημέρες μετά ανιχνεύονται τα κρούσματα της μεγάλης διασποράς που ήδη έχει γίνει.
Στην εν λόγω μελέτη (διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου) η Δυτική Ελλάδα καταγράφεται 4η στο δείκτη μεταδοτικότητας με 1,24 και 8η η Αιτωλοακαρνανία με δείκτη μεταδοτικότητας 1,32.
Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζονται τα στοιχεία που αφορούν περιστατικά από τη νόσο του covid-19, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ από την 1η Ιουλίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα αναλύεται ο δείκτης μεταδοτικότητας που εξηγεί με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα. Για τον υπολογισμό του χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt θεωρείται ένας κρίσιμος δείκτης για το πώς εξελίσσεται η πανδημία, εκφράζει τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα παρουσία μέτρων προστασίας σε έναν συγκεκριμένο χρόνο και μπορεί να μεταβάλλεται με τη σταδιακή εισαγωγή ή άρση μέτρων και την αλλαγή συμπεριφοράς του πληθυσμού, κατά πόσο δηλαδή τηρούνται τα μέτρα. Όταν αυτός ο δείκτης αυτός είναι κοντά στη μονάδα σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται και κάθε κρούσμα μπορεί να μολύνει κατά μέσον όρο άλλο ένα άτομο.