Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγρινίου οι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος στην ενημέρωση που έκαναν χθες σε φορείς της πόλης. Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η φράση του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος μιλώντας για τη συμφόρηση που παρατηρείται στους χώρους όπου νοσηλεύονται τα ύποπτα περιστατικά κορονοϊού είπε πως «μόνο στη τύχη μπορούμε να αποδώσουμε τη μη διασπορά του κορονοϊού».
Η χθεσινή ενημέρωση των φορέων της πόλης από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, προέκυψε με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της 6ης ΥΠΕ να οριστεί το Νοσοκομείο Αγρινίου, όπως και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορονοϊό, που θα λειτουργήσει υποβοηθητικά, ώστε να μην σηκώσουν ξανά το βάρος της πανδημίας τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στην Πάτρα και τα Γιάννενα.
Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Κ. Μπακόπουλος, που έλαβε αρχικά το λόγο, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών με την αντίδρασή της στον ορισμό του Νοσοκομείου ως Νοσοκομείο Αναφοράς και με την πρόσφατη ανακοίνωσή της δεν αρνείται το να γίνει το να περιθάλψει το Νοσοκομείο Αγρινίου ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό.«Εμείς είπαμε ότι με αυτή τη στελέχωση αδυνατούμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια. Το τονίζω αυτό. Με επάρκεια και ασφάλεια σε αυτό τον καινούργιο ρόλο και παράλληλα να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε και τη λοιπή νοσηρότητα, που δεν θα πάψει να υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «σε καμία περίπτωση δεν αρνηθήκαμε να υπηρετήσουμε αυτό τον ρόλο ή δεν επιχειρήσαμε να σπρώξουμε αυτό τον ρόλο σε άλλο νοσοκομείο. Ούτε σε τεχνάσματα καταφύγαμε για να δείξουμε αριθμούς τραβηγμένους προς τα πάνω. Εμείς απλά ζητήσαμε να λυθούν τα προβλήματα στελέχωσης». Σχολιάζοντας περαιτέρω τον ορισμό του Νοσοκομείου Αγρινίου από την 6ηΥΠΕ, τόνισε ότι οι Νοσοκομειακοί Γιατροί και η διοίκηση του Νοσοκομείου είχαν εξ’αρχής θέσει τα προβλήματα που υπάρχουν. «Δεν ακουστήκαμε όμως» και πρόσθεσε διερωτώμενος με νόημα : «εάν ένας φορέας δεν λαμβάνει υπ’όψιν τις εισηγήσεις των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τότε ποιες εισηγήσεις λαμβάνονται υπ’ όψιν;»
Ο Κ. Μπακόπουλος παραδέχθηκε ότι οι προσλήψεις που έγιναν στη Υγεία τους τελευταίους μήνες έκλεισαν κάποιες «τρύπες» του συστήματος, όμως δεν επαρκούν και έτσι εκτίμησε ότι χρόνος που κερδήθηκε από το lockdown για την προετοιμασία του συστήματος πέρασε ανεκμετάλλευτος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην πρόσφατη προκήρυξη μόνιμων γιατρών, που από τις 26 θέσεις που κατανεμήθηκαν στην 6η ΥΠΕ, δεν δόθηκε καμία στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Τόνισε ότι χρειάζεται να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις για το ιατρικό προσωπικό, καθώς αυτές οι προκηρύξεις και όχι των επικουρικών παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους γιατρούς, ενώ υπογράμμισε ότι οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν σε γιατρούς δεν κάλυψαν κενά σε ειδικότητες αιχμής. Οι κλινικές που «πονάνε» στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον Κ. Μπακόπουλο, είναι η Παθολογική και η Παιδιατρική Κλινική, που λειτουργούν οριακά. Η Παιδιατρική Κλινική με μόλις τέσσερις γιατρούς συν έναν ακόμη από την ΤΟΜΥ, που κάνει εφημερίες, καλύπτει όλο το βάρος του νομού, ενώ στην Παθολογική Κλινική ένας γιατρός και ένας ειδικευόμενος καλούνται να καλύψουν τα περίπου 50 με 60 περιστατικά της κλινικής και άλλα τόσα των επειγόντων περιστατικών (ημερησίως).
Ένα επιμέρους αλλά σημαντικό θέμα είναι αυτό του αναλυτή και των αντιδραστηρίων προκειμένου να γίνονται τεστ covid στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Ο Κ. Μπακόπουλος αποκάλυψε ότι σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με την 6η ΥΠΕ δεν υπήρξε ούτε αρνητική, αλλά ούτε και θετική απάντηση στο αίτημα για την συγκεκριμένη προμήθεια. Όμως επέμεινε ότι η προμήθεια είναι σημαντική για την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών και υπογράμμισε ότι οι υγειονομικοί εξετάζονται με το σταγονόμετρο, ενώ χωρίς τον αναλυτή κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο χειρουργικός τομέας θα πρέπει να κλείσει ξανά.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τα υλικά και τα μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού σε μια ένα έξαρση της πανδημίας η επάρκεια που υπάρχει δεν επαρκεί, ούτε για δέκα ημέρες.
Από την πλευρά του ο Π. Κανελλόπουλος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Αγρινίου επισήμανε ότι «η ενίσχυση ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή σε καίρια τμήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός που ακόμη και η εφημέρευση κλινικών, όπως η παθολογική είναι ανασφαλής».Ακόμη ο Π. Κανελλόπουλος υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση με κυρίως άπειρους ειδικευόμενους γιατρούς δεν εγγυάται την ασφάλεια ούτε την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού, αντιθέτως με τη συμφόρηση που υπάρχουν στους χώρους των ύποπτων περιστατικών ωθούμε τα πράγματα προς την αύξηση της διασποράς του ιού».