«Η Ελλάς και η Γαλλία, δια της συνεργασίας των, προσέφερον, δια μίαν ακόμη φοράν, υπερτάτην υπηρεσίαν εις το ανθρώπινο γένος».
Στρατηγός Σαρλ ντε Γκώλ / Μάιος 1963
Γράφει ο Χρήστος Σιάσος
Ελλάδα και Γαλλία, Γαλλία και Ελλάδα, δύο Ευρωπαϊκές χώρες που η φιλία τους χρονολογείται από το 1959, δηλαδή εξήντα και πλέον χρόνια. Το Μάρτιο της χρονιάς εκείνης, οι εξελίξεις, με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σηματοδότησαν τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ήταν μια περίοδος διμερούς συνεργασίας και σαν αποτέλεσμα είχε την ενωτική κοινή τους ένταξη στους κόλπους της Ευρώπης με θετικό πρόσημο.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Στρατηγός Ντε Γκώλ, με βαθιά ικανοποίηση εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για την ένταξη στην Ευρώπη όσο και για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τα λόγια του Γάλλου Προέδρου, όπως γράφονται στον τύπο της εποχής, είναι βγαλμένα μέσα από την καρδιά του, είναι γεμάτα αγάπη για την Ελλάδα μας, η οποία κατέχει νευραλγική θέση στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων και της Ανατολής: «Προφυλακή του ελευθέρου κόσμου… Ακραίο προπύργιο της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού… Πρέπει να καταστεί δυνατή και ασφαλής προς το συμφέρον του Δυτικού κόσμου… Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει σημαντικά, Πολιτικώς και Στρατιωτικώς και, επίσης, ως Χώρα ζώσα που επιτυγχάνει» – ήταν λίγα επαινετά λόγια του Προέδρου Ντε Γκώλ. Έτσι, γίνεται ο ένθερμος υποστηρικτής της σύνδεσης της Ελλάδας με την τότε ΕΟΚ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα πει: «Ημπορώ, μάλιστα, να ισχυριστώ ότι χωρίς την παρέμβαση του Ντε Γκώλ κατά την τελευταία στιγμή, η προσπάθεια της Συνδέσεως θα είχε ναυαγήσει».
Τον Μάιο του 1963, η Ελλάδα υποδέχεται τον Πρόεδρο, Στρατηγό Ντε Γκώλ, με θαυμασμό και ευγνωμοσύνη. Ο Πρωθυπουργός θα πει: «Αυτή η μοναδική υποδοχή οφείλετο στο γεγονός ότι οι Έλληνες αισθάνονταν όχι μόνο θαυμασμό για τον Στρατηγό, αλλά και ευγνωμοσύνη για το ενδιαφέρον που έδειχνε σ’ ό,τι αφορά το μέλλον της Ελλάδος. Ο ίδιος ήταν τόσο ενθουσιασμένος, ώστε να κινείται συνεχώς και να προσθέτει στο πρόγραμμά του απρόβλεπτες εμφανίσεις».
Ο Πρόεδρος Ντε Γκώλ θα υπογραμμίσει: «Αυτή τη Χώρα που η πολιτική της ζωή είναι τόσο δαντελωτή όσο κι οι ακρογιαλιές της και τόσο ανάγλυφη όσο ο ορίζοντας των βουνών της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατορθώνει να την κυβερνήσει». Την Κυριακή 19 Μαΐου, ο Ντε Γκωλ επισκέπτεται και τη Θεσσαλονίκη. Ο τύπος γράφει: «Αι εκδηλώσεις ήγγιζον τα όρια της αποθεώσεως, ήσαν τόσον θερμαί και συγκινητικαί, ώστε προεκάλεσαν βαθυτάτην εντύπωσιν, όχι μόνον εις τον Γάλλον Ηγέτην και τους ακολουθούντας αυτόν, αλλά και εις τους υπερεκατόν ξένους δημοσιογράφους».
Η ιστορική αυτή επίσκεψη του Στρατηγού Ντε Γκώλ έδειξε θετικό πρόσημο στις σχέσεις των δύο Λαών που φθάνει μέχρι τις ημέρες μας και ότι η θέση της Ελλάδος θα είναι πάντα μέσα στην Ευρώπη θεωρείται δε ορόσημο για την μεταπολεμική Ελλάδα.
Έκτοτε, η Αθήνα υποδέχεται με πολύ αγάπη Γάλλους Προέδρους, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, Φρανσουά Μιτεράν, Ζάκ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Ολλάντ. Το Σεπτέμβριο του 2017, έρχεται στην Αθήνα, σχεδόν στην αρχή της Προεδρικής του θητείας, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Γνωρίζει πολύ καλά σε πια χώρα έρχεται, γνωρίζει πολύ καλά τις συγκυρίες και τις προκλήσεις που «γέννησε» τα τελευταία χρόνια η ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος Μακρόν στην ομιλία του, στην Πνύκα, αναφέρθηκε πολλές φορές στη Δημοκρατία, στην Ιστορία και τον Πολιτισμό που «γεννήθηκαν» σ’ αυτόν εδώ τον τόπο και προτείνει στους πολίτες όλης της Ευρώπης να «αφουγκραστούν» το τρίπτυχο σύνθημά του!!! Μίλησε για τη Δημοκρατική αναγέννηση της Ευρώπης, μίλησε για «τους εχθρούς της Ευρώπης» και παρουσία των επιχειρηματιών τόνισε με έμφαση, «ότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουμε στους εαυτούς μας» και κάλεσε τους Γάλλους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.
Τη διαχρονική και την έμπρακτη στήριξη στις Ελληνογαλλικές σχέσεις υπογράμμισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Μακρόν. «…ήρθε στη χώρα μας για να στηρίξει την Ελλάδα… Αντιμετωπίζουμε πάντα θετικά και δημιουργικά τις πρωτοβουλίες που στηρίζουν την Ελλάδα. Χωρίς υπονόμευση, ιδεοληψία, μικροπολιτικές κριτικές».
Λαοπρόβλητος ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, όπως και ο Ντε Γκώλ, μας αιφνιδίασε όταν, μαζί με την σύζυγό του περπάτησαν στο κέντρο της Αθήνας και δεν αρνήθηκαν να μιλήσουν με τον κόσμο, να απολαύσουν τους Ελληνικούς μεζέδες και να φωτογραφηθούν με τους πολίτες που συνεχώς χειροκροτούσαν. Κάθε περπατησιά του ήταν και ένα ηχηρό μήνυμα ασφάλειας, ναι, η Αθήνα, η Ελλάδα όλη, είναι ασφαλής. Χειροπιαστό παράδειγμα ο περίπατος του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του στον πολυσύχναστο δρόμο της Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας.
Από την ημέρα εκείνη μέχρι σήμερα ωρίμασαν αρκετές συμφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, Μακρόν και Μητσοτάκης, αποδέχτηκαν να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα που υπάρχουν στο Μουσείο του Λούβρου, το 2021, στο Μουσείο της Ακρόπολης και να εκτεθούν για πρώτη φορά, την ίδια χρονική περίοδο, στο Μουσείο του Λούβρου χάλκινα ευρήματα από την Ελλάδα.
Για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας έχουν δείξει ενδιαφέρον Γαλλικές εταιρείες, Γαλλική παρουσία έχουμε και στο Οικόπεδο 11 νότια της Κρήτης. «Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη Χώρα σας και τον Ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας… Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ… ». Είπε ο Μακρόν στο Μητσοτάκη και αυτός απάντησε: «Η Γαλλία είναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την Επανάσταση του 1821», «κλειδώνοντας» για άλλη μια φορά τη σταθερή φιλία των δύο Χωρών.