15,4 εκατ. η Ιόνια Οδός και 5,9 εκατ. η Γέφυρα λόγω μειωμένων εσόδων από διόδια
Στον χορό των αποζημιώσεων μπαίνει για πολλοστή φορά το Δημόσιο από τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων. Οι επτά παραχωρησιούχοι ζητούν να τους καταβάλει το κράτος συνολικά 83,41 εκατ. ευρώ για τις απώλειες εσόδων που είχαν στα διόδια λόγω κορονοϊού.
Συγκεκριμένα όπως αποκαλύψε η εφημερίδα «Καθημερινή»:
– Η Νέα Οδός (Ιόνια Οδός) διεκδικεί 15,4 εκατ. ευρώ. Οπως υποστηρίζει, τα πραγματικά έσοδα από διόδια (Ιανουάριος – Ιούνιος) ήταν 39,91 εκατ. ευρώ έναντι 51,45 εκατ. ευρώ της πρόβλεψης του χρηματοοικονομικού μοντέλου. Η Νέα Οδός σημειώνει ότι το εν λόγω διάστημα συνέχισε κανονικά τη λειτουργία της με όλο το προσωπικό και τους υπεργολάβους (δηλαδή δεν έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων περί πληττόμενων επιχειρήσεων).
– Η Γέφυρα Α.Ε. διεκδικεί 5.895.000 ευρώ. Όπως σημειώνει, τα έσοδα από τα διόδια (Ιανουάριος – Ιούνιος) ήταν 13,59 εκατ. ευρώ έναντι 19,49 της πρόβλεψης.
– Η Ολυμπία Οδός διεκδικεί 17.421.341 ευρώ. Όπως αναφέρει, τα έσοδα (Μάρτιος – Ιούνιος) ήταν 23,09 εκατ. ευρώ έναντι 40,56 εκατ. ευρώ που προβλέπει το μοντέλο. Επισημαίνει ότι αφαίρεσε από τις διεκδικήσεις της τη μείωση εξόδων κατά 400.000 ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σύμφωνα με τους παραχωρησιούχους, το Δημόσιο έλαβε ήδη από τον Φεβρουάριο μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας και από τις 20 Μαρτίου έως τις 3 Μαΐου απαγόρευσε τις μετακινήσεις πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Κατόπιν και έως τις 18 Μαΐου ίσχυσε περιορισμός για τις μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας. Παράλληλα, τέθηκαν περιορισμοί στην είσοδο πολιτών εκτός Ε.Ε. και Ζώνης Σένγκεν. Επομένως, αναφέρουν, πρόκειται για «γεγονός ανωτέρας βίας» το οποίο οι παραχωρησιούχοι δεν μπορούσαν να έχουν προβλέψει και βάσει των συμβάσεων παραχώρησης αποτελεί τη βάση αποζημίωσης.
Το Δημόσιο αναγνωρίζει μέρος της ευθύνης, σημειώνει όμως ότι οι περισσότεροι από τους παραχωρησιούχους δεν αφαίρεσαν από τις διεκδικήσεις τους την εξοικονόμηση που εξασφάλισαν εντασσόμενοι στις «πληττόμενες επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει διεκδικήσεις εκτός του διαστήματος της «βαριάς» καραντίνας (Μάρτιος-Μάιος), καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με συνεχείς νέες διεκδικήσεις. Επίσης θα ζητήσει να συνυπολογιστεί για τη μείωση των αποζημιώσεων η εξοικονόμηση που είχαν οι κοινοπραξίες εντασσόμενες στις διατάξεις περί πληττόμενων επιχειρήσεων.
Τέλος, το Δημόσιο θα επιδιώξει γενικώς να υπάρξει συμβιβασμός και να μην οδηγηθούν οι διεκδικήσεις σε νέες διαιτησίες. Απορρίπτει όμως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράτασης οποιασδήποτε σύμβασης παραχώρησης έναντι της καταβολής των αποζημιώσεων.