Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «πρωταγωνιστής» για ένα καλύτερο μέλλον για τις Βιομηχανικές Περιοχές και τα Επιχειρηματικά Πάρκα στην χώρα
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Βιομηχανικές Περιοχές σε πανελλαδικό επίπεδο και η ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων για την δημιουργία και οργάνωση συγκροτημένων χώρων υποδοχής βιομηχανιών υπό συνθήκες και όρους που θα ευνοούν την επιχειρηματική ανάπτυξη, τέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου που αναπτύχθηκε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, κατά τη συνάντηση εργασίας μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, εκπροσώπων της κυβέρνησης και εκπροσώπων των ΒΙΠΕ και ο οποίος διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών – ΠΑΣΕΒΙΠΕ με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη.
Στη συνάντηση, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σε τέτοιο επίπεδο και με συμμετοχές από όλη τη χώρα, παρενέβησαν και τοποθετήθηκαν, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενός θεσμικού πλαισίου που να ενισχύει την επιχειρηματικότητα, με σύγχρονη, οργανωμένη και φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των χώρων υποδοχής, τονίζοντας πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης χώρων που μπορούν να διαμορφωθούν ως Επιχειρηματικά Πάρκα, αξιολογώντας τις υφιστάμενες ανάγκες, ελλείψεις και δυναμικές που αφορούν τόσο στις επιμέρους περιοχές όσο και στο σύνολο της Περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, καταγράφονται τα προβλήματα που υπάρχουν. «Ο τελικός σκοπός της εργασίας μας, είναι η εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στη Δυτική Ελλάδα, για την περίοδο 2020 – 2040. Το Σχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση και το εχέγγυο για την αναζήτηση ισχυρών οικονομικών κινήτρων και τη διατύπωση προγραμμάτων εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων υλοποίησης του από εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πηγές» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στα ζητήματα που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες τις Βιομηχανικές Περιοχές, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης υπογράμμισε ότι τα Επιχειρηματικά Πάρκα θα αποτελέσουν σημαντικά επενδυτικά εργαλεία, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξουν και κίνητρα από την Πολιτεία για την ώθηση των επενδύσεων.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, Πέτρος Μαντάς, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Περιφερειών ενώ ανέφερε πως η Πολιτεία πρέπει να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο σε όσα θέματα της αναλογούν.
Στη συνάντηση απηύθυναν χαιρετισμό ο Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Σπύρος Περόγαμβρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Σιμιτσής, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Βαβλιάρας, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης, Γιώργος Αλεξάκης, ο αντιπρόεδρος ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ και αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ροδόπης, Πάρης Γραβουνιώτης, η Πρόεδρος της Αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΠΕ Βόλου, Ιωάννα Κιντά, ο Διευθυντής Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ, Μιχάλης Μητσόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Redeplan, Μανώλης Μπαλτάς, o Πρόεδρος ΒΙΟΠΑ Κερατέας ΑΕ, Γιώργος Σαρασίτης, ο Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Παναγιώτης Ρωμανός και ο Συγκοινωνιολόγος – Καθηγητής ΕΜΠ, Θάνος Βλαστός. Συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δ..Ε. Βασίλης Αϊβαλής, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δ.Ε. Γιώργος Παππάς, εκπρόσωποι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Επιμελητηρίων.