Προβληματισμός για τις καταλήψεις Αιτωλοακαρνανία

Συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό οι καταλήψεις σε σχολεία όλης της χώρας με τους μαθητές να ζητούν περισσότερους καθηγητές και αυξημένα μέτρα προστασίας, λόγω κορονοϊού. Υπολογίζεται ότι πανελλαδικά οι καταλήψεις ξεπερνά τις 700 (250 την προηγούμενη εβδομάδα).

Οι μαθητές μιλούν για ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και καταγγέλλουν ότι σε κάθε τμήμα είναι πολλές φορές πάνω από 25 άτομα. Όπως αναφέρουν το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι χώροι που δεν υπάρχουν για να στεγαστούν περισσότερα τμήματα αλλά η έλλειψη δασκάλων και καθηγητών. Δυστυχώς δεν λείπουν και οι γραφικότητες, καθώς σε περιορισμένο αριθμό σχολείων παρατηρήθηκε το φαίνομενο αιτημάτων ενάντια στην αγορά μαχητικών Rafale και της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18!

Η…. επιδημία των καταλήψεων στην Αιτωλοακαρνανία συνεχίστηκε καθ’όλη τη διάρκεια της δεύτερης σχολικής εβδομάδας και σήμερα, τρίτη εβδομάδα οι καταλήψεις συνεχίζονται. Ο αριθμός των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη ήταν διψήφιος, καθώς στο Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Αμφιλοχία, τη Ναύπακτο, τη Βόνιτσα, στο Ευηνοχώρι, τη Γαβαλού και την Κατούνα διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια παρέμενουν κλειστά λόγω κατάληψης.

Το θέμα απασχολεί όμως μόνο το Υπουργείο Παιδείας αλλά και την Κυβέρνηση γενικότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε αναφορά στις καταλήψεις στα σχολεία επισημαίνοντας πως εξετάζονται μέτρα ώστε «να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που προχωρούν σε καταλήψεις».

Όσο πάντως δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιο «κατασταλτικού» τύπου μέτρο ενάντια στις καταλήψεις και επαναφοράς των σχολείων στη νομιμότητα, αυτές προβληματίζουν και την υπόλοιπη σχολική κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Κυριακή 27/9 ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου κάλεσαν τους κηδεμόνες των μαθητών/τριών του Σχολείου σε συγκέντρωση στην είσοδο του Σχολείου. Στο κάλεσμά τους μάλιστα χαρακτηρίζουν κρίσιμη την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το σχολείο, λόγω της κατάληψης τις τελευταίες ημέρες.