Μέσω του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (CoastalHeritageNetwork – CoHeN) από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 στοΦετιχιέ Τζαμί στη Ναύπακτο ενημερωτική συνάντηση (InfoDay), που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδαςγια το έργο «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Coastal Heritage Network – CoHeN) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα–Ιταλία 2014-2020.
Το έργο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας ως επικεφαλής εταίρο, καθώς και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ηλείας, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας ως εταίρους από την πλευρά της Ελλάδας, ενώ από την Ιταλία συμμετέχει η Περιφέρεια της Απουλίας (Regionedi Puglia). Κύριος στόχος τηςσυγκεκριμένης σύμπραξης είναι η δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής κατά μήκος των ακτογραμμών της Αδριατικής και του Ιονίου, που θα αναδείξει ένα δίκτυο σημαντικών μνημείων της διασυνοριακής περιοχής μέσα από μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων σε συνολικά 17 μνημεία, εκ των οποίων 11 στην Ελλάδα και έξι στην Απουλία (συνολικός προϋπολογισμός 6.420.600,00€).
Η ημερίδα έδωσε την ευκαιρία στους τοπικούς φορείς και στο ευρύ κοινό να πληροφορηθούν για τους βασικούς στόχους του έργου γενικότερα και τη σημασία του για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα μνημεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, που έχουν ενταχθεί στο εν λόγω έργο∙ πρόκειται για τα κάστρα Ναυπάκτου και Βόνιτσας, καθώς και το φρούριο Ακτίου (ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 995.600,00€). Αναλυτικότερα παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις ανάδειξης στα μνημεία, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σήμερα, αλλά και οι συμπληρωματικές δράσεις, που πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι και τη λήξη του έργου (Ιούλιος 2022).
Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δρ Ολυμπία Βικάτου προλόγισε τη συνάντηση και στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά το σκοπό και τις δράσεις όλου του έργου, καθώς και τα μνημεία που έχουν ενταχθεί συνολικάαπό την Ελλάδα και την Ιταλία. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας και ο Αντιδήμαρχος κ.Νικόλαος Πάντας εκ μέρους του ΔημάρχουΑκτίου-Βόνιτσας.Από την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτουχαιρετισμό απηύθυνεο πατέρας Θωμάς.
Οι υπεύθυνες επιβλέπουσες αρχαιολόγοι του έργου, Δρ Φραγκούλα Γεώρμα και Δρ Βασιλική Τσαντήλα, παρουσίασαν συνοπτικά τόσο τις εργασίες στο κάστρο της Ναυπάκτου (κα Γεώρμα) όσο και στο κάστρο της Βόνιτσας και στο Φρούριο του Ακτίου (κα Τσαντήλα).Τέλος η κα Έλενα Κατσούλη, πολιτικός μηχανικός Mscτης Εφορείας, αναφέρθηκε ειδικότερα στηστερέωση και αποκατάστασητων τριών μνημείων. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων αναφορικά με τις δυνατότητες τουριστικής και κατ’ επέκταση οικονομικής ανάπτυξης, που μπορεί να επιφέρει το συγκεκριμένο έργο.