Ραγδαία αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας στην Αιτωλοακαρνανία

Σταθερή πορεία καταγράφουν οι δείκτες Rt σε νομούς και Περιφέρειες όλης της χώρας ενώ ισορροπημένο είναι το ισοζύγιο μεταξύ αυτών που παρατηρείται μείωση και αυτών που παρατηρείται αύξηση.

Στη μελέτη που παρουσιάζει το ethnos.gr και επιμελήθηκε ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α. Νίκος Καρδούλας αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της νόσου του κορονοϊού στη χώρα μας, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου και χρησιμοποιώντας το λογισμικό EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ γίνεται και σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα.

Συγκεκριμένα αποτυπώνονται σε πίνακες για το 30ημερο από 10 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου, ο μέσος όρος του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rt του κορωνοϊού και η διακύμανση των τιμών του, ο αριθμός Rt στις 9 Οκτωβρίου και τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών μέτρων ανά Περιφέρεια και Νομό της χώρας μας. Γίνεται επίσης σύγκριση του μέσου όρου του αριθμού Rt του τελευταίου 30ημερου με τον αντίστοιχο του προηγούμενου 30ημερου.

Για την Αιτωλοακαρνανία ωστόσο η εκτίμηση του δείκτη Rt για την 9η Οκτωβρίου είναι 2,17 απο τις υψηλότερες της χώρας σημειώνοντας ραγδαία αύξηση σε σύγκριση με πριν ένα μήνα. Ενώ ο μέσος όρος του δείκτη μεταδοτικότητας για το διάστημα από 10 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου είναι στο 1,14. Μάλιστα στην Αιτωλοακαρνανία μόλις 28% είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας των μέτρων.