Χωροταξικό Ιχθυοκαλλιεργειών : «Προ τετελεσμένων ο Δήμος Ξηρομέρου και η τοπική κοινωνία»

Σοβαρές καταγγελίες από το Λ. Δημητρογιάννη για τη διαβούλευση που δεν… έγινε
«Έστειλαν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης στο προσωπικό και όχι στο υπηεσιακό e-mail του τότε Δημάρχου»
Παρέμβαση της Περιφέρειας στο Υπουργείο για να λυθεί η «σύγκρουση» ιχθυοκαλλιεργειών και τουρισμού

Το ζήτημα του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας μπαίνει ψηλά στην ατζέντα του Δήμου Ξηρομέρου και των φορέων της περιοχής ζητώντας να μην προχωρήσει το Υπουργείο στη θεσμοθέτηση του χωροταξικού και κυρίως στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, θεωρώντας ότι αυτή δεν συνάδει με την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου.

Για το θέμα αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Λάμπρος Δημητρογιάννης προέβη σε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη μέσω του «Δυτικά Fm». Μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» και το Δημήτρη Παπαδάκη εξήγησε ότι η διαβούλευση για το ειδικό χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών δεν έγινε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμος Ξηρομέρου και η τοπική κοινωνία να έχει βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων.

Συγκεκριμένα ο Λάμπρος Δημητρογιάννης κατήγγειλε ότι «όταν ξεκίνησε διαβούλευση για τις ιχθυοκαλλιέργειες και το χωροταξικό από το δήμο Ξηρομέρου και την τότε δημοτική αρχή δεν έγινε καμία διαβούλευση, δεν υπήρξε κάποια συζήτηση, όπως γίνονται τώρα». Επιπλέον σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος «το δεύτερο στο οποίο υπήρχε πρόβλημα ήταν ότι όταν υπήρξε η διαβούλευση στην Περιφέρεια από την τότε Περιφερειακή Αρχή, το αποτέλεσμα της έγκρισης -τότε δόθηκε μία έγκριση περιβαλλοντικών όρων, όπως ακριβώς ήταν το σχέδιο της επέκτασης του χωροταξικού, η απόφαση που στάλθηκε δεν στάλθηκε σε κάποιο υπηρεσιακό e-mail του δήμου Ξηρομέρου, αλλά στάλθηκε στο προσωπικό e-mail του τότε Δημάρχου Ξηρομέρου».

Ο Λάμπρος Δημητρογιάννης εκτίμησε ότι «από τη στιγμή που δεν στάλθηκε σε υπηρεσιακό e-mail του δήμου –και αυτό υπάρχει σε ντοκουμέντο- σημαίνει πολύ απλά ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση και το μόνο που υπήρξε ήταν ότι ενώ είχε κλείσει η διαδικασία της διαβούλευσης μετά από το Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2019, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών η τότε Δημοτική Αρχή που τελειώνει η θητεία της στα τέλη Αυγούστου, τότε μόνο έβγαλε μία ανακοίνωση ότι εμείς διαφωνούμε».

Το πρόβλημα που ανακύπτει τώρα –και αφού έγινε ό,τι έγινε- είναι σύμφωνα με το Λ. Δημητρογιάννη πως «αυτή τη στιγμή θα πρέπει να πάρει μία απόφαση το κεντρικό συμβούλιο πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων και από κει και πέρα να πάρει έγκριση από το υπουργείο. Αυτές οι διαδικασίες λοιπόν αυτή τη στιγμή μπορεί να σταματήσουν. Αυτό είναι το πρόβλημα : ότι δηλαδή όταν γίνεται μία διαβούλευση και παίρνει υπ’ όψιν από πολλούς φορείς, όπως είναι οι δήμοι, οι περιφέρειες, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας, κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να σταματήσουν τόσο εύκολα».

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος υπήρξε μία «ασάφεια» στις ενέργειες κάποιων αιρετών, αλλά «αυτή τη στιγμή εμείς και ο περιφερειάρχης έχουμε θέσει στο Υπουργείο κάποια ζητήματα, για να δούμε πώς μπορεί να επιλυθεί αυτό το θέμα της σύγκρουσης δύο διαφορετικών στοχεύσεων. Διότι απ’ ό,τι γνωρίζω και οι κάτοικοι και ο δήμος δεν επιθυμούν να φύγουν οι υδατοκαλλιέργειες, απλά ενδεχομένως να αλλάξουν κάποια σημεία, στα οποία υπάρχει η εκτίμηση ότι σε μία μελλοντική τουριστική ανάπτυξη, γιατί κακά τα ψέματα η περιοχή προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη, θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο στην έλευση κάποιων τουριστικών επενδύσεων».