Λύση για τη μεταφορά ασθενών με covid με «εντέλλεσθαι»

Τα πρώτα ζόρια από την πανδημία αντιμετωπίζουν και τα Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας, παρά το γεγονός ότι η περιοχή παραμένει σχετικά χαμηλά σε επίπεδο κρουσμάτων. Σε πανελλαδικό επίπεδο όμως από τη στιγμή που ο ημερήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού εκτοξεύτηκε ακόμη και πάνω από τις 2.000 κρούσματα το ΕΣΥ παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια «κόπωσης» και η νοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας γίνεται πλέον εξαιρετικά δυσχερής. Ο αριθμός των διασωληνωμένων, έφτασε τον ιλιγγιώδες -για τα δεδομένα της χώρας μας- αριθμό των 140. Η αύξηση των νοσηλειών είναι πλέον γεωμετρική και αγγίζει το 10% σε καθημερινή βάση.

Σε περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο τα νοσοκομεία και οι κλινικές κορονοϊού που έχουν δημιουργηθεί έχουν αρχίσει να «φρακάρουν» με αποτέλεσμα να διακομίζονται ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Ιωαννίνων, όπου τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν αποδώσει ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό, με αποτέλεσμα ασθενείς από την περιοχή και την Ήπειρο ευρύτερα να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Αγρινίου και να τίθεται πλέον επί τάπητος η δημιουργία κλινική κορονοϊού στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Την κατάσταση επιδεινώνει η συρροή κρουσμάτων κορονοϊού σε ηλικιωμένους σε Οίκο Ευγηρίας στα Γιάννενα. Τουλάχιστον 25 φιλοξενούμενοι βρέθηκαν θετικοί, σε σύνολο 55 ηλικιωμένων. Αναζητήθηκε χώρος ασφαλούς μεταφοράς τους, καθώς το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ προβλέπει απομάκρυνση από την εστία μόλυνσης. Όμως, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έχει πληρότητα αυτή τη στιγμή που ξεπερνά το 90%.

Συγκεκριμένα, από τις 55 απλές κλίνες κορονοϊού της κλινικής Covid είναι κατειλημμένες οι 53. Το έτερο νοσοκομείο της περιοχής, το Γενικό Νοσοκομείο “Χατζηκώστα”, δεν δέχεται καθόλου περιστατικά κορονοϊού. Έτσι, οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία άλλων νομών και συγκεκριμένα στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας και στα Νοσοκομεία Πρέβεζας και Άρτας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς να χρειαστεί να διακομιστούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Την ίδια στιγμή, λόγω πληρότητας κρούσματα Covid από την Άρτα και την Πρέβεζα μεταφέρονται στο Αγρίνιο, ενώ από την Πελοπόννησο και την Αχαϊα μεταφέρονται ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου νοσηλεύονται 13 άτομα με κορονοϊό τη στιγμή που υπάρχουν 14 συνολικά κλίνες για ενήλικες και έτσι υπάρχει μόνο ένα κρεβάτι διαθέσιμο. Χθες πάντως ο λοιμωξιολόγος Μάρκος Μαραγκός βρέθηκε στο Αγρίνιο για συζητήσεις με τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου αναφορικά με την καλύτερη δυνατή διαχείρισης της κατάστασης. Ωστόσο, τα σχέδια για λειτουργία κλινικής κορονοϊού στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, αν και αρχικά φάνηκε να προσκρούουν στις αντιδράσεις των γιατρών του Νοσοκομείου, που εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν ακόμη στο Νοσοκομείο οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με covid, σήμερα 3/11 δόθηκε σχετικό “εντέλλεσθαι” από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, κάτι που εξάλλου είχαν ζητήσει και οι γιατροί στην επιστολή τους.